Alegerile nu vor fi comasate – Curtea Constituţională

• publicat la: 25 ianuarie 2012
Alegerile nu vor fi comasate – Curtea Constituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale au anunţat miercuri că au decis cu majoritate de voturi ca Legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in 2012 este neconstituţională.

Guvernul va trebui să aştepte motivarea hotararii Curtii, pentru a lua deciziile necesare in privinta organizarii alegerilor locale si parlamentare din acest an, respectiv care vor fi noile termene si proceduri organizatorice.

„Este ultima lovitura pe care guvernul Boc trebuie sa o accepte si astazi sa demisioneze, tinand cont ca si-a angajat raspunderea pe o lege declarata neconstitutionala. Este o infrangere catastrofala pentru guvernul Boc, care trebuie sa plece astazi”, a comentat presedintele PSD, Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, adaugand, la insistentele jurnalistilor: „Eu sunt convins ca guvernul isi va da astazi demisia”.

Verdictul dat de CCR a intrerupt si sedinta de guvern. „Dupa ce anterior ministrii au luat o pauza obisnuita si au reluat sedinta de guvern, dupa anuntul privind decizia Curtii Constitutionale membrii Cabinetului au luat o noua pauza, pentru a discuta despre acest subiect si implicatiile deciziei”, au aratat sursele oficiale pentru Mediafax.

Curtea Constitutionala a Romaniei a reluat, miercuri, pentru a treia oara, discutarea sesizarii Uniunii Social Liberale (USL) prin care se contesta Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

Sesizarea a fost depusa de Uniunea Social Liberala la CCR pe 22 decembrie 2011, iar pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pentru a doua oara, motivand ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca intr-adevar se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor.

Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012.

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012 si s-ar face importante economii la buget. Proiectul de lege nu prevedea si reducerea numarului de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

sursa ziare.com

comentarii

de jos dictatura la 25 ianuarie 2012 - 12:25

incepe circul

Lasati un comentariu