Împotriva traficului de fiinţe umane

• publicat la: 20 ianuarie 2012
Împotriva traficului de fiinţe umane

Liga Apararii Drepturilor Omului LADO Satu Mare a organizat o conferinta de presa cu ocazia lansarii Campaniei de Informare si constientizare privind traficul de fiinte umane. Conferinta a avut loc in data de 20 ianuarie, incepand cu ora 12 la Universitatea de Vest Vasile Goldis filiala Satu Mare.

Campania se desfasoara pe o perioada a cinci luni, pe teritoriul judetului Satu Mare in orasele Satu Mare, Carei, Negresti Oas si Tasnad, avand ca grup tinta elevii de liceu. In campanie mai sunt parteneri doua asociatii una din Ungaria, cealata din Ucraina, proiectul fiind finantat prin Programul Ungaria-Slovacia-Romania-Uncraina.

Din judetul Satu Mare vor beneficia de acest program peste 100 de tineri, in Ungaria 300 si 400 in Ucraina. Elevilor li se vor face prezentari ale fenomenului traficului de fiinite umane, in formele sale actuale si vor viziona filme cu subiecte relevante, urmate de dezbateri, pentru a constientiza faptul ca riscul de a fi traficat exista, efectele traficului de fiinite umane fiind devastatoare asupra vietii si destinului potentialelor victime.

Traficul de fiinite umane reprezinta cea mai flagranta violare a drepturilor fundamentale ale omului, a demnitatii umane, o noua forma de sclavie, exacerbate de criza economica, cu deosebire in tari precum Romania si Ucraina, considerate tari sursa ale fenomenului. In anul 2010 numai in judetul Satu Mare s-au inregistrat 40 de cazuri dintre care 9 persoane au fost exploatate sexual.

6 din cele 40 de cazuri sunt minori. Sunt deasemnea foarte multe cazuri care nu au fost inregistrate din cauza rusinii dupa cum ne spune comisarul Gheorghe Mugur, aceste cazuri fiind preponderente la sat unde comunitatea mica pune etichete dupa aparente. Acesta deasemnea, comisarul Gheorghe Mugur face si recomandari pentru a nu fi victimele traficului de fiinite umane, cea mai importanta fiind informarea asupra locurilor in care mergem, in special peste hotare.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu