Iarnă şi la Carei

• publicat la: 4 februarie 2012
Iarnă şi la Carei

Într-un târziu, iarna cea mult aşteptată de copii a sosit şi la Carei.Cu tot alaiul ei de ninsori,viscol şi ger.Dacă copii sunt de-a dreptul incântaţi,nu acelaşi lucru se poate spune despre edili care se gândesc cu groază cum vor face faţă degajării drumurilor afectate de ninsoarea abundentă ce nu se mai opreşte de ieri seară.Stratul de nea creşte de la o oră la alta şi  dacă până acum a existat o atenţionare de Cod Galben de la ANM, se pare că urmează o atenţionare de Cod Roşu,vecinii noştri din Ungaria intrând deja sub  incidenţa acestuia.

Gospodarii au ieşit dis de dimineaţă cu lopata in mână să cureţe trotuarele.Drumurile principale din oraş erau şi ele practicabile,câteva utilaje acţionând pe parcursul zilei.

Bineînţeles că niciun comerciant nu a avut curajul să fie prezent în piaţă deşi sâmbăta era de obicei o zi propice pentru ei.

Vremea rece de afară a dat posibilitatea amenajării unui mic patinoar ,pe terenul de handbal din parc.Nu dorim să comentăm despre calitatea gheţii,ne bucurăm că există in Carei un loc in care tinerii pot face mişcare  şi se pot iniţia in dansul pe gheaţă.Intrarea este doar 2 lei de persoană,timp nelimitat.

Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă ce sunt anunţate pentru perioada imediat următoare, vă recomandăm:
–    înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
–    Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei)
–    Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul
–    Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei
–    Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile
–    Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare
–    Verificaţi periodic acumulatorul acestuia
–    Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor
–    În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz
–    Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite
Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.

redactia

comentarii

de oana la 4 februarie 2012 - 16:47

Articolul degaja un aer melancolic iar fotografiile arata o insingurare a orasului!De fapt, trebuie sa ne bucuram ca iarna nu a trecut pe langa noi , ci s-a oprit si ne-a vizitat putin, oferindu-ne albul curateniei si al meditatiei!

de JANCSI la 5 februarie 2012 - 17:38

Asa este draga Oana,ne bucuram de albul feeric al orasului dar parca am vrea sa si circulam din pacate e mai greu cu circulatia,adica ,nu ai unde parca masina ca parcarile nu sunt curatate.Ca de vreo 22 de ani Primaria nu a fost in stare sa puna la o macar 5 lei deoparte pe luna sa cumpere uun utilat mai sanatos sa curete ca lumea strazile.Se chinuie si ei cu un amarit de utilaj si un tractoras de pe vremea bunicii.Cica nu sunt bani pentru asa ceva.Cei 250 de milioane pierduti din pacate pentru Studiul de fezabilitate pentru Teatru de Vara erau buni acum pentru cumpararea macar a unui alt tractoras,dar lasa ca acum vom avea MANEJU care ne va tine si de foame si de frig.Poate o vom vedea si pe D-na cu caii plimbindu-se cu cu sania ei trasa de cai in loc de reni.Asa ca sa ne faca in ciuda.

de Cartea de vizita in plin centrul Careiului la 5 februarie 2012 - 17:53

Uitate la parcare de vizavi de monument ,in plin centrul orasului,care e domeniu public!!Necuratata,dezastru ! Am vrut sa parchez azi duminica ,sa -mi duc putin copii la sanius,nu am putut parca din cauza zapezii necuratate.Am vazut masini cu numere straina care voiau sa opreasca acolo sa viziteze Kastelul si parcul dar au renuntat.Nepasare totala, rusine celor care raspund de dezapezirea strazilor si a parcarilor macar cele din plin centru.

de avocat la 7 februarie 2012 - 06:25

dute in africa si acolo vei putea sa-ti parchezi camila…parca s-a rupt cerul asa vorbesti..lasa iarna sa-si faca treaba sa fie zapada si frig,iar cu copii daca ii duci la saniusi dc. ii porti cu masina???esti si tu un fel de smecher care vrei sa-ti prezinti bolidul pe timp de iarna…mars la munca si pune mana pe lopata lenesilor ce sunteti…!!!

Lasati un comentariu