Implică-te şi tu!

• publicat la: 9 februarie 2012
Implică-te şi tu!

Pentru promovarea campaniei de influentare a politicilor publice privind transparenţa decizională, a fost organizată o conferinţă de presă la sediul Cemerei de Comert, Industrie si Agricultură Satu Mare, joi, 9 februarie. Totodată,la această conferinţă a fost lansată Coalitia 52 in Satu Mare, mişcare civică prin care mai multi reprezentanti ai societăţii civile cer schimbarea Legii 52, astfel incât liderii institutiilor publice, care nu respectă obligatiile prevazute de lege, să fie sanctionati.

Conferinta de presa a fost susţinuta de către directoarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Satu Mare, Daniela Culic si vicepresedinta institutiei Angela Bercean. Cele două au vorbit despre necesitatea transparentei pentru creşterea increderii cetăţenilor in institutiile statului, despre legea 52/2003, lege adesea incalcate si Coalitia 52. Coalitia 52 a aparut ca o nevoie urgenta de incurajare a dialogului intre societatea civila si autoritatile publice si de imbunătăţire a cadrului legal existent, fiind formată din cetăţeni si asociatii legal constituite, care cunosc si au exersat aplicarea legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica din România.

Scopul Coalitiei este de a impune modificari ale legii care sa garanteze consultari publice corecte si oneste, inclusiv sanctiunile pentru cei care o incalca. La nivel central 12 din 15, respectiv 80% din ministere nu respecta Legea 52. La nivel judetean, 24 din 41, respectiv 58.53% din consiliile judetene monitorizate nu respecta Legea 52. La nivel local, 32 din 54, respectiv 59.25% din consiliile locale si primariile monitorizate nu respecta Legea 52. Nici in judetul Satu Mare nu stam mai bine, si aici fiind inregistrate dificultatii in ceea ce priveste transparenta in ceea ce priveste publicarea proiectelor de hotarare si publicarea deciziilor adoptate.

Deocamdată, CCIA Satu Mare este singurul membru din Satu Mare al Coaliţiei 52, la nivel naţional existând în prezent 204 membri. Coaliţia 52 propune o serie de soluţii care pot fi dezbătute şi completate de către oricine doreşte să facă parte din aceasta, ONG-uri, asociaţii legal constituite sau cetăţeni. La fel ca la Satu Mare, conferinţe de lansare a informaţiilor referitoare la Coaliţia 52, au avut loc joi şi în alte 21 oraşe din ţară. Cu menţiunea că, în data de 17 februarie a.c., ora 11:00, la fel ca şi în celelalte oraşe din ţară, la sediul CCIA Satu Mare este programată o masă rotundă în vederea dezbaterii obiectivelor avute în vedere de Coaliţia 52. Daniela Culic a precizat că la această întâlnire au fost deja invitaţi politicienii sătmăreni, conducerile Consiliului Judeţean şi Primăriei, respectiv consilierii judeţeni şi municipali, dar şi conducerile primăriilor din Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu