Dezlegare la peşte – De ce e bine să îl consumăm

• publicat la: 23 martie 2012
Dezlegare la peşte – De ce e bine să îl consumăm

Se stie ca la ortodocsi, Postul Pastelui este unul foarte sever, cu foarte multe restricţii. După patru săptămâni de post, de Buna Vestire sau Blagovestenia, care se prăznuieşte, in fiecare an, la 25 martie, Biserica ortodoxa da dezlegare la peşte, asta inseamnând că tot credinciosul, dar mai ales cei care ţin postul Paştelui cu respect si credinţă, se poate bucura de peşte si binefacerile lui pentru sănătatea organismului uman.

Nutritionistii recomandă consumul de peşte deoarece prin compozitia sa acesta menţine inima sănătoasă. Peştele este un aliment indispensabil, bun pentru sănătate, deoarece este sarac in grasimi si bogat in proteine, minerale si oligoelemente. Pestele are in compozitia sa acizi grasi omega 3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.

Acizii graşi omega 3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega 3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.

Se crede că peştele oceanic este mai bun decât cel de apă dulce, deoarece este mai gras si mult mai bogat in acizii sănătosi omega 3. Merluciul, hamsia, sardina, tonul, macroul, somonul, stavridul sunt doar câteva dintre soiurile de peste oceanic care pot fi procurate de la pescarie ori de la supermarketuri.

Dintre pestii de apa dulce, cum ar fi crapul, carasul, bibanul, platica, pastravul este cel mai bogat in acizi grasi omega 3, la nivel apropiat de pestele oceanic, iar somnul este cel mai sarac. Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori mai putine calorii decat a acestora, este recomandata si in curele de slabire.

Pestele poate fi gatit pe gratar, la cuptor sau fiert. Se spune ca pestele prajit este mai greu de digerat, dar este cel mai gustos cu mamaliguta si mujdei, o adevarata desfatare, pe care macar la sarbatoare poate sa si-o permita oricine, chiar daca se teme pentru silueta.

Tot de Buna Vestire se poate manca, fara pacat, si salata din icre de peste, care se poate prepara acasa, din icre proaspete, dupa ce au fost tinute la frigider doua – trei zile. Icrele proaspete se pun intr-un castron impreuna cu o lingurita de zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet, se amesteca bine, dupa care se adauga uleiul, ca la maioneza.

Painea sau grisul, pe care multe gospodine le adauga ca sa inmulteasca salata ori ca s-o „lege” daca se taie, denatureaza gustul si aspectul icrelor, asa ca mai bine fara. Daca icrele devin prea tari, se adauga cate o lingura de apa rece care le inmoaie si le inmulteste.

Salata astfel facuta, fara alte adaosuri, se pune pe platou, se orneaza cu fire subtiri taiate din gogosari, cateva frunze de patrunjel si ceapa verde si felii de lamaie. Daca preferati salata din comert, atunci cititi de doua ori data expirarii produsului. Si preferati-o pe cea fara ceapa.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu