Implementarea noilor Coduri

• publicat la: 2 martie 2012
Implementarea noilor Coduri

Oamenii legii au parte de o mare provocare: descifrarea si invăţarea noilor Coduri.

Reformarea codurilor fundamentale dă mari bătăi de cap practicienilor din sfera legală, aceştia fiind nevoiţi să piardă multe nopţi de studiu pentru a descifra şi aplica noile legi.

Parlamentul României a fost foarte harnic in 2011, cel putin la initiativele de schimbare a principalelor Coduri. Intrarea in vigoare a celor patru coduri va avea un impact direct atât asupra cetăţenilor, cât si asupra profesionistilor din domeniul legal, care vor trebui sa studieze cu aceeasi intensitate cu care obişnuiau in anii studenţiei.

Supărarea avocaţilor…

Dacă la capitolul “Cod Penal”, legiuitorul român a pus punctul pe i si a adus modificari de bun augur, in ceea ce priveşte Codul Civil si de Procedură Civilă lucrurile sunt un pic mai complicate.

Problema deja identificată si semnalată de majoritatea practicienilor din sfera legală tine de lipsa de informatie cu privire la noile prevederi si de necunoscuta din ecuatia codurilor. Profesionistii legali se simt oarecum ofensati de faptul că nu au fost suficient implicati in procesul decizional, nici macar consultati sau intrebati daca aplicarea modificarilor este fezabila si dacă mediul juridic este pregătit pentru a face fata schimbarilor preconizate.

De mentionat este faptul că, desi prevederile noului Cod Civil isi au aplicabilitatea si, mai ales, efectul abia de acum inainte, dat fiind faptul ca doar situatiile juridice nascute ulterior intrarii sale in vigoare pot miza pe ajutorul acestuia, dispozitiile procedurii civile sunt vizibile imediat, fara sa stea in expectativa. Privind retrospectiv, avocatii si judecătorii s-au mai intâlnit cu acest gen de situatie prin 1938, in timpul domniei lui Carol al II-lea si, mai aproape de prezent, in anul 2004, atunci când Codul Penal propus nu a intrat in vigoare.

Cu burta pe carte

Cert este că, odată cu intrarea in scena legala a acestor prevederi, corpul de profesionisti din domeniul juridic este supus unui intens program de training menit sa elucideze continutul noilor prevederi. Sunt necesare o serie de dezbateri si o implicare reala a statului prin organele sale competente (Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii sau Institutul National al Magistraturii), precum si cooperarea cu Barourile sau cu diferite institutii care ofera consiliere si perfectionare.

Imixtiunea acestor doua ramuri in procesul de reformă este deosebit de importantă, atât pentru a-i ajuta pe practicienii din mediul legal sa se familiarizeze cu noile reguli, pentru a eficientiza sistemul juridic si pentru a ajuta, in final, societatea.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu