Vatican: Tradiţia fumului alb care anunţă noul Papă

• publicat la: 10 martie 2013
Vatican: Tradiţia fumului alb care anunţă noul Papă

Noul papă va fi anuntat conform traditiei de fumul care se ridică din semineul instalat in vârful Capelei Sixtine, metoda care, deşi poate fi insotită de incertitudini, este mai interesantă decât un anunt prin SMS sau cu precizia unui ceas elevtian.

„Nu vom trimite SMS-uri, va trebui să veniti să vedeti”, a spus un purtător de cuvânt al Vaticanului, reverendul Thomas Rosica, potrivit AP.

Cardinalii s-au intrunit in repetate rânduri pentru a discuta desemnarea unui nou papa, in urma demisiei lui Benedict al XVI-lea.

In timpul procesului, documentele din cadrul conclavului in care va avea loc votul pentru numirea suveranului pontif sunt arse intr-o soba din interiorul Capelei Sixtine, generand un fum care va indica daca un nou papa a fost ales sau nu. Raspunsul este pozitiv daca fumul este alb, in timp ce culoarea neagra arata ca nu a fost luata inca o decizie.

Desi orice barbat catolic poate deveni papa, din 1379 fiecare papa a fost ales din Colegiul Cardinalilor.

Un alt purtator de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a confirmat ca clopotele bazilicii Sfantul Petru vor suna dupa ce noul papa va fi ales. El a recunoscut ca pot exista si confuzii. De exemplu, in 2005, cand a fost ales Benedict al XVI-lea de catre un conclav din care a facut parte si Lombardi, nu a fost clar daca fumul care s-a ridicat din semineu era negru sau alb sau daca clopotele au sunat pentru a anunta numirea papei sau pur si simplu pentru a anunta ora.

„Aceasta este frumusetea evenimentelor, existenta unui minimum de suspans. Cateva minute de incertitudine sunt mai interesate decat daca totul s-ar intampla cu preciza unui ceas elvetian”, a afirmat Lombardi./ziare.com

Lasati un comentariu