O româncă de 17 ani face furori in Canada

• publicat la: 19 mai 2013
O româncă de 17 ani face furori in Canada

Alexandra Botez (17 ani) face furori peste Ocean, fiind declarată un adevărat fenomen după ce a ajuns prima şahistă la vârsta ei din Canada şi a evoluat cu naţionala frunzei de arţar la Olimpiada din 2012. Performanţele şi frumuseţea ei i-au impresionat pe jurnalişti.

La 6 ani a fost dusă de mână de tatăl ei, Andrei Botez, la un club de şah din Vancouver (Canada), unde antrenor era românul Valer Damian. Aşa începe povestea frumoasei şi inteligentei şahiste Alexandra Botez, de curând acceptată la faimoasa universitate Stanford.

“Primul concurs l-a avut la 7 ani. Au terminat patru la egalitate şi s-a hotărât ca departajarea să se facă la blitz. Nu a dus partida la final pentru că nu a mai putut să se ţină şi a fugit la toaletă când mai avea 3 minute pe ceas”, ne-a povestit Andrei Botez, care a părăsit România cu o viză temporară de munca.

“Totul a început la 6 ani, când tata a făcut un pariu cu mama că pot să o bat. Am câştigat!”, a adăugat râzând Alexandra, care a fost numită “regina tablei” de presa de peste Ocean.

Frumoasa fată a continuat să ad u n e victorie după victorie, a luat toate titlurile la categoriile ei de vârstă, a ajuns în naţională şi acum, cu un coeficient ELO de 2024, este pe poziţia a treia la general în Canada.

sursa libertatea.ro

comentarii

de Dimitriu Gabriela la 19 mai 2013 - 18:06

Peste tot in lume avem copiii geniali!Pacat ca toti pleaca din tara,dar pe undeva ,ii inteleg!

Lasati un comentariu