UDMR Covasna, gest incredibil după meciul România – Ungaria

• publicat la: 8 septembrie 2013
UDMR Covasna, gest incredibil după meciul România – Ungaria

Potrivit cotidianul.ro,UDMR Covasna a sesizat FIFA privind „atitudini antimaghiare” la meciul România – Ungaria, pe motiv că suporterii români au scandat „maghiarii să părăsească ţara”, conform Mediafax.

Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi „Mikó Imre” din cadrul UDMR Covasna a trimis o scrisoare preşedinţiei FIFA în care vorbește de „atitudini antimaghiare” la meciul România-Ungaria, disputat, vineri, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Semnatarii scrisorii, respectiv preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, totodată, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi deputatul Marko Attila îşi exprimă regretul că „din nou” trebuie să apeleze la FIFA din cauza unor suporteri români care au dat dovadă de „atitudini antimaghiare”.

„Din păcate nu este vorba de cazuri izolate, ci în ultima perioadă a devenit o obişnuinţă ca la meciurile de fotbal să se scandeze ca maghiarii să părăsească ţara”, se subliniază în scrisoare.

Semnatarii scrisorii solicită ca FIFA să ia „o poziţie fermă” faţă de cei care stârnesc „atmosfera antimaghiară”.

„Este inacceptabil pentru noi ca în timp ce urmărim la televizor meciul, să vedem că unii vor să ne alunge din ţară. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, de fiecare dată trebuie să avem o reacţie fermă. Nu putem tolera ca meciurile de fotbal sau oricare alt eveniment sportiv să fie spaţiul învrăjbirii, intoleranţei şi al urii”, precizează semnatarii scrisorii.

De asemenea, cei trei lideri ai UDMR Covasna menţionează că, în repetate rânduri, au subliniat că prin aceste apeluri scopul lor nu este de a ţine publicul departe de evenimentele sportive, ci doar vor stadioane cu suporteri civilizaţi.

„Iar pentru aceasta este nevoie de măsuri concrete, de schimbarea mentalităţii şi al comportamentului”, se mai arată în comunicat.

Semnatarii scrisorii susţin, de asemenea, că astfel de evenimente lasă urme „adânci” în comunitatea maghiară din Transilvania, slăbesc sentimentul de siguranţă ale maghiarilor, stârnesc frică şi neîncredere.

În aceste condiţii, liderii UDMR Covasna cer FIFA să semnaleze, prin luarea unor sancţiuni aspre, că sportul nu înseamnă ură, ci respect.

In aceiasi nota de respect ceruta de UDMR  Covasna,ii invitam sa faca o sesizare si pentru atitudinea suporterilor maghiari de pe parcursul traseului parcurs in Romania cu trenul.

Potrivit colegilor de la napocanews.ro,alcoolul, huliganismul sau inflacararea microbista, motive invocate de presa si autoritatile din Romania, sunt invalidate de aceasta poza care arata harta Romaniei fara Transilvania.

Comentariile sunt de prisos despre modul in care suporterii au perceput meciul de fotbal,iar liderii liderii UDMR Covasna care cer FIFA să semnaleze, prin luarea unor sancţiuni aspre, că sportul nu înseamnă ură, ci respect.

Acelasi portal semnaleaza ca in gara Arad,la plecarea catre casa a suporterilor,doi muncitori români au fost atacați cu sticle de suporterii maghiari. Totul s-a întâmplat la plecare din gara Arad. Potrivit martorilor, atunci când trenul cu suporteri maghiari a plecat au început să arunce cu sticle goale de bere.

 

Unul dintre ei a fost rănit ușor în piept, însă un coleg al său a fost nimerit în cap și a fost dus de urgență la spital.

În momentul în care a ajuns Ambulanța era în stare de șoc, însă conștient. Din fericire, lovitura primită nu a fost foarte gravă”, a declarat Roberto Schill, director Ambulanța Arad.

Potrivit Jandarmeriei Romane,doi jandarmi au fost răniţi, unul la umăr, în Centrul Civic, a părăsit deja spitalul, al doilea are un traumatism facial mai grav, este la Spitalul Pantelimon, după ce a aruncat un membru al galeriei o piatră. (…) Încă de la coborârea din tren, fanii unguri au folosit elemente pirotehnice excesiv. Am reţinut 16 persoane din rândul cetăţenilor maghiari, au primit interdicţie un an de zile de a participa la astfel de evenimente competiţiile şi jocurile sportive”, a declarat colonelul Mircea Olaru ,Inspectorul General al Jandarmeriei Române,intr-o conferinta de presa.

Acesta a precizat că au fost duse la secţia de poliţie şi au fost reţinute 62 de persoane, subliniind că a avut loc inclusiv un eveniment legat de consum de droguri.

Olaru, care a subliniat că fanii unguri, care nu au fost verificaţi la intrarea în ţară, aveau foarte multe materiale pirotehnice asupra lor.

Update:

Patru cetăţeni maghiari au fost surpinşi de poliţişti în această după masă(n.r.-8 septembrie), în centrul Clujului, în timp ce lipeau circa 20 de afişe cu inscripţia “Ardealul nu este România!”.

Este vorba despre patru persoane, un profesor, un patron, un medic şi un absolvent al Academiei de Poliţie, care au rămas în ţară după meciul România-Ungaria, desfăşurat vineri la Bucureşti.

Presa clujeana relateaza ca poliţiştii clujeni i-au prins în flagrant pe cei patru şi urmează să îi sancţioneze conform prevederilor legale în vigoare.

Potrivit ziare.com,suporterii maghiari au transformat deplasarea in România intr-o adevărată demonstratie de barbarism si huliganism. Au devastat un tren, s-au bătut cu fortele de ordine in centrul Capitalei si pe stadion, insă nu s-au oprit aici.

Grupul violent care a vandalizat Centrul Vechi a dat buzna intr-o scoală de rromi aflata la granita cu România, speriind mai multi copii si profesori. Dupa incidentele de la Bucuresti, maghiarii si-au facut curaj sa dezvaluie un episod petrecut joi, in timp ce fanii abia isi incepeau deplasarea spre România, pe care autoritatile au incercat sa il musamalizeze.

Viata linistita a comunei Konyar, aflata la cativa kilometri de România, a fost perturbata in dimineata zilei de joi de un grup de aproximativ 30 de suporteri  maghiari aflati in drum spre România.

Ajunsi in fata unei scoli de rromi, fanii maghiari au coborat din microbuzele cu care faceau deplasarea, au intrat un curte si au incercat sa forteze intrarea in salile de curs. Speriati, profesorii au inchis caile de acces catre clase si i-au indemnat pe copii sa se ascunda sub banci sau in toalete.

Pentru ca intrarea in scoala le-a fost blocata, fanii maghiari au aruncat cu sticle in scoala si au urinat pe pereti. Apoi, ei au cantat imnul Ungariei si au injurat etnia rroma, dar si Romania. Peste doar 24 de ore, acelasi grup de suporteri avea sa devasteze centrul Capitalei.

Speriati de comportamentul suporterilor, copiii si-au sunat parintii pentru a-i informa ca sunt in marele pericol.

Desi incidentul a fost confirmat de reprezentantii Partidului Rromilor din localitate, autoritatile au incercat sa musamalizeze cazul. Politia a confirmat ca fanii au oprit in fata scolii, dar un purtator de cuvant a declarat ca nu s-a inceput o ancheta pentru ca nu a existat o plangere.

comentarii

de nicu la 8 septembrie 2013 - 21:23

la fel fac si la carei udemeristii care arata cu degetul spre liberali cand ei au in casa ditamai bolovanu ,.dar cum cea mai buna aparare e atacul …e rau cand vezi paiu din ochii altuia si nu vezi barna de la tine….asa si la udmr carei..ataca si barfesc numai liberalii pentru ca aia au curaju sa le spuna verde in fata ca seful lor e plin de datorii si cu retinere pe salaru de primar si cumpara masina personala pe banii fundatiei de turism si isi face case pe numele copiilor daca la el fiscu e cu ochii in patru!
si la liberali baiu e ca nu le trebe posturi platite de primarie cum fac cu altii si nici nu fura din banii statului ca sa se laude apoi cu masini si case,.decat sa isi cumpere o balta udmr carei mai bine a luat de la ianculesteni ce au avut si acum consilierii tulipani baga banii la negru in buzunar cum fac si la spital cu erjike sau cu lucrarile cu dedicatie pentru alti consilieri tulipani.
nimik nou sub soare cu udemeristii tupeisti!

de gelu la 8 septembrie 2013 - 22:38

da stiu ca va place eminescu nost si culmea ca nici nu il puteti traduce ca pe jules verne,sic!
mamaligarii veneau pe stadioane…deci recunosti ca aveam mai demult stadioane si nu ca voi migratorii care uscati carnea vanata sub saua calului si normal ca nu stiti ce e cu agricultura si cultivarea porumbului si apoi macinisul,etc.
mai bine bagau suporterii huni in dambovita sa ii mai spele putin ca duhneau a toate zoaiele …pline erau spitalele de huni in coma alcoolica .
capitala noastra colcaia de suporteri care nu mai intrasera pe o terasa civilizata asa ca nu ne miram ca nu au stiut ca trebuie sa si plateasca consumatia si nu trebuie distrus mobilierul din jur.
pierduti in civilizatia din bucuresti au reactionat cum au stiut ei mai bine..distrugand si oripiland opinia publica cu comportamentul lor..pacat ca ponta e ra slab si a permis in centru o asemenea grupare de neciopliti veniti din pusta!

de mihaela la 8 septembrie 2013 - 22:46

pssst .liniste.nu deranjati primaria si primarii udmr.
jaful si hotia sunt mandria lor si poate se sperie si pleaca daca strigam prea tare.
si nu vrem sa mai treaca primarii prin faza cu muritu de foame pe banii din firmele lor fara sustinere de la buget……
ce ne-am face cu un oras fara datorii si cu conturile pline???
mai bine cu primarii udmr carei care arunca banii in toate conturile lor si ale famigliei ca macar nu le ducem grija….

de bastinas la 9 septembrie 2013 - 06:36

si cu jolti cum ramane in celelalte zile cand nu se viseaza eminescu?

de andrei la 9 septembrie 2013 - 18:47

nu putem sa cerem respect de la altii daca noi nu facem la fel.
la fel ar putea intocmi si romanii din care o sesizare la acest consiliu al discriminarii pentru atacurile in presa scrisa maghiara locala a consilierului primarului kovacs la adresa istoriei poporului roman si a romanilor din carei.
cum poate sa ceara respect udmr daca el nu ofera un astfel de exemplu/?
romanii din carei sunt discriminati chiar si la retrocedari de imobile sau la angajari in primarie dar udmr doreste sa vada numai ce este pe placul ei si al sovinilor lor.
comunistii de la pcr din udmr sunt mai catolici decat papa si intra cu bocancii si plasele pe unde apuca si nu se opune rezistenta.
atitudine tipica pentru ei!

de balu la 10 septembrie 2013 - 17:47

sa iei cateva pastile de paracetamol ca ai febra la cap.

Lasati un comentariu