Duhul lui Iancu a fost prezent la comemorarea sa de la Carei

• publicat la: 15 septembrie 2014
Duhul lui Iancu a fost prezent la comemorarea sa de la Carei

Toti cei pentru care dragostea de neam şi ţară a găsit ecou în sufletele lor,s-au adunat in  jurul  bustului unuia dintre cei mai importanti eroi naţionali,Avram Iancu.

Peste 900 de careieni au asistat duminică la comemorarea  a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu,în semn de omagiu pentru sacrificiul acestuia pentru a păstra vii idealurile şi continuitatea milenarului popor român.

Organizatori au fost  Asociatia Colonia Moţilor Ianculeşti,Asociatia Refugiaţilor- filiala Carei, Asociatia Culturala ASTRA,Despărţământul Carei, Buletin de Carei,Asociatia Unirea 2009, SC Ianculesti SRL si Directia de Cultură a Municipiului Carei.

Manifestările au fost onorate de prezenţa celor mai înalte oficalitati ale judetului,prefectul Eugeniu Avram,Adrian Stef,presedintele consiliului judeteam si vicepresedintele Mircea Govor,Felician Pop,directorul Centrului Judetean de Creatie si Păstrare a traditiilor  Satu Mare,Liviu Marta,directorul Muzeului judetean si directorul adj.Radu Ardelean,Robert Laslo,directorul adj. al Bibliotecii Judetene,consilieri judeteni,directori de scoli. Nimeni din administraţia locală careiană nu a luat parte la eveniment,nici măcar ca simpli spectatori.

Tulnicăresele din Ianculesti au deschis solemnităţile după care au răsunat acordurile  Imnului  de Stat. Marsul lui Avram Iancu a fost intonat  de către corul ASTRA careiană,dirijat de prof.Mariana Vulcan.  Lavinia Lucaci,absolventă a UBB,Fac de sociologie,a recitat apoi din lirica lui Răzvan Ducan,Iancule,inimă de bărbat tânăr.

După parastasul de pomenire oficiat de un sobor de preoti,prof.Mihai Bertieanu si Daniela Ciută au  creionat în câteva cuvinte  ce a însemnat Avram Iancu în constiinta neamului românesc.

Cei mai reprezentativi recitatori  ai şcolilor careiene au emoţionat asistenta prin modul in care au redat frumoase versuri din folclorul  popular.Roxana Mihaly si Sergiu Fogas de la Liceul Teoretic sunt deja deţinători ai marelui Trofeu  Recitatio,un concurs judetean de recitări adresat liceenilor,dar au tinut pasul si elevii de la gimnaziu Adina Deac si Marcel Ursan de la Scoala Vasile Lucaciu.

Au depus coroane de flori Instituţia prefectului,Consiliul Judeţean,Asociaţia Refugiaţilor,Asociaţia colonia Moţilor Ianculeşti,Asociaţia Unirea 2009,Asociaţia Urmaşii lui Lucaciu din Lucăceni,Comunitatea de moţi din Scărişoara şi cea din Horia,partidele politice.

După depunerile de coroane,au fost rostite alocuţiuni de către oficialităţi.

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a ţinut un discurs la comemorarea a 142 de ani de la trecerea în veşnicie a lui Avram Iancu, în care a spus:

,, Dumnezeu dăruieşte uneori popoarelor, la vreme bine rânduită, personalităţi în jurul cărora se nasc legende  încă din timpul vieţii. Neîndoielnic, unul dintre cele mai preţioase daruri în oameni făcute neamului nostrum de pronia divină a fost naşterea lui Avram Iancu, acum 190 de ani.

S-au spus multe cuvinte frumoase despre viaţa acestui ,,titan al energiei şi al românismului’’, care a fost , ,,întocmai ca şi stejarul care nu cunoaşte plecarea frunţii la pământ.’’

,,Crăişorul Munţilor’’ a fost considerat expresia fidelă a românismului, apărătorul cel mai neînfricat şi mai dezinteresat al unui norod împilat, dar conştient de temeiul drepturilor sale. Aceste calităţi i-au dat puterea mistică necesară rezvrătitorilor maselor populare, celor care ridică la luptă mulţimile însetate de libertate…

şi voi cita acum finalul testamentului ,,Voiesc dară şi hotărât dispun ca, după moartea mea, toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii, pentru ajutor la înfiinţarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii mele.’’

,,Am luptat pentru drepturi naţionale, nu pentru răsplătiri personale’’, sunt cuvinte rostite de Avram Iancu într-un moment de luciditate eroică-refuzând primirea unei disctincţii, neînţelese atunci de străinii de neam; nu ştim în ce măsură putem noi, cei de azi, urmaşii Iancului, să pătrundem adâncul înţeles al acelor cuvinte şi dacă am putea să gândim şi să făptuim ca el, a spus  prefectul Eugeniu Avram.

La rândul său, Adrian Ştef, președintele Consiliul Județean Satu Mare a spus celor prezenți:

,, Sunt deosebit de onorat să fiu împreună cu voi toţi si impreuna să-l onorăm pe marele erou naţional, Avram Iancu, aici, la Carei. Ca  şi orice moment  de răscruce al istoriei, care din masa poporului a propulsat  eroi, oameni extraordinari, tot atfel, momentul 1848-1849 a născut, a lansat în istorie personalităţi de seamă pentru  istoria românilor, printre care Avram Iancu este, fără îndoială, cel mai adânc înrădăcinat în conştiinţa poporului. Avram Iancu a fost un mare conducător al motilor ,un  mare iubitor de ţară, avea un puternic simţ pentru dreptate, a avut un curaj nedisimulat, iar în momente de restrişte a dat dovadă de multă luciditate.

Iubirea şi dragostea de  ţară sunt sentimente sfinte pentru români şi acestea trebuie să ne călăuzească mereu. ,,Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită’’ stă scris aici, pe acest soclul şi suntem şi noi în asentimentul acestor vorbe. Noi ne dorim să-i vedem  mereu  pe sătmăreni fericiţi!  Avem datoria să aducem un omagiu pentru toţi cei care s-au jertfit pe altarul  dreptăţii şi au luptat pentru România. Avem datoria să-i cinstim şi să dea Dumnezeu să avem puterea să ne ridicăm la înălţimea marilor personalităţi istorice ale ţării noastre.

Dumnezeu să binecuvinteze oraşul Carei, judeţul Satu Mare şi toată România!

Vreau să spun un lucru important am decis acum 2 ani să luăm în custodie Monumentul Ostaşului Român din Carei, care reprezintă pentru noi toţi un monument istoric deosebit de important care marchează lupta ostaşilor români  împotriva jugului fascist şi pe care avem datoria să-l îngrijim. Am decis să facem lucrările de reabilitare a acestui important  şi reprezentativ monument care se găseşte la Carei pentru ca la 25 octombrie  să sărbătorim cum se cuvine cei 70 de ani de la sacrificiul ostaşilor români pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, moment când va fi prezent şi prim-ministrul României, Victor Ponta.

La fel cum ne-am implicat pentru reabilitarea acestui monument simbol,ne vom implica si vom  lua  în grijă şi acest monument al lui Avram Iancu, cred că nu este corect să nu fie îngrijite cum se cuvine monumentele româneşti din municipiul Carei. Vrem să ne respectăm cultura şi personalităţile marcante româneşti. Pentru că respectându-le,  îngrijindu-ne de ele, ne respectâm pe noi înşine!’’

Gazdele,prin Daniela Ciută,şi-au exprimat recunoştinta pentru gestul presedintelui Consiliului Judetean,Adrian Stef,de a se implica  în sprijinirea comunitatii românesti din Carei prin lucrări de întreţinere şi reabilitare la un monument aflat in patrimoniul municipiului Carei si care a fost cedat de către administratia locala CJ  doar pentru a nu fi nevoită să aloce fonduri necesare lucrărilor amintite.

„Nu mi se pare normal ca de monumentele româneşti să se ocupe CJ  atâta timp cât si comunitatea românească din Carei  contribuie cu taxe si impozite la bugetul local. Din contributiile noastre nu se alocă fonduri nici pentru tipărire de cărti cu personalităţi locale nici pentru intretinere de monunete deoarece atât primarul cât si primarul sunt de la UDMR,formatiune care tratează, la Carei, dicriminator etnicii români din oraş.

In asentimentul antevorbitoarei a fost  şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, care a spus:

,,Cuvintele sunt frumoase. Astăzi când îl comemorăm pe Crăişorul Munţilor,  pe marele Avram Iancu, din păcate, românii o duc tot mai greu. Rămânem tot mai dezbinaţi şi acest lucru este foarte nesănătos pentru ţara noastră, pentru noi toţi. Să facem apel la unitate, aici, la Carei. Bine a spus doamna Ciută! Noi, Consiliul Judeţean, tot timpul încercăm să sprijim cultura românească, acolo unde comunităţile şi administraţiile locale nu sprijină.  Unii ar vrea să apară Horthy  şi nu Avram Iancu în locul acesta… Am fost şi la Ianculeşti şi la Marna şi ştiu situaţiile de acolo şi cât le este de greu. Ne interesează de voi, de toată România.  Acestea sunt lucrurile de care trebuie  vrem să ţinem cont, noi Consiliul Judeţean şi pe care vrem să le sprijinim cât putem de bine.’’
Alături de cei  prezenti s-au aflat si tineri si mai putini tineri moţi,în frumoasele lor porturi traditionale.

Un grup de moti din Scărişoara,insotiti de prof.Rodica Jurj,au depus  câte o floare rosie şi au aprins o lumânare la bustul lui Avram Iancu din Carei.

,,Când spun septembrie,ca dascăl, spun începerea şcolii, ca româncă şi ca moaţă, când spun septembrie, spun Avram Iancu!’’au fost cuvintele exprimate de prof.Rodica Jurj din Scărişoara.

Asociația „Unirea 2009”,prin presedintele Victor Micle  a acordat premii pentru şefii de promoţie din anul şcolar 2013-2014: Vasilică Axinte, de la Liceul Teoretic Carei, Steliana Moisa de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, Sebastian Belbe de la Şcoala Gimnazială Nr.1, Nicuşor Costea de la Şcoala Gimnazială nr.3,Diana Druţaş de la Şcoala Vasile Lucaciu şi Varga Tamas  de la Liceul Simion Bărnuţiu.

Programul artistic a fost completat de către cantautorul George Negrea,taraful Ceatăra,condus de Adrian si Vlad Paşca,interpreta Roxana Şichet,Taraful motilor din Ianculeşti,interpreţi Dănuţ Mateş şi Cristian Crişan. Nu a lipsit nici clasica horă românească.

Alături de comunitatea careiană a venit şi Corina Caterenciuc din Basarabia,recitând o frumosă poezie din creaţia lui Felician Pop,Cântec pentru un frate.

Cea mai frumoasă surpriză de la manifestările dedicate comemorării lui Avram Iancu a fost prezenţa interpeetului hunedoarean Cristian Fodor,binecunoscut si apreciat de către localnici dar şi de moţii din zona Careiului. Un recital de inaltă simţire patriotică  a fost primit cu ropote de aplauze de asistenţă.

Ziua de duninică s-a a  încheiat cu o agapă frăţească la care au luat parte toţi cei prezenţi.

Bucate alese ,de post au fost pregătite cu mare drag de inimoşi sponsori. Cele peste 1000 de sarmale au venit din partea comunităţii de moti din Marna Nouă. Au contribuit de asemnea SC Ambiente SRL Carei,SC Varga Quattro,SC ALCONOR SRL,SC Ianculesti SRL,SC Abra-Com SRL,SC Agrotex SRL,Asociatia Unirea 2009,Asociatia Refugiatilor,Camping Antonio Carei,dl.Mulcuţan de la Security Grup,Astalis Ianis de la hotel Regal Tăşnad, cab.av.Gherasim si lelea Victoria din Marna.

La final,organizatorii au asigurat şi curăţenia întregului loc de desfăşurare a evenimentului,nemafiind nevoie de intervenţia angajaţilor  de la spaţii verzi din primărie.

comentarii

de mitica la 15 septembrie 2014 - 12:57

nu au lipsit nici incitarile si provocarile de la eveniment,szabi afirmand in jurul locului de desfasurare ca roamnii fac astfel de manifestatii pe banii maghiarilor cand de fapt situatia este exxact pe dos!
se simte scoala de la primarie unde cea mai buna arma de aparare e tot atacul la adresa romanilor.
felicitari romanilor care au contribuit si cu suflet si cu bani pentru reusita manifestarii!
felicitari Cristian fodor pentru ca a facut deplasarea doar din sentimente patriotice!

de ovidiu la 15 septembrie 2014 - 13:10

Frumos ! Bravo !

Pe dealul Feleacului trec carele Iancului
Nu trec cum trec carele,
Stralucesc ca Soarele

de român la 15 septembrie 2014 - 13:59

Insfarsit un eveniment romanesc 100%.

de mister la 15 septembrie 2014 - 19:14

ne-am simtit bine in sfarsit,fiind un eveniment romanesc si cateva ore n-am auzit in jur vorbindu-se decat in graiul nostru dulce romanesc!

de costel la 15 septembrie 2014 - 21:52

Ce frumosi sunt ROMANII!

de cornel la 16 septembrie 2014 - 06:31

domnu;l govor sta numai la satumare si nu prea stie ce se intampla in zona careiului decat din povestile unora care incearca sa i se bage sub piele evident pentru ceva interese! tocmai prezenta tuturor satelor de moti la acest eveniment arata unirea romanilor si nu dezbinarea..am citit ca moatele din marna au facut sarmalele si nu cred ca dezbinare inseamna colaborare..
din pacate informatiile adevarate nu au ajuns si la mircea govor si pentru asta sunt vinovati consilierii lui..un eveniment deosebit de reusit si care a reusit sa scoata din casa multi romani..am vazut un sobor de preoti din toate satele din jur si acesta e iarasi un semnal de unitate asa ca a fost pacat ca cina l-a dezinformat pe govor pana la a deveni penibil.

de sandu la 16 septembrie 2014 - 08:45

toti fomistii au fost multumiti si satui la final!
au ramas si pentru cei din echipa de servici doua felii de cozonac.
important este ca toti s-au simtit bine ca s-au simtit romani si au cantat romaneste si au fost din nou impreuna!
cel mai frumos eveniment din ultim,ul timp!
familia ciuta e mereu la inaltime si multi isi rod unghiile ca nu le iese dezbinarea!

de avram iancu la 16 septembrie 2014 - 17:40

Va felicit ca ati comemorat duhul meu la Carei, nu uitati eu nu am murit, traiesc in fiecare din voi, de aceea nu uitati niciodata ca sunteti romani si sa fiti mandrii de asta oricine va va asuprii.

de mititica la 17 septembrie 2014 - 12:32

falsurile lui mircea govor depasesc statuile lui iancu si lovesc in obraz romanii!
el vorbeste de horti dar trimite copii de la clubul elevilor carei la jozsi numai pentru ca mariana vulcan nu este pe placul lui!
verisorul lui rodi maxi a fost instalat la clubul elevilor si acum pe profesoara de muzica mariana vulcan au dat-o afara ca nu stia sa se linguseasca si sa le pupe mana..Un discurs demn de Caragiale ca oricum stiu careienii care e situatia !ce au facut romanii din jurul lui inafara de a executa tot romanii care nu au la el adeziune?
si mai vb de dezbinare.Noroc ca se stie ce si cum si romanii din CAREi au arata ca sunt uniti si pot face lucruri frumoase impreuna fara sa incite asa cum a facut el!

de careian la 17 septembrie 2014 - 13:20

pana mai sunt oameni care organizeaza astfel de evenimente nu e totul pierdut.
romanii din carei incep sa fie uniti si sa isi cinsteasca eroii si asta e cel mai important lucru!
degeaba a incercat udmr carei sa incite si sa provoace ca s-a vazut ca romanii sunt gospodari si pot sarbatorii si fara sa cerseasca de la primarie cum fac toti tulipanii…

de Tiberiu Vanca la 20 septembrie 2014 - 08:44

SFIDARE
– SCRISOARE DESCHISĂ –
DEMNITARI AI JUDEŢULUI SATU-MARE
PREGĂTIŢI-VĂ SCUTURI!
Războiul interetnic promovat în Municipiul Carei de etnia maghiară împotriva celei române a luat proporţii. Ura aleşilor locali ai UDMR-ului, majoritari aflaţi în scaunele puterii, împotriva a tot ce este românesc, a luat astfel de proporţii încât nu se mai aleg mijloacele. În temă:
Panonicilor le vine a greaţă când răsfoiesc banalul calendar şi dau peste ziua de 25 octombrie, pentru că în anul de „Glorie 1944” armata română le-a spus honvezilor şi jandarmilor maghiari „Marş acasă!”. Şi nevolnicii n-au avut de ales şi s-au conformat. A fost momentul în care peste „Diktatul de la Viena” s-a aşezat istoria, iar abominabilele crime de genocid comise în intervalul 1940-1944, încetau, de facto, fără ca românii să-şi propună replici. Ei Bine! Oamenii de bine de la Carei, cei care istoriceşte rămân cei care au grăit „Marş acasă!”, au angajat punerea pe picioare a unui simbol. Ca să nu miroase a vreo palmă interetnică, au ales o personalitate română cu nume cu rezonanţe maghiare, care să pună pe picioare o operă monumentală care să oblige la păstrarea memoriei zilei de alungare a furilor panonici. I-au încredinţat lui Vida Geza (n.n. vezi a ce ungureşte aduce), să dăltuiască „Monumentul Ostaşului Român”. Grandiosul monument odată pus pe picioare zgârie privirile nostalgicilor panonici iar de aici până la a-l utiliza de prepuşii UDMR-işti cocoţaţi la putere în municipiu drept instrument prin care să-i înfrunte, obscen, pe români n-a fost decât un simplu pas. În 2013, comunitatea română careiană şi-a propus să ridice un „Ave” la aniversarea centenarului marelui artist. Festivitatea s-a derulat şi în preajma monumentului, prilej pentru iredentiştii maghiari în frunte cu primarul Eugen Kovacs de a pune la cale un mic sabotaj. Cu ceva ore înainte de demararea aniversării au ridicat dalele de beton ce asigurau confortul de „a păşii” în piaţeta din jurul monumentului, aşa ca „nevolnicii de români”, pentru că prin preajmă n-a fost picior de ungur, să se înglodeze în arătura
Oficialii maghiari deţinători ai portofoliilor de conducere a municipalităţii careiene, au spus „PAS” în legătură cu instalarea de monumente întru cinstirea personalităţilor istorice româneşti. Bustul în bronz al fostului prim ministru român personalitate aflată la conducerea ţării în decembrie 1918, executată pe alte fonduri decât cele bugetare ale municipiului, deşi executat, nu poate fi instalat, pe soclul existent, întrucât se opune consiliul municipal, majoritar panonic. Şi de aici comedia: În urmă cu câteva săptămâni la aniversare personalităţii lui I.C.Brătianu, pentru că despre el este vorba, comunitatea română să fie pusă în situaţia de a aduce pe braţe bustul marelui om de stat, să-l aşeze pe soclu, iar după un scurt serviciu de dezvelire să demareze manifestaţia de cinstire. S-au rostit cuvântări, şi s-au ridicat sentimente de recunoştinţă. La epuizarea manifestării omagiale, românii au fost siliţi să-şi ia monumentul de pe soclu şi să-l retragă şi purtat pe braţe pentru a-l redepune în locul de conservare silnică.
Pas a spus Consiliul municipal şi faţă de instalarea în parcul Castelului Karoly a bustului regelui întregitor de ţară Ferdinand. Se invoca opoziţia pretinşilor descendenţi ai exproprietarului domeniului, aflaţi la limita sărăciei pe undeva prin Europa, spunându-se că privitor la administrarea acestui domeniu, actualmente aflat în proprietatea statului român, nu s-ar putea trece peste vocaţia decizională al „acelor nimeni, sărăciţi, de pe cărările continentului numit.”
Municipalitatea organizează manifestări spiritual-ştiinţifice cu participarea unor personalităţi universitare şi academice, cu ignorarea realităţii constituţionale cum că limba oficială în statul român este limba română. Românii ce îşi propun să vadă ce se întâmplă acolo sunt izbiţi de cea ce li se opune, respectiv comunicarea se face numai în limba maghiară, de parcă ne-am afla pe malurile Balatonului.
La debutul zilelor lui septembrie, când aceeaşi comunitate română se pregătea să omagieze memoria marelui erou naţional, cel care a fost „Avram Iancu” s-a pus la cale un mârşav act de vandalism, distrugerea plăcii comemorative a monumentului lui Avram Iancu, monument ce agrementează cu sentimente româneşti centrul urbei. Evident că nimeni n-a intreprins nici cel mai mic efort pentru aflarea autorilor acestui act cu conotaţii antiromâneşti, în condiţiile în care urbea se află sub observarea generalizată a unor camere de luat vederi.
Şi, în sfârşit, a sosit ziua de 14 septembrie, zi stabilită pentru aşteptata omagiere a personalităţii lui Avram Iancu. Comunitatea română prezentă la eveniment a fost plăcut surprinsă de prezenţa, în păr, a celor mai de seamă demnitari ai judeţului Satu Mare, vă numim pe Domniile Voastre, cei cărora destinăm acest mesaj, Prefectul Judeţului, Eugeniu Avram, Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, Vicepreşedintele aceluiaş consiliu Mircea Govor, şi atenţie!: nimeni din conducerea administrativă a Municipiului Carei, respectiv, primarul, viceprimarul şi consilierii UDMR. Respectivii ocupaţi în scaunele decizionale administrative al municipiului, au fost prinşi, la domicilii cu prepararea zacuştei, pentru sezonul rece.
Nu putem încheia această punere în pagină a modului în care este discriminată comunitatea română careiană, a modului în care Domniile Voastre, înalţi demnitari ai judeţului sunteţi sfidaţi de către prepuşii cu treburi administrative ai municipiului fără a ne întreba dacă această lipsă crasă de politeţe datorată de subordonaţi ierarhilor v-o fi fiind vreo legitatea a protocolului statului panonic, s-au un soi de grevă administrativă, „Atenţie”, nedeclarată. Şi mai avem a vă atrage atenţia că în municipiu există două bande paramilitare înarmate, panonice care după bănuielile noastre sunt gata pentru a fi combatanţi ai unui măcel civil, cum a fost cel din Târgu-Mureşul anului 1990, şi dacă există o „Ziua Z pentru declanşare”. Până una alta mărşăluiesc cu drapelul patriei râvnite şi sloganează „Ria! Ria! Ungaria!”
Mesajul de faţă este adresat demnitarilor Judeţului SatuMare:
Eugeniu Avram Prefect al Judeţului
Adrian Ştef, Preşedinte al Consiliului Judeţean,
Mircea Govor Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Pe care-i sfătuim să-şi procure cuvenitele scuturi, pentru că Municipiul Carei este zonă urbană de conflict inter-etnic. Şi mai ştii? Doamne fereşte! Ce s-ar putea întâmpla!”

16 septembrie 2014
Tiberiu Vanca

de janos la 20 septembrie 2014 - 12:05

noi am mancat bogracs in parc pe banii careienilor dar ei au mancat sarmalele facute de ei ca asa e la ei traditia…respect pentru cei care nu isi uita traditiile si nu le este rusine de ele!

de ingrid la 20 septembrie 2014 - 20:04

acesti romani de la carei am gasit noi cand am venit aici ca sa aducem pe grofii din maramures si care au facut apoi casa din care a iesit mai tarziu castel.
dintre romanii din carei au ales grofii trupa de paza pentru ca numai ei erau de incredere!
maghiarii au venit apoi si au invatat de la romani si agricultura si olarit si cum se construieste o casa…si primul tipograf a fost tot romanul pop stefan chiar daca bani pentru tipografie a primit de la grof dar el a fost cel care a facut primele tiparituri in carei si primele abecedare romanesti.
pacat ca istoria ce au scris grofii nu este si inainte de 1320 ca sa se vada adevarata lor origine de care acum se rusineaza.
si acum ca si atunci romanii au ajutat toate celelalte populatii din jur in timp ce maghiarii au tras de pe ei 7 piei!
maghiarii din carei nu stiu sa traiasca in buna intelegere cu nimeni si se vede cum conduc orasul numai impotriva romanilor care nu au voie sa isi puna busturi de personalitati romanesti..sarbatorile lor sunt boicotate de udmr iar banii de la oras merg numai la evenimente pentru maghiari..e departe de ei spiritul european pentru ca tin si acum la cel asiatic totalitar.
un examane adn ar scoate in evidenta continuitatea romanilor pe aceste meleaguri si faptul ca peste jumatate din maghiari sunt de fapt romani maghiarizati prin legea apony.

de eva la 20 septembrie 2014 - 20:06

in carei primarul udmr a dat la judet monumentul romanesc pentru ca nu a vrut sa dea bani la reparatii dar imprasitie bani pentru motorina de la soferul primariei ca sa faca naveta cu masina primariei la ungaria in fiecare zi!

de tulnicul la 20 septembrie 2014 - 21:55

felicitari domnule tiberiu vanca pentru luarea de atitudine.
le e frica la primari de personalitatile romanilor si de accea nu au vrut sa se tipareasca cartea tezaur cultural careian!

de emil la 21 septembrie 2014 - 00:22

Cred că începutul scrisorii deschise ar trebui să aibă formularea ”Războiul interetnic promovat în Municipiul Carei de liderii / conducătorii etniei ungurești …….”

Raspunsuri

Lasati un comentariu