SMURD-ul salvează Ambulanţa Carei

• publicat la: 4 septembrie 2014
SMURD-ul  salvează Ambulanţa Carei

Fără niciun medic,doar cu asistente,Ambulanţa Carei apelează la SMURD în cazurile deosebite.  Condiţiile din Carei sunt de ev mediu. De ani de zile,Serviciul de Ambulanţă Carei de pe strada Stadionului nr.2 ( strada fără canalizare) se degradează fără ca cineva să ia vreo măsură,de parcă cineva ar fi interesat să se distrugă cu totul.

Serviciul de Ambulanţă Carei încearcă să facă faţă solicitărilor ce vin  pe bandă rulantă, cu un minim de personal . Serviciile şi condiţiile de la instituţia Ambulanţei devin de la an la an mai precare şi nu dau semne de îmbunătăţire. Deşi suntem de 7 ani în Uniunea Europeană şi avem pretenţia unui stat şi a unui oraş european şi civilizat, serviciile de asistenţă medicală de urgenţă lasă mult de dorit.

Serviciului de Ambulanţă de la nivelul municipiului nostru trebuie să se descurce cu dotările existente şi  cu un minim de personal. Dacă la Satu Mare serviciul dispune de 7 medici, subunitatea de la Carei funcţionează de mai mulţi ani  doar cu ajutorul asistentelor.  Stresul, condiţiile de muncă şi dotarea slabă nu sunt elemente  care să atragă medicii la acest serviciu iar dacă luăm in calcul şi salariul actual al unui medic şi faptul că orele suplimentare nu sunt plătite adecvat, putem spune că am rezolvat misterul lipsei acute de medici şi asistenţi.

Serviciul de Ambulanta Judetean Satu Mare este un serviciu public care dispune de Staţia centrală Satu Mare şi de un număr de trei substaţii amplasate în oraşele:   Negreşti Oaş, Carei, Tăşnad.

Substatia Carei da impresia, inca de la intrare, de “ părăsit’ , de “ părăginit’ .

Imaginile  vorbesc de la sine despre situaţia dezolantă în care se găseşte acest serviciu public, fundamental  pentru fiecare dintre noi.

Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Satu-Mare , asistent şef Mihaela Pop, la  subunitatea din Carei sunt 9 angajaţi,  dar niciunul dintre ei nu este  medic. ,,Nu mai avem medici, nici la staţia din Carei, nici la cea de la Tăşnad. La Carei sunt 9 asistente, a mai venit o asistentă de la 1 septembrie şi sunt 11 ambulanţieri. La Tăşnad funcţionăm cu 6 asistente.

,,Se descurcă destul de greu, avem 2 asistente pe tura de zi şi una pe tura de noapte.’’

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare şi substaţia de ambulanţă  Carei, care aparţine de SJA Satu Mare  încearcă să facă faţă numeroaselor solicitări, cu un minim de personal. Chiar dacă au cerut în mai multe rânduri deblocarea posturilor, pentru  că e nevoie de mai mulţi medici şi asistenţi pentru a  înlesni încărcarea de muncă şi de stres ce-i revine fiecărui angajat în parte, nu s-au ales cu prea multă îngăduinţă din partea ministerului de resort care menţine posturile blocate.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a instituţiei sătmărene, ar fi nevoie de aproximativ 5 medici pentru fiecare substaţie, dar nici mai multe ambulanţe nu ar fi de prisos pentru ca totul să funcţioneze  aşa cum se cere într-o ţară civilizată.

,,Medici ar trebui  să fie 5 la fiecare substaţie, ceea ce este imposibil, în Satu Mare sunt  numai 7 medici. E foarte puţin, dacă avem nevoie în Satu Mare, la urgenţe rămânem descoperiţi, spune cu amărăciune dna purtătoare de cuvânt. Avem nevoie de  cât mai multe asistente şi ambulanţieri. Cât de cît se descurcă acum… Sunt 2 asistente pe tura de zi şi una pe tura de noapte. Ar fi bine să fie 3 asistente  pe tura de zi şi 2 la cea de noapte la fiecare tură,  se lucrează în ture, 12 cu 24, 12 cu 48.’’

Şi situaţia maşinilor de ambulanţă s-a deteriorat. Dacă în 2011, staţia de ambulanţă de la Carei dispunea de 5 maşini, numărul acestora s-a diminuat. ,,Parcul de maşini este  constituit din 4 maşini din care 2 sunt pentru urgenţe şi 2 pentru transport bolnavi dotate cu targă şi oxigen. Ambulanţele  sunt dotate corespunzător  cu aparatură  necesară   intervenţiilor  în caz de urgenţă.Trusele medicale  sunt dotate cu medicamente şi materiale sanitare conform nivelului de competenţă ale fiecărui echipaj. În caz de forţă majoră, până este la reparat  maşina de urgenţă, trebuie să mergem cu ambulanţa de transport bolnavi, asta e, trebuie să intervenim cumva…

Condiţiile sunt foarte grele din cauza lipsei acute de personal, a condiţiilor precare de muncă şi evident a stresului cauzat de deficienţele din sistem, şi de salariile mici.

Întrebată fiind cum se procedează în caz  de solicitări şi cum fac faţă acestora cu un minim de personal, ea a spus ,,Toate solicitările vin la serviciul 112, nu mai avem dispecerate separate, vin toate solicitările la dispeceratul integrat şi de acolo se repartizează în funcţie de caz şi de gravitatea lui. Bolnavii din zona Careiului  care solicită serviciile Ambulanţei  sunt transportaţi la serviciul de urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Carei   unde se stabileşte  dacă rămâne internat la această unitate sau va fi transferat la  alt spital. Dacă starea pacientului preluat de către Servicul de Ambulanţă este critică  , de la unitatea din Satu Mare se deplasează un medic care il va insoţi până la spitalul unde este transferat.

Personalul existent face faţă cum face…Noroc că este SMURD-ul, şi astfel se triază cazurile, se iau în ordinea priorităţilor, dacă nu avem ambulanţă disponibilă, atunci merge SMURD-ul, în cazurile de urgenţă medicală sau de accident cu multe victime”  concluzionează purtătoarea de cuvânt a ambulanţierilor din judeţul Satu Mare.

 redacţia

comentarii

de pacient la 5 septembrie 2014 - 13:51

in carei tot ce inseamna sanatate e la pamant la spital nu au un tetanos doamne fereste sa apuce durerea de dinti pe cineva dupa ora 20 nu este un cabinet stomatologic deschis de ce nu se poate asigura urgentele si in acest oras nu toti au bani sa permita sa trezeasca un medic noaptea

de dani la 5 septembrie 2014 - 17:00

da si asistentele sant facute la apelu bocancilor da isi dau atata importanta dar nu stiu nimic in dom. care lucreaza

de jenica la 5 septembrie 2014 - 18:20

numai ce eu avizez ce se angajeaza si ce daca nu stiu ce sa faca? voteaza cu noi

Lasati un comentariu