PROTESTE la Paris, Londra, Viena, București. Solidari cu diaspora. Scandal la Ambasada României din Paris

• publicat la: 3 noiembrie 2014
PROTESTE la Paris, Londra, Viena, București. Solidari cu diaspora. Scandal la Ambasada României din Paris

După ore lungi de stat la coadă degeaba, seara s-a încheiat cu proteste ale cetățenilor români, îndeosebi la Londra și Paris, dar și la Viena și în alte orașe din lume.

Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie. “Deschideţi uşile, vrem să votăm”, “Vot plagiat”, “Vot furat”, “Jos Ponta”, “Suntem uniţi”, “România, România”. Protestatarii au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean și au cântat ”Deșteaptă-te, române!”.

La Paris, nemulțumiții au ocupat curtea și clădirea Ambasadei (vezi mai jos). Conform relatărilor presei, după aproape două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru si românii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat. Apreciind că organizarea alegerilor a fost dezastruoasă, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.

Incidente la Paris, cetățenii români care nu au putut vota s-au blocat în Ambasada României. Conform unor surse de la fața locului, reprezentanții Ambasadei au solicitat sprijinul jandarmeriei franceze. În jurul orei 21.00, reprezentanții Ambasadei au încercat să închidă porțile curții, deși erau unele persoane care așteptau la rând din jurul orei 17.00. În acel moment, cei care așteptau au forțat porțile și au pătruns în curtea și clădirea Amabasadei. Forțele de ordine franceze au blocat cele două străzi care duc către Ambasadă, dau nu pot intra în curte, deoarece curtea e teritoriu românesc.

În jurul orei 22,40, unități ale forțelor speciale de poliție franceze au intrat în curtea Ambasadei. Acest lucru se poate face doar în cadrul unei proceduri extraordinare.

integral pe romaniacurata.ro

Lasati un comentariu