Ministerul Culturii şi…M.Eminescu, la Carei

• publicat la: 12 ianuarie 2015
Ministerul Culturii şi…M.Eminescu, la Carei

Sunt doar anumite lucruri care se scriu în urma unor evenimente culturale iar  altele, sunt mai puţin cunoscute,  datorită reţinerilor  în a le face publice.  Consecinţa ? Ele se perpetuează  şi  la un moment dat devin chiar …de nebăgat în seamă.

Este şi situatia în care ne-am aflat cei prezenţi la evenimentul – ZIUA  CULTURII NAŢIONALE  165 – M. Eminescu (1850-2015).

Nu este nici o greşeală de  tastare  ci este titlul care apare pe comunicatul remis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare,Primăria și Consiliul Local Carei si Direcția de Cultură și Sport Carei .

Eu personal am primit şi o invitaţie tipărită  la acest eveniment dar nici unul dintre consilierii municipali careieni nu au primit invitaţii şi nici măcar nu au fost înştiinţaţi deşi figurau ca şi organizatori.

Consilierii locali de la toate formaţiunile politice au confirmat telefonic faptul că nu aveau cunoştinţă de manifestare  şi nu au primit invitaţii.

De departe cele mai impardonabile greşeli aparţin însă Ministerului Culturii din România, aflat  în fruntea listei de organizatori trecuţi pe invitaţia tipărită  şi care girează astfel, dezinformări şi scăpări  ce nu îşi au locul nici într-un oraş de dimensiunile Careiului,mai ales că  oraşul nostru  are un liceu situat pe a doua poziţie  in Topul Liceelor judeţene pentru al doilea an consecutiv. Cadrele didactice de aici au depus o  activitate de nivel ridicat din moment ce au asemenea performanţe, deci puteau oricând să dea o mână de ajutor în caz că ar fi fost solicitate.

După cum puteţi observa  din imagine,Expoziţia  de carte – fotografii – presă de epocă  a avut ca temă:„Scriitorii sătmăreni din zona Careiului şi M. Eminescu”.

M. Eminescu să fie o prescurtate de la  Mili Eminescu? Greu de înţeles de ce au evitat să menţioneze numele poetului reprezentativ al României cei care au întocmit invitaţia, mai ales că evenimentul s-a desfăşurat sub egida Ministerului Culturii din România.

O altă greşeală flagrantă, având în vedere că  personajul nu poate să mai ia atitudine,fiind decedat din 1932, este scrierea total eronată a numelui preotului cărturar Vasile Pătcaşiu.

Este singurul dintre cei evocaţi care nu a beneficiat de o scriere corectă a numelui său. Deranjează şi pentru faptul că este  o personalitate foarte cunoscută în zona noastră. Este preotul care a venit din Hotoan cu corul sătesc ca să îl întâmpine pe regele Ferdinand şi regina Maria la sosirea în gara Careii Mari din data de 25 mai 1919.

Toată  suflarea românească din acest colţ de ţară cunoaşte faptul că preotul  Vasile Pătcaşiu a  slujit timp de 60 de ani  în satul HOTOAN şi nu în Portiţa aşa cum este trecut în invitaţia buclucaşă.

Preotul Vasile Pătcaşiu (1844-1932) a fost nu numai preotul satului Hotoan, dar si protopop, publicist, om politic care şi-a închinat viaţa slujirii idealului tuturor românilor, fiind numit şi cavaler al Ordinului Steaua României.

Celor prezenţi  care am ştiut cine este preotul Pătcaşiu, ne-a fost destul de greu să ascultăm până şi pronunţia total eronată a numelui său .

Rămâne ca în urma unei  astfel de manifestări făcute pentru a mai bifa un eveniment  la condica cu realizări lunare, să se tragă concluziile aferente şi cei care au făcut ca astfel de erori să vadă lumina tiparului să fie trimişi la reciclare sau la specializare.

Nu am trecut cu vederea nici faptul că ora fixată pentru omagierea lui Mihai Eminescu la Carei,ora 12,00, într-un cadru festiv,cu invitaţi  deosebiţi din mediul universitar, a fost una total nepotrivită  dacă  s-a adresat şi publicului larg. Pentru presă, angajaţii Casei de Cultură şi ai Bibliotecii Municipale nu e o problemă această oră dar pentru careienii pasionaţi de cultură dar care au un loc de muncă, ora este una total nepotrivită.

Nu suntem un centru universitar şi nici un oraş de  mari dimensiuni  care să  abunde de evenimente culturale cu prezenţe din mediul universitar. Cadrele didactice sunt la catedră la această oră iar angajaţii din diferite domenii de activitate sunt la locul de muncă, ceea ce nu înseamnă că nu şi-ar dori să asiste la manifestări culturale. Fiecare oraş  are specificul său şi trebuie ţinut cont de acest aspect.

Au fost făcute publice multe lucruri interesante, am aflat noi  date despre viaţa şi activitatea geniului numit Mihai Eminescu , despre preocuparea scriitorilor  din satele din jur  pentru opera eminesciană  şi regret că  doar un cerc deosebit de restrâns a avut  posibilitatea de a audia toate expunerile.

Daniela Ciută

 

comentarii

de Horia Mărieș la 12 ianuarie 2015 - 17:52

La ce altceva se puteau aștepta careienii, dacă piua întâi a organizatorilor a fost se pare G. (Gigi) Vulturescu și Redacția Poesis?

„Coborând din Nord, poetul George Vulturescu înnoadă şi deznoadă semnele şi însemnele apocalipsei din noi, ştiind că „nimeni nu poate vedea ceea ce ar fi vrut”, căci Dumnezeu ascunde sub pietre, dar şi sub litere, frumuseţea şi concreteţea lumii în care trăim.”
„Aşa-mi vine câteodată / să dau cu cuţâtu-n piatră”, aceasta poate fi considerată deviza sub care se desfăşoară, pe arii când mai ample, când mai înguste, întotdeauna însă având un ritm bine articulat, de spirală înscrisă în cercuri concentrice, lirica lui George Vulturescu, un poet din Nord, din vechiul neam al costobocilor, cum se defineşte el, care ştie a mânui la fel de bine cosorul, dar şi versul, bătându-l pe nicovală la cald şi la rece, până se încovoaie şi devine flexibil ca un râs sacerdotal” (Nichita Danilov in România literară, 2014, nr. 18)

Asta este explicația:

A venit Gigi din Nord, din neamul costobocilor, cu apocalipsa din noi și cu cosorul, să dea cu cuțâtu-n piatră și să le povestească careienilor despre ….. „M. Eminescu”.

de Horia Mărieș la 13 ianuarie 2015 - 05:04

Din presa locală:

„Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, George Vulturescu (oare până când ????? – este vorba de dl. „alias” zis și Filolog, Drd. Silaghi Gheorghe POP – Director executiv, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Satu Mare, serviciu public descentralizat al Ministerului Culturii si Cultelor, cu personalitate juridica, conform celor scrise pe site-ul oficial al intituției) a categorisit legăturile scriitorilor sătmăreni cu Eminescu. Potrivit acestuia, în primul rând au existat scriitori sătmăreni ale căror versuri ar fi fost cunoscute de Eminescu, precum Dimitrie Sturza şi George Marchiş, În al doilea rând, au existat posibile întâlniri ale scriitorilor sătmăreni cu Eminescu, precum Ioan Silviu Sălăgean şi Vasile Lucaciu.”

„Totodată au mai fost unele reacţii antieminesciene ale preoţilor greco-catolici vizavi de unele versuri, două astfel de cazuri fiind la Satu Mare.” ?????

Blasfemia asta oare de unde a mai scos-o costobocul, cel cu apocalipsa în el și care nici măcar numele lui Vasile Pătcașiu nu este in stare să-l pronunțe corect?

Apropo, specimenul culturnic costoboc este în fond doctorand (Drd.) sau doctor (Dr.)? Informațiile disponibile pe net pe această temă fiind contradictorii. O fi făcând și dânsul parte din marea tagmă de doctori copy&paste, că tot este ea la foarte la modă zilele astea?

de Horia Mărieș la 13 ianuarie 2015 - 05:28

O singură trimitere spre profilul moral al costobocului. Altele, cu iz pronunțat de Secu, pot fi găsite in revista sătmăreană Acolada.

http://www.observatorcultural.ro/Plingerea-penala-a-poetului-George-Vulturescu-impotriva-poetului-Dan-Giosu*articleID_450-articles_details.html

de mircea la 13 ianuarie 2015 - 08:36

comujnistul de eugen din hotoan a mai si dat titlul de cetean de onoare al satului la nenorocitu asta care nu stie cine o fost popa vasile a nost si is bate joc de toata lumea

de netul la 13 ianuarie 2015 - 14:02

la asa partid asa conducator asa ca nu va mirati de emanatii de la cultura ministeriala
http://www.cotidianul.ro/internautii-nu-l-iarta-pe-ponta-foto-254821/

Lasati un comentariu