Anul editorial sătmărean la cea de-a XVI-a ediție

• publicat la: 24 februarie 2015
Anul editorial sătmărean la cea de-a XVI-a ediție

Luni, 23 februarie 2015 a avut loc cea de a XVI-a ediție a evenimentului cultural “Anul editorial sătmărean”. Evenimentul este marcă a Bibliotecii Județene Satu Mare și are ca principal obiectiv promovarea producției editoriale și a scrisului de pe ambele maluri scăldate de milenarul Someș.

Amploarea pe care evenimentul a dobândit-o de-a lungul anilor, i-a determinat și pe artiștii sătmăreni să contribuie la zestrea inițială cu documente înregistrate pe suport audio-video, ceea ce a dus la conturarea unei noi secțiuni în cadrul fenomenului editorial sătmărean, secțiunea de documente audio-vizuale.

Prezenta ediție însumează un număr de  225 de apariții editoriale, concretizate în 156 de cărți, 63 de publicații seriale și 6 documente audio-vizuale – statistică realizată pe baza exemplarelor de depozit legal şi a donaţiilor autorilor.

Au onorat cu prezența acest eveniment prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, prorectorului Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, Filiala Satu Mare, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, autori, editori, oameni de cultură și alții.

Ca în fiecare an, și cel care a trecut, a sporit zestrea spirituală a județului nostru , cu apariții editoriale importante, care asigură continuitatea efervescenței spirituale a oamenilor talentați care trăiesc și crează aici.

Este destul să arunci o singură privire asupra titlurilor prezentate ca să-ți dai seama de tematica extrem de diverisificată pe care autorii sătmăreni o abordează.

De la cartea de poezie, la cea științifică, de la revistele școlare, la cele de mare ținută, iată o paletă viu colorată, care asigură un plus de atractivitate dar și de rigoare, identității noastre.

Ca de fiecare dată, Consiliul Județean Satu Mare a reușit și în acest an să susțină financiar acest eveniment, pentru că suntem conștienți de importanța ”Anului editorial” și de faptul că manifestarea a devenit deja tradițională și face parte integrantă din zestrea de cunoaștere și simțire a acestor meleaguri.

Salut de asemenea, apariția ”Catalogului bibliografic”, care reprezintă o imagine succintă a ceea ce a însemnat anul care a trecut, pentru spiritualitatea județului nostru.

Peste vreme, acesta va fi un instrument extrem de util de cercetare dar și de comparare a realizărilor în  domeniul creației artisitice și științifice, pentru fiecare an în parte.

Dacă acest Catalog ne dă măsura cantitativă a tot ceea ce s-a creat în județul nostru de-a lungul unui an, premiile acordate creatorilor cu acest prilej sunt, fără îndoială, recunoașterea valorii autorilor noștri, pentru că această manifestare nu este doar o simplă dare de seamă, un bilanț oarecare, ci și o adevărată competiție, răsplătită cu laurii recunoștinței publice.

Aș dori să mulțumesc tuturor celor care apar în ”Catalogul bibliografic 2014” pentru munca și talentul lor și îmi place să cred că și anul care a trecut, a fost unul sporitor pentru cultura sătmăreană.

Am convingerea că și pe viitor, această manifestare își va continua buna sa tradiție, iar luminile care vor apărea pe cerul culturii sătmărene vor fi tot mai puternice.” a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef.

Au fost premiați după cum urmează:

1.      Secţiunea Literatură

  • Proză

Ştirbu Loredana – „Secretul domnişoarei”

Elek György – „Hosszufeny”

Curpaş Teodor – „Oameni şi fapte”

  • Poezie

Simonfy József – „A mélység visszanéz”

Jánk Károly – „Öreg árnyék : versek”

  • Critică

Nistor Ioan – „Aurel Gurghianu : Poezia cotidianului”

  • Traduceri

Pop Felician pentru traducerea volumului „Reb Áncsli és más Avasi zsidókról szóló széphistóriák = Reb Ancili şi alte povestioare despre evreimea Oaşului” scris de Markovits Rodion

  1. 2.      Secţiunea Istorie locală

Câmpean Viorel, Şichet Voicu – „200 de ani de la zidirea bisericii din Tătăreşti : Omagiu slujitorilor şi credincioşilor săi „

Fazekas Lóránd – „Ódon sírkertek ösvényein : A Szatmár megyei magyar temetők kultúrtörténeti értékei: tumbák, fejfák, címeres nyughelyek”

Molnar Doina – „Povestiri şi legende toponimice”

  1. 3.      Secţiunea Cartea științifică
  • Ştiinţe umaniste

”CU şi despre Gheorghe Dragoş” editor Clara-Liliana Dragoş

„TÉLI ünnepi népszokások és néphagyományok : a református magyaroknál és más felekezeteknél Szatmárban” editor Végh Balázs Béla

Kiss Kálmán – „Túrterebes földrajzi neveinek története”

  • Ştiinţe aplicate

Cziker András – „Industria electroenergetică la 110 ani de existenţă în Carei = A villamos energia ipar 110 éves nagykárolyban”

  1. 4.      Secţiunea Religie

Grigorean Mihaela. – „O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma”

Ardai László Attila – „Krisztust hirdessük : Vasárnapi és ünnepnapi homíliák”

preot dr. Boloş Cristian – „Pe urmele Părintelui Arsenie Boca : Reflecţii”

  1. 5.      Secţiunea Biografii

Porumbăcean Claudiu, Viorel Câmpean – „Caietele liberale sătmărene : Ştefan Benea”

Csirák Csaba – „Adler Kaba élete és lágergrafikái = Life and Camp Drawings of Kaba Adler”

  1. 6.      Secţiunea Edituri sătmărene

Editura Citadela, Aurel Pop director

  1. 7.      Secţiunea Reviste

Revista Acolada, Radu Ulmeanu director general

Redacţia ziarului Szatmári Friss Újság pentru almanahul aniversar „A Szatmári Friss Újság Jubileumi Évkönyve 2015”

  1. 8.      Secţiunea Audio-vizual

Ţineghe Adrian – „Dintr-un vis de floare-albastră : Recital de poezie şi muzică”

  1. 9.      Secţiunea In memoriam

Scriitorul, gazetarul Ilie Sălceanu

Scriitorul, filologul, profesorul, omul de cultură Bura László

Omul de cultură, profesorul, gazetarul Ioan Gavrilaş

Lasati un comentariu