Concursul de vinuri încaieră primarii

• publicat la: 20 martie 2015
Concursul de vinuri încaieră primarii

Ceea ce părea a fi la început o şedinţă molcomă şi rapidă, specifică extraordinarelor, s-a transformat după cele 11 minute necesare aprobării primelor 5 puncte de pe ordinea de zi , într-un spumos şi fals foc de artificii  între primar si viceprimar. Evident , incidentul nu a fost consemnat  pe pagina socială a primăriei Carei,  ziaristul angajat de primar  să  consemneze şi  să posteze derularea şedinţei, preferând să păstreze  o tăcere totală.

Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 5.000 lei în favoarea Asociaţiei Ordinului  Cavalerilor Vinului,,Sfântul Orban,, Carei, pentru finanţarea organizării concursului local şi zonal de vinuri din soiuri nobile ediţia a XX – a a fost cel care  a încins spiritele. Deşi vinul se afla doar pe hârtie, acesta a reuşit   să tulbure atmosfera liniştită de la începutul  întâlnirii aleşilor locali.

Din Comisiile de specialitate, mai exact din cea economică, s-a venit cu propunerea UDMR ca suma alocată să fie de 4 mii de lei,fapt votat de 2 dintre cei 5  membrii ai acestei comisii.

‘’Asemenea concursuri sunt binevenite dar ridică semne de întrebare sumele propuse pentru diferite activităţi. Citesc în solicitare ..1.000 lei pentru  publicitate dar  nu se spune în ce constă, 3000 lei pentru festivitatea de premiere şi separat 1200 pentru diplome şi invitaţii….nu credeţi că sunt exaggerate domnilor? Eu propun suma de 2.500 lei” , a fost intervenţia consilierul Dan Bontea

Opinia consilierului a  ridicat  adrenalina primarului Kovacs care s-a lansat în adevărate tirade împotriva  sumei decente propuse.

“Ultima comună dă 5 mii de lei pentru astfel de evenimente, trebuie plătit juriul…şi deşi mă obosesc şi pe mine cele 2 ore de discursuri ale lor nu putem să nu susţinem pe ei. Dacă propuneţi 2500 mai bine  să nici nu dăm nici un leu. Şi aşa 5 mii e puţin  pentru acest concurs, vine un profesor universitar cu o zi înainte şi trebuie cazat…şi ultima comună dă 5 mii de lei pentru concurs de vinuri…”

Pe fondul creştetii tempertaturii în sala de şedinţe, consilierul  Adrian Bucureştean aduce detalii interesante legate de  subiectul Concurs de vinuri. “Am vorbit cu un consilier UDMR înainte de şedinţă  şi mi-a spus că le-aţi spus să voteze ce vor… iar acum veniţi  şi ne serviţi  altceva….”.

Deranjat vizibil de dezvăluri , primarul precizează că „UDMR este un partid democratic şi  putem să avem păreri diferite .. „ ( pentru corecta informare a cititorilor,  UDMR nu este înregistrat ca şi partid politic).

Suma de 2500 de lei e chiar bătaie de joc?   Sunt ONG uri care nu primesc nici un ban de la oraş şi totuşi desfăşoară activităţi sociale cum este cazul surorilor din Congregaţiile care se ocupă de educaţia  elevilor  din familii defavorizate şi care din 2013 nu au mai primit nici un ban…”   este de părere consilierul Ilie Ciută.

In acest moment a intervenit şi viceprimarul Keiser care susţine necesitatea furnizării de explicaţii din partea cavalerilor vinului care ar fi trebuit să fie prezenţi în sală să îşi susţină cauza.

Să vină în faţa noastră oamenii aceştia…să vină aici să avem pe cine întreba ce este cu aceste sume cerute..ei pun 2000 şi noi să dăm 5 000…”.

Intervenţia viceprimarului a atras  reacţii vulcanice din partea primarului Kovacs, creând impresia unei fisuri în buna lor înţelegere. Pentru următoarele minute bune, replicile în contradictoriu dintre cei doi zburau mai ceva ca  mingile de ping-pong  pe masa de tenis.

Kovacs: “…dacă ei vin aici se vor certa şi se vor plânge  că nu facem nimic ca să îi ajutăm. Din nefericire pentru noi, aceşti producători de vin nu se înţeleg nici ei  între ei…”

Keiser: “Dacă nu avem cu cine discuta de ce să aprobăm prostiile lor…?”

Kovacs:  “Ăştia îi avem, spun să nu blocăm concursul ca să zică că nu vrem să fie…

Keiser: “Vrem să facem ceva organizat  dar  nu suntem în stare să ne organizăm…totul cade pe noi..nu cred că trebuie aşa uşor să dăm baniii…unde ţin ei strugurii din care fac  atât de mult cum se laudă?…”

Decontul  pentru activitatea care solicită 5 mii de lei ajutor a fost solicitat de consilierul Bucureştean dar nimeni din  executiv  nu avea pregătit documentul.

La fel de nemulţumit a fost şi consilierul UDMR Brem Arpad,care a fost de părere că se pot organiza evenimente şi cu 2.500 lei sprijin.

Pe sate se face şi cu 2500 lei  si mai putin dar această asociaţie din Carei se bazează doar pe banii primăriei şi nu se consultă cu nimeni de aici..în asociaţie mulţi dintre membrii nu sunt de acord cu conducerea actuală şi de aici sunt problemele…

Dan Bontea a adus în discutie, comparativ, situatia asociaţiilor sportive locale.

In oras sunt organizatii sportive care promovează  numele oraşului, îl fac cunoscut şi pe ei nu îi ajutăm dar vreţi să daţi 5 mii la concurs de vinuri..

Celor ce urmăresc desfăşurarea şedinţelor de CL, le este cunoscut  modul vulcanic în care reacţionează primarul când vine vorba de apărarea unui grup de interes. O situaţie similară am avut când a fost dezbătută problema amplasării bustului regelui Ferdinand în parc şi când primarul afirma că   Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!” mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.

Pe măsură ce se lansa în prezentarea de noi informaţii, gradul de  agitaţie  se apropia de valoarea sumelor  cerute de cavaleri, ajungând la un moment dat să afirme că „… mă gândesc să propun ca de acum înainte să nu dăm la nimeni nimic că apoi ni se impută şi cum mai luăm înapoi banii de la cine am dat?..să nu credem că e lucru mare dacă noi votăm…e fix pix..e un subiect nasol, delicat,  o să mă gândesc de acum de 100 de ori „.

Deşi pe tot parcursul dezbaterilor acestui subiect primarul Kovacs a pozat în avocatul vinurilor careiene, potrivit spuselor sale, am aflat că domnia sa îşi achizţionează strugurii pentru vin din Eger, Ungaria şi nicidecum din Carei, din podgoriile cavalerilor vinului.

La fel ca focurile de artificii, si contradicţiile dintre cei doi edili au fost doar efemere, la momentul votului, viceprimarul Keiser ridicând mâna  pentru  acceptarea sumei de 4.000 lei.

Precizăm că din anul 2013,  surorile ce aparţin de congregaţiile religioase care se ocupă de sprijinirea educaţiei elevilor din familii defavorizate, nu au mai fost sprijinite financiar  în activităţile lor . Nici Asociaţiunea culturală ASTRA Carei nu a  beneficiat de sprijin finaciar de la primăria Carei şi totuşi a organizat un Festival de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, un spectacol omagial dedicat poetului naţional Mihai Eminescu, o şezătoare de Dragobete şi o lansare de carte .

Daniela Ciută

comentarii

de csabi la 20 martie 2015 - 09:59

teatru ieftin pentru cine nu cunoaste pe ei.fotbalistu e campion la minciunile si urmarire prin oras cu ianika si oamenii lui geza si face gargara la inceput dar tot de la udmr este si voteaza impreuna cu jeno care la pus pe scaun

de liberal la 20 martie 2015 - 16:36

nu toti putem fi cersetori si sugatori de fonduri publice ca tulipanul vostru sef

de coriolan la 20 martie 2015 - 21:03

Stimate de….la!
Daca sunt atat de plictisitori cei de la PNL, nu am nimic impotriva faptului de ati deschide mataluta punga si a sponzoriza acel concurs! Chiar sunt unii interesati de cum anume se cheltuieste banul public….

de ...on la 20 martie 2015 - 21:28

pai tocmai aici estem baiul…ca udemeristii traiesc din banul public si voi liberalii nu lasati pe ei sa ia cat vrea din el..consilierii pos si bre au pus laba pe cladirea victoria si se dau stapani pe ea …robi consilier udemereu a luat lacul de la ianculesteni …cismas consilier udmr are firma cu lucrari la apaserv si ceva incompatibilitate este…aron e cu medicamentele vandute din ajutoare…consiliera udemerista a angjat sotul la sera din parc si nu da pe la servici cu saptalunile…cel judetean a adus pe nevasta la primarie la contabilitate da nu stie nici socoti…vicele sta tot prin concedii iar primaru tulipan angajeaza ginerele la primarie si foloseste banii orasului pentru firmele copiilor si pentru lucrari la casele si terenurile luate…din banii careienilor se face trafic de tigari in ungaria cu masina primariei carei..plictisitor de palpitant.

de Mr G la 21 martie 2015 - 00:28

Declaratia lui kovacs: faptul ca voi votati e fix pix. Vai viata!!!!!!!!!!!!!

de Mara la 23 martie 2015 - 09:04

acum se vede ca sefii dau mai mult pe vinuri decat pe educatia copiilor si mai ales a celor saraci!

Lasati un comentariu