SUA a cumpărat de 20 de ori mai mult porumb românesc în 2014

• publicat la: 15 aprilie 2015
SUA a cumpărat de 20 de ori mai  mult porumb românesc în 2014

Cererea crescută pentru produse bio și dependența aproape totală a fermierilor americani pentru porumb și soia modificate genetic a condus la creșterea importurilor din alte state unde produsele agricole nu au fost manipulate genetic, transmite Bloomberg preluată de AGERPRES.

Importurile de porumb din România și de soia boabe din India sunt în creștere, arată un studiu al datelor statistice americane publicat miercuri de Organic Trade Association și Universitatea din Pennsylvania. Aceste date arată că există o piață potențială pentru fermierii americani care sunt interesați să evite utilizarea de semințe modificate genetic, a declarat directorul Organic Trade Association, Laura Batcha.

În condițiile în care majoritatea importurilor de porumb și soia boabe sunt utilizate pentru hrana păsărilor și vacilor acestea pot fi considerate drept produse bio, potrivit normelor Departamentului american al Agriculturii. În plus, chiar dacă SUA sunt cel mai mare cultivator mondial de porumb și soia boabe, operatorii fermelor organice de păsări și vite resping culturile produse pe baza semințelor provenite de la Monsanto Co în favoarea produselor din străinătate.

În consecință, valoarea importurilor de porumb românesc în SUA a crescut de peste 20 de ori, de la 545.000 de dolari în 2013 la 11,6 milioane de dolari în 2014. Importurile de soia boabe din India s-au dublat până la 73,8 milioane de dolari.

Vânzările de alimente catalogate drept lipsite de chimicale sau componente modificate genetic s-au ridicat la 32,3 miliarde de dolari în 2013, adică 4,5% din totalul cheltuielilor pentru produse alimentare în SUA. Însă ritmul anual de creștere al sectorului bio este de peste 10%, de trei ori mai mare decât ritmul de creștere al vânzărilor totale de alimente. Aproximativ 90% din porumbul și soia produsă în SUA sunt modificate genetic, astfel că automat nu pot beneficia de eticheta de produs bio.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu