Kelemen Hunor revine la Carei. Lansare de carte exclusiv în limba maghiară

• publicat la: 16 noiembrie 2017
Kelemen Hunor revine la Carei. Lansare de carte exclusiv în limba maghiară

Kelemen Hunor, deputat în Parlamentul României, va fi prezent sâmbătă, 18 noiembrie 2017, la Carei  la ceremonia de dezvelire a grupului statuar Ady Endre și Otilia Marchiș. Anunţul a apărut  ieri pe pagina Primăriei Carei după ce  în prealabil a fost făcut cunoscut din 2 noiembrie pe blogul consilierului personal al primarului. Au mai fost invitaţi  PS Virgil Bercea, episcopul greco – catolic de Oradea, Csűry István, episcopul reformat de Piatra Craiului, și Szili Katalin, fostul președinte al Parlamentului Ungariei, oficialități județene și locale.

Realizarea grupului statuar Ady Endre și Otilia Marchiș de către artistul Biro Lajos din Mateszalka a fost finanțată de către Consiliul Local al Municipiului Carei. În data de 26 octombrie 2017 a fost solicitată aprobarea pentru locul de amplasament dar  şi aprobarea pentru finanţarea din bugetul local.  Invitaţiile au fost distribuite încă din 14 octombrie 2017  nu şi  catre toţi consilierii locali.  La dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu din Carei  nimeni din conducerea Primariei Carei nu a dat curs invitatiei  de a participa.

Dezvelirea grupului statuar va fi precedată vineri, 17 noiembrie 2017, de o prezentare de carte.  Începând cu ora 16.30, în sala festivă a Primăriei Municipiului Carei va avea loc prezentarea volumului ”Ady Párizsban/Szenvedések könyve” (Ady la Paris/Cartea suferințelor). Reeditarea cărții a fost realizată de către Societatea Pro Magister din Satu Mare  cu sprijinul Primăriei Municipiului Carei.

Primăria  Carei  acceptă  şi găzduieşte lansare de carte exclusiv  în limba maghiară  în condiţiile în care  ,,Cartea Suferinţelor,,  scrisă de Otilia Marchiş  este tipărită în limba română, ultima  editare fiind în 1986. Pentru lansare în limba română se găsesc mereu pretexte  pentru a fi plasată în plan secundar. Nu era mai frumos şi mai respectabil să  aibă loc şi prezentarea în limba română  concomitent cu cea în limba maghiară?

Nu este pentru prima dată când un eveniment cultural important din viaţa comunităţii careiene  are loc doar în limba maghiară. Acum e vorba de lansare de carte a  Otiliei   Marchiş dar la fel a fost  la aniversarea a 300 de ani  de la  amenajarea  ,,Grădina  Viilor,,.

Ultima vizită oficială la Carei a deputatului  din Parlamentul României, Kelemen  Hunor, presedinte al UDMR, a avut loc în octombrie 2014 prilej cu care a participat la inaugurarea după reabilitare a Casei de Cultură unde a avut loc un program artistic doar în limba maghiară.  Acesta să fie modelul pentru buna înţelegere dintre  naţionalităţile care locuiesc în Carei?  Pentru astfel de derapaje se cere  multă …linişte?

În 2017 se împlinesc 140 de ani de la nașterea poetului Ady Endre (1877-1919), considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare în special, om de cultură care a studiat și a trăit mai apoi o perioadă la Carei. Ady Endre nu a fost cunoscut doar ca poet, ci și ca jurnalist.

Otilia Marchiș (1873-1951), fiica protopopului greco-catolic  George Marchiș, a trăit alături de familia sa la Carei. A fost o cunoscută publicistă, scriitoare și critic de artă. După efectuarea studiilor liceale la Carei, a trăit în Ungaria, Germania, Bosnia și Franța.

Studiază la liceul din Carei  unde a fost prietenă cu scriitoarea Kafka Margit  şi apoi în Germania, la Academia de Arte Frumoase din Munchen. Se căsătorește devreme cu un funcționar de poștă, Cornel Cosmuţa, cu care îl va avea pe fiul său Cornel.

În 1904, după un popas la Dresda, se stabilește la Paris unde-l cunoaște pe viitorul soț, Bolonyi Gyorgy.  Născut pe meleaguri sălăjene, acesta a fost fiul avocatului liberal Sandor Farkas de Bolonyi.

La Paris, Otilia Marchiș va intra în cercurile intelectuale și artistice pariziene, cunoscându-i pe Rodin, Brâncuşi, Claude Monet, Bourdelle şi Anatole France, căruia îi devine secretară literară.

Cea mai cunoscută lucrarea a sa este romanul „Cartea suferințelor”, apărut în 1921 si a cărui prefață este semnată de Henry Barbusse.

Cartea suferinţelor, tradusă integral în limbile franceză, română, germană şi olandeză, comentată  şi elogiată de presa americană şi olandeză, este unul din primele semnale ale apariţiei nazismului. Concepute sub forma unor note de jurnal intim,confesiunile ei alcătuiesc dosarul unor teribile atrocităţi, surprinse într-un moment acut de criză, când nedreptatea şi liberul arbitru lăsau câmp deschis celor mai cumplite abuzuri.

Otilia Marchiş va trece la cele veşnice în  26 august 1951, în oraşul Budapesta.

Otilia  Marchiş a făcut parte  dintr-o  familie de intelectuali români care a luptat pentru drepturile românilor în acest colţ de ţară românească.

Prima iniţiativă pentru amplasarea bustului  Otiliei  Marchiş  în Carei aparţine Despărţământul ASTRA Carei.

 

Buletin de Carei

comentarii

de Pricopie Mitic[ la 16 noiembrie 2017 - 13:29

Este o mare ruşine pentru noi românii. Să vedem reacţia oficialităţilor române davă va fi.Vom trece şi peste asta, aşa cum am trecut peste multe şi nu a reuşit nimeni să ne îngenunche. Tradiţiile şi dârzenia românilor vor fi veşnice în această oază de latini. Mă alătur tuturor românilor care sunt cu adev

ăraţi români.

de Protestatarul din umbra la 17 noiembrie 2017 - 11:09

Cine crede ca romanii vor fi clintiti dupa 2000 de ani de aici se inseala amarnic.

de Buletin de Carei la 17 noiembrie 2017 - 21:32

Atunci cand se va trata fiecare careian in mod egal. Sau sa fie scutiti romanii de plata taxelor si impozitelor daca tot nu au drepturi egale cu ceilalti careieni. De ce românii trebuie înjosiţi şi denigraţi? Vă credeţi în evul mediu şi vă credeţi grof? Cum vă permiteţi să lansaţi o carte a unei autoare românce doar în limba maghiară şi în loc de numele ei de pe carte să treceţi doar porecla?

Raspunsuri

Lasati un comentariu