IPOCRIZIE! Kovacs protejează tuia din jurul Monumentului Românesc dar acceptă tăieri de arbori de valoare deosebită din parcul dendrologic

• publicat la: 20 martie 2018
IPOCRIZIE! Kovacs protejează tuia din jurul Monumentului Românesc dar acceptă tăieri de arbori de valoare deosebită din parcul dendrologic

În Carei  se doreşte tăierea a 119 arbori, fapt ascuns opiniei publice la fel cum se vrea ascunderea Monumentului  Ostaşului Român din Carei. Ne asumăm cifra înaintată.

Primarul Kovacs este foarte interesat de păstrarea arborilor tuia de peste 9 m care înconjoară Monumentul Ostaşului Român din Carei, monument de for public aflat pe Lista Monumentelor  istorice de clasă A, dar NU ESTE DELOC interesat de tăierile de arbori valoroşi din parcul dendrologic Carei, de protejarea lor.  Pe pagina primăriei Carei  sunt acceptate doar comentariile împotriva noastră în timp ce noi  ,,avem interzis,,   la a ne exprima opinia.

Panourile informative situate la fiecare intrare în parcul dendrologic atestă care sunt arborii cu valoare deosebită.

Doar în luna ianuarie 2018 au căzut sub drujba nemiloasă a firmei tăşnădene Tricart un Pinus Nigra secular şi un Ulmus Glabra de dimensiuni impresionante.

Amândoi arborii de valoare deosebită au fost tăiaţi în perioada în care era instituită FORŢA MAJORĂ, un act oficial semnat până şi de primarul Kovacs! Pinul în data de 30 ianuarie iar ulmul în data de 9 ianuarie 2018.

 

Ştim că primarul este deranjat de semnalările  Buletin de Carei motiv pentru care a renunţat la orice specialist ca şi consilier şi a preferat redactori activi din presa scrisă. Nici măcar linşajul mediatic şi denigrările sistematice  lansate la adresa noastră nu reuşesc să acopere însă toate potlogăriile sale.

Cine a estimat la 22 mc masa lemnoasă tăiată şi cine a estimat la 44 mc masa lemnoasă ce provine de la …119 arbori propuşi spre tăiere? Ştie cineva răspunsul la aceste întrebări sau se merge în continuare pe burtă?

Cert este că primarul incită careienii să nu respecte un monument de for public  de reală însemnătate şi simbolistică  încurajând folosirea lui ca loc  de joacă şi  motivând prezenţa ,, pereţilor,, opaci de tuia  ca un culoar pentru canalizarea privirilor spre poarta de intrare.

În calitate de inginer silvic ar trebui să fie mai atent la ce documente semnează  ca primaru’  pentru că nu toată lumea este pe dinafara problemelor. Încă aşteptăm motivaţia  pentru TĂIERILE ce au avut loc după declanşarea Forţei Majore şi motivaţia pentru care arborii bolnavi, plini de carii, ciuperci şi găunoşi rămân  în picioare. În calitate de primar ar trebui să protejeze parcul dendrologic istoric. Arborii  seculari cu valoare deosebită nu se pot înlocui deodată cu puieţi care vor ajunge la maturitate doar peste zeci de ani.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu