Primăria Carei amendată pentru lipsa avizelor necesare tăierii de arbori din Parcul Dendrologic

• publicat la: 3 iunie 2018
Primăria Carei amendată pentru lipsa avizelor necesare tăierii de arbori din Parcul Dendrologic

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare a întocmit Proces Verbal de constatare şi sancţionare cu 4.000 lei a Primăriei Carei pentru împrejurările în care au fost tăiaţi 34 de arbori din Parcul Dendrologic Carei. Ca sancţiune complementară , UATM Carei adică Primăria Carei trebuie să replanteze 34 de arbori din aceeaşi specie cu cei tăiaţi. Primăria Carei nu este la prima amendă pentru aceste tăieri, o sancţiune fiind emisă şi de Garda de Mediu pentru tăiere necorespunzătoare care a dus la distrugerea unui copac sănătos din vecinătate.

Parcul Dendrologic Carei este un monument istoric  de secol XVIII cuprins în Lista Monumentelor Istorice la poziţia 200.

Fiind un monument istoric, Primăria Carei trebuia să solicite aviz de tăiere şi de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Propunerile pentru arborii tăiaţi au fost  emise de agrono9mul Venig Zoltan, administratorul parcului. Primăria Carei bate monedă în continuare pe faptul că arborii tăiaţi au fost bolnavi în proporţie de 90% deşi imaginile publicate de Buletin de Carei denotă o cu totul altă situaţie.  Arborii găunoşi, plini de ciuperci cât pumnul se află în continuare în Parcul Dendrologic fără să fie marcaţi pentru tăiere. Aceştia pot pune oricând în pericol siguranţa trecătorilor.

Până la data de 30 ianuarie 2018 în Parcul Dendrologic au fost efectuate lucrări de tăiere de arbori de valoare deosebită fără a avea toate avizele necesare. A căzut sub drujba nemiloasă, în data de  9 ianuarie 2018, un Ulm de dimensiuni deosebite şi al cărui lemn este deosebit de căutat în industria construcţiei de iahturi de lux.

A fost tăiat şi un Pin deosebit în data de 30 ianuarie deşi era în vigoare docuimentul oficial de Forţă Majoră prin care era interzisă orice tăiere începând din data de  7 ianuarie 2018!

http://www.buletindecarei.ro/2018/03/abuzuri-si-ilegalitati-in-parcul-dendrologic-carei-buletin-de-carei-ofera-documente-oficiale-celor-interesati-forta-majora.html

Nici la aceste tăieri Primăria Carei nu a făcut cunoscută destinaţia materialului lemnos rezultat iar cantitatea de 44 mc menţionată ca şi rezultat al tăierii de 22 de arbori este mai mult decât penibilă. Cunoscătorii ştiu de ce.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu