Careienii şi Marea Unire nu e voie? Doar Sătmărenii şi Marea Unire?

• publicat la: 20 noiembrie 2018
Careienii şi Marea Unire nu e voie? Doar Sătmărenii şi Marea Unire?

Fiecare localitate se mândreşte în Anul Centenar cu delegaţii săi care au participat la Alba Iulia la Marea Unire. De ce nu şi Careiul cu reprezentanţii săi de frunte?

De ce am spune sătmărenii când putem foarte bine să spunem careienii mai ales că un careian a condus delegaţia sătmăreană? Este vorba de arhidiaconul Romulus Marchiş.

Pe adresa redacţiei Buletin de Carei a sosit un comunicat referitor la un eveniment dedicat Anului Centenar, organizat cu sprijinul mai multor instituţii printre care şi o asociaţie sătmăreană….Tempora. Niciuna din Carei. Să fie preferaţi de conducerea Primăriei Carei rezerviştii din cadrul MAI societăţii civile din Carei? Nu poate refuza primarul Kovacs pensionarii din SRI?

Evenimentul este o prezentare despre „Sătmărenii și Marea Unire” care se va desfășura la Castel. Despre Careienii şi Marea Unire nu se poate organiza separat un eveniment de prezentare? Este vorba de istoria locală atât de susţinută de consilierii UDMR când au refuzat bustul lui Mihai Eminescu şi al lui I.C.Brătianu.

Acum nu se mai susţine prezentarea strict a careienilor delegaţi la Adunarea de la alba Iulia? Unde sunt numele şi pozele lor pe afiş? De ce se ascunde faptul că adunarea de alegere a delegaţilor careieni participanţi la Marea Unire de la Alba Iulia a avut loc în sediul actualei primării? Acolo ar trebui să se ţină prezentarea, în semn de respect pentru delegaţii care au avut curajul de a înfrunta autorităţile vremii şi de a face deplasarea la Alba Iulia. Protopopul Romulus Marchiş a condus delagaţia judeţeană la Alba Iulia în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Român.

În sediul actualei primării a avut loc şi citirea Credenţionalului. Acum, de pe faţada clădirii Primăriei Carei au fost date jos până şi plăcile oficiale cu denumirea instituţiei guvernamentale pentru că aveau tricolorul românesc. Aşa cinsteşte un demnitar al statului român ţara al cărei fiu este până la urmă.

Acesta este comunicatul oficial. Cei care vor să participe au la dispoziţie încă 8 zile pentru a se învoi de la locul de muncă.

Miercuri, 28 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc evenimentul cultural „Sătmărenii și Marea Unire”, care se va desfășura după următorul program:

 ora 11.00 – prezentare multimedia cu tema „Participarea sătmărenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, susținută de muzograful Mihai Andrei Mocan
 
ora 12.00  – vernisajul expoziției foto-documentare „Sătmărenii și Marea Unire”
 
Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a României de Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Direcției de Cultură și Sport Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, Asociației Civice „Tempora” Satu Mare, Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Satu Mare.

comentarii

de Centenar la 23 noiembrie 2018 - 10:36

Doamna nu mai va legati de evenimentele culturale romanesti, ca nu le stiti chiar pe toate, aveti o pregatire in domeniu, ceva diplome, experienta? Apropo, ce pregatire aveti si ce scrie pe diploma? La o facultate tehnica va invatara profesorii sa deveniti critic literar sau de evenimente culturale? E recomandabil sa activeze fiecare in domeniul sau, nu sa interfereze in forma continua.

de pentru emilcentenar la 23 noiembrie 2018 - 10:58

Va deranjeaza pana la exasperare ca cineva scrie despre marile personalitati ale romanilor din Carei.Ioii de ce deranjati sunteti…La fel ca si consilierii udmr care se sperie de un drapel romanesc pus pe catarg. Dapoi nu din bani romanesti traiti si voi fatu’ meu? E recomandabil sa invatati sa respectati pe fiecare careian indiferent daca e roman sau tigan sau neamt. Careiul e in Romania!

Lasati un comentariu