Artistul careian Monica Mocianu este nepoata unui delegat la Marea Unire de la Alba Iulia

• publicat la: 27 decembrie 2018
Artistul careian Monica Mocianu este nepoata unui delegat la Marea Unire de la Alba Iulia

În Anul Centenar, administraţia locală a organizat numeroase expoziţii de pictură  pentru artişti care nu au nicio legătură cu Careiul dar a ignorat total un artist plastic careian care a  absolvit Liceul de Arte din Cluj Napoca şi apoi Institutul de Arte Plastice ,,Ion Andreescu,,  ca şef de promoţie.  Este vorba despre Monica Mocianu.

Artistul careian  Monica Mocianu este un artist complex, cu lucrări deosebite expuse în diverse expoziţii. Din păcate, în oraşul său natal este tratată diferit de administraţia locală în comparaţie cu alţi artişti.

http://www.buletindecarei.ro/2017/09/artist-careian-neinvitat-la-prima-editie-a-festivalului-karul-art-dedicat-artistilor-careieni.html

Fiică a artistului careian Valer Mocianu, Monica Mocianu a urmat cursurile primare şi gimaziale în oraşul natal,Carei.  A absolvit Liceul de Arte din Cluj Napoca şi apoi Institutul de Arte Plastice ,,Ion Andreescu,,  ca şefă de promoţie.

În 1993 devine restaurator bunuri patrimoniu cultural şi naţional pe suport textil la Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, iar din 2005 este expert restaurator la aceeaşi prestigioasă instituţie.

Primele expoziţii le-a avut încă din perioada studenţiei: Expunere de grup studenţesc la Frankfurt pe Main şi la „Casa Matei” în Cluj-Napoca (1976), Expunere de grup „Primăvara Studedenţească” şi Expoziţia absolvenţilor de Arte Plastice şi Decorative în 1977, Expunere personală la Atelierele „Aurel Vlaicu” Cluj-Napoca (1978), la Salonul de Artă Decorativă a Municipiului Bucureşti (1979-1981), T.I.B. – Pavilionul Industrie Uşoară şi Expoziţia tinerilor platicieni din Bucureşti (1981), Expoziţia Republicană (1982). Din 1983 şi până în 1991 a fost o prezenţă constantă la Târgul Internaţional Bucureşti (T.I.B.) la Pavilionul Industria Uşoară. În perioada 1993-1995 la sesiuni de restaurare textilă în Satu Mare, Iaşi, Suceava, apoi Expoziţia permanentă „Restaurări piese textile Palatul Cotroceni (1995-1996), Expoziţia permanentă „Restaurări piese textile Casa G. Enescu” (1994-1995), Expoziţia de restaurare textile „Grădini suspendate” de la Teatrul Naţional Bucureşti – Colecţia Dan Nasta (1996), Expoziţia permanentă de restaurări şi replici piese decorative textile la Palatul Mogoşoaia (1995-1996).

Monica Mocianu este nepoata unui participant la Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia şi anume Demetriu Alunar, învăţător. Recent a fost dezvelită o placă cu numele delegaţilor din satul Pişcari unde era învăţător bunicul Monicăi Mocianu.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu