7 probleme medicale de vacanţă şi soluţiile lor imediate

• publicat la: 19 august 2010
7 probleme medicale de vacanţă şi soluţiile lor imediate

Ai aşteptat un an intreg vacanţa de vară, iar o nesuferită de indigestie te pune la zid incă din prima zi de când ai aterizat la destinaţie. De la soare, plajă, drumeţii, distracţie, ai trecut intr-o altă paradigmă sumbră – a camerei de hotel, in care patul iti devine tovarăşul de vacanţă pe timp nedefinit. Nu vrei să ai parte de o astfel de dramă de vacanţă, iar noi iti spunem cum să eviţi acest lucru, dar şi cum să tratezi in timp record aceste probleme.

Să nu crezi că doar insigestia poate fi subiectul unui scenariu de groază in vacanţă. Gama este foarte largă, iar eu le-am trăit pe toate: de la insolatie, năbădioase arsuri stomacale, migrene puternice, la stare de greaţă persistentă, până la o ingrozitoare gripă la 40 de grade Celsius. Stiu, şi eu m-am gândit inainte de a pleca că “nu mi se poate intâmpla mie asta”. Dar realitatea a diferit

mult de planurile mele, aşa că mi-ar fi priit bine să am deja câteva soluţii rapide pentru astfel de probleme. Noi iţi spunem care probleme te pasc şi cum trebuie să lupti cu ele!

Rău de avion/maşină/vapor/tren/avion

Cea mai rea parte a călătoriei este pentru tine drumul? Stii că mijlocul de transport in vacanţa visurilor tale reprezintă coşmarul sănătăţii tale? Nu trebuie să te panichezi, ci trebuie să adopti câteva trucuri care te vor face să treci mai uşor peste aceste inconveniente:

– fie utilizezi brăţările Sea-Band, special create pentru evitarea senzaţiei de greaţă pe timpul călătoriei. Sunt  benzi dintr-un material elastic, purtate la incheietura mâinii, care acţionează prin apăsarea punctului de presopunctură NEI KUAN de pe fiecare incheietură a bratelor cu o semisferă de plastic.
– suplimente pe bază de plante care actionează impotriva senzatiei de vomă: ghimbir, mentam lămâie,
– medicamente care se pot dovedi ajutoare de nădejde: Emetostop, Metoclopramid; Emetiral

Sfat: nu pleca niciodată cu stomacul plin la drum, in orice fel de mijloc de transport, bea foarte multe lichide: dacă se poate cât mai acrişoare sau cu iz de mentă; incearcă să pleci noaptea astfel incât dormi.

Indigestia şi Enterocolita

Fie că ai un complex de stări: febră, durere de cap, durere de stomac, stare de vomă, fie că ai numai crampe care anunţă o nepotrivită enterocolită de vacanţă, un lucru e cert: dacă apar in vacanţă ruinează toată distractia. Plus de asta, dacă apar aceste stări, in mod sigur răsfăţul tău culinar pe care-l ai in plan pentru vacanţă devine imposibil, iar pe meniul tău va fi scris mare: REGIM. Nu sună bine, nu-i aşa?

Pentru a preveni aceste afecţiuni care afectează starea ta generală, nu numai organele locale aferente lor, trebuie să ai grijă la alimentaţie şi la băuturi: atentie la combinatii de alimente nepotrivite, hidratează-te corespunzător (nu cu băuturi răcoritoare carbogazoase şi alcool), mănâncă multe fructe şi legume crude, mănâncă fibre, nu mânca alimente conservate (care ar putea fi vechi) sau alterate (mai ales dintre cele care stau de obicei in soare un timp indelungat.

Dar dacă te-ai pricopsit cu una dintre ele, atunci este cazul să ai cu tine artileria grea in materie de medicamente şi trucuri naturiste pentru combaterea lor:

Medicamente: Smecta, Digest Duo, Furazolidon, Emetin, Colebil, Anghirol, Triferment, Fiobilin,

Tratamente naturiste: cărbune medicinal, ceai de mentă, ceai de seminţe de mărar, ceai de ghimbir şi scortisoară, ceai de muşetel; un grapefruit ar fi util in indigestie pentru a curăţa bila;

Insolatia

Vacanţele de vară sunt cele mai predispuse la capitolul insolatie! Cu greu te poţi feri de aceasta, când razele periculos de arzătoare ale soarelui topesc atât umbrelele, cât şi pălăriile sau şepcile care ar trebui să ne protejeze. Nici măcar la umbra nu mai suntem protejate de raze ultraviolete şi de căldura mistuitoare. Fie că eşti intr-un oraş canicular sau că te afli la malul mării, trebuie să ai in vedere mai multe metode preventive şi terapeutice care să te scoată imediat din starea de moleşeală şi să te aducă iar pe ritmurile distracţiei şi relaxării, aşa cum trebuie să fie o vacanţă!

Arsuri stomacale

Nu ai de gând să ratezi o vacanţă pe cinste din cauza unor arsuri stomacale care ti-ar tăia cheful din rădăcini, oricât ai vrea tu să te impotriveşti efectelor acestora… Tine cont de câteva sfaturi practice pentru a evita sau soluţiona cât mai eficient eventualele arsurile.
Vara asta uită de arsurile stomacale! 7 sfaturi esenţiale… de luat şi in vacanta”

Diferenţa de fus orar

Dacă ti-ai planificat vacanţa pe tărâmuri indepărtate, care au o o diferenţă de fus orar mare faţă de noi, e timpul să ai grijă la câteva aspecte, pentru a evita să intâmpini probleme de somn şi de odihnă la destinaţie. Pentru că o odihnă insuficientă atrage stări de moleşeală, nervozitate şi oboseală accentuate, care-ti distrug concediul.

– inainte cu câteva zile de a decola in destinaţia mult visată, incepe să iti reorganizezi câte puţin programul de somn; acest lucru inseamnă să faci câteva calcule şi să iti dai seama cam cu cât ar trebui să adormi mai devreme sau mai târziu, astfel incât, in termen de câteva zile să reuşeşti să micşorezi considerabil diferenţa

– tot inainte de a pleca, asigură-te că nivelul  tău de energie este maxim: prin alimentaţie, sport şi suplimente, pentru a putea face faţă cu brio drumului lung şi diferenţei de fus orar – şi pentru a nu claca inainte de a te bucura de locaţie.

– trebuie să ai la mână (sau la tine) neapărat două ceasuri: unul să fie setat pe ora României, celălalt pe ora locală din destinaţia de vacanţă – in acest fel, iti vei induce mental starea pe care trebuie să o ai atunci când vei ajunge acolo: dacă ajungi spre seara, vei avea timpul necesar să iti “programezi” mintea şi organismul pentru câteva ore bune de somn, iar dacă vei ateriza dimineaţa, vei avea răgazul necesar de  a-ti adapta starea mentala pentru a da starul unei noi zile

– in timpul zborului, asigură-te că eşti mereu hidratată – este important pentru a-ti păstra organismul “in formă” şi pentru a suporta mai bine diferenţele,

Insomnii

Schimbarea de mediu, un drum lung, probabil diferenţa de fus orar şi alti câţiva factori de acest gen, ar putea contribui la multe nopţi albe in vacanţă.  Dacă ar fi fost  datorate unor distracţii nocturne pe cinste, ar fi fost bine, insă când efortul tău de a adormi sfârşeşte prin a-ti ţinti ochii pe un punct fix in tavan şi a medita cât e noaptea de lungă, organismul are de suferit!

Ia-ti măsuri de precauţie şi alimentează-te corespunzător pentru a dormi buştean.

feminis.ro

Lasati un comentariu