Eficienţa economică a panourilor solare

• publicat la: 28 august 2010
Eficienţa economică a panourilor solare

Dacă te bate gândul să renunţi la sistemul centralizat de incălzire şi să-ţi produci singur apa caldă şi căldura necesare, poţi opta pentru panouri solare sau chiar pentru pompe de căldură. Vestea bună este că statul subvenţionează astfel de achiziţii, iar economiile pot fi mai mult decât consistente.

Astfel, se estimează că numărul locuinţelor care vor avea panouri solare până la iarnă ar putea ajunge la 35.000, comparativ cu 17.500 in prezent, pe fondul lansării programului Casa Verde.

Mai mult, cei care vor să cumpere in această perioadă un sistem de acest gen, au pe lângă subvenţiile oferite de stat şi discounturi de pânp la 20% din valoarea echipamentelor.

Dacă vă doriţi să cumpăraţi un panou solar plan sau cu tuburi vidate aveţi o reducere maximă, de 20%, faţă de preţul normal.

Preţul panourilor variază astfel in intervalul 360  – 1.700 de euro, fără TVA.

In cazul lor, subvenţia de la stat poate fi maximum 6.000 de lei (aproximativ 1.400 euro).

Există panouri solare care oferă doar apa caldă, dar şi unele care ajută la incălzire, insă din cauza iernilor foarte dure, aportul lor este destul de puţin eficient.

Varianta cea mai bună, eco, sunt pompele de căldură, care au preţuri intre 5.000 euro şi 5.400 euro, fără TVA. In cazul lor, subvenţia statului poate merge până la 8.000 lei (circa 1.900 de euro).

Programul Casa Verde este gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu şi vizează instalarea sistemelor de incălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incălzire.

Bugetul alocat Programului Casa Verde pentru anul 2010, de 110 milioane lei, este suficient pentru circa 18.000 de locuinţe din România.

„Estimăm că peste 90% dintre beneficiari vor opta pentru sistemele solare”, declara recent directorul de vânzări al al unei companii din domeniu.

Faţă de varianta clasică, unde se folosesc exclusiv centralele termice pe bază de gaze, panourile solare aduc economii considerabile de combustibil: intre 60 şi 80%, potrivit specialiştilor.

Sursa: incont.ro

Lasati un comentariu