Perfuziile cu citostatice, o şansă în plus pentru pacienţii care suferă de cancer
Medicii spun că tratamentul este unul extrem de eficient, iar şansele de vindecare ale pacienţilor cresc considerabil.
O şansă în plus pentru pacienţii care suferă de cancer inoperabil. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş şi cei de la Institutul Naţional de Cancer din Milano au realizat o procedură în premieră, în România. Ei au folosit un aparat special pentru cazurile de cancer ovarian şi de colon.
Un pacient de 70 de ani, suferind de neoplasm de colon considerat inoperabil, a fost primul beneficiar al unei astfel de intervenţii chirurgicale. Operaţia a fost efectuată de o echipă româno-italiană la Clinica de Chirurgie II din Târgu-Mureş, cu ajutorul metodei hipertermiei abdominale. Aceasta presupune introducerea în abdomen a unei perfuzii cu citostatice.
Medicii spun că tratamentul este unul extrem de eficient, iar şansele de vindecare ale pacienţilor cresc considerabil.
„Dacă e să vorbim despre mezoteliom, care este tumora principală, tratat prin peritonectomie, HIPEC şi chimeoterapie sistematică este de patru ori mai mare. Până la 60 de luni chiar” , a declarat prof. dr. Marcello Deraco de la Institutul Naţional de Cancer Milano.
„Cu acest aparat, în cazurile tardive şi chiar depăşite se poate face o reducere a procesului canceros”, a declarat prof. dr. Şerban Bancu, şeful Clinicii Chirurgie II.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Mureş sunt diagnosticaţi anual cu cancer peritoneal aproape 200 de pacienţi, scrie realitatea.net.
Procedura testată de medicii români şi italieni durează până la 12 ore, iar costurile se ridică la aproximativ 2.000 de euro.
sursa Jurnalul.ro