Cum ieşim din criză-iată ideile oamenilor de afaceri

• publicat la: 22 ianuarie 2011
Cum ieşim din criză-iată ideile oamenilor de afaceri

Vânzarea activelor statului, reducerea birocraţiei, sprijinirea IMM-urilor, relaxarea fiscală şi reducerea evaziunii fiscale sunt doar câteva dintre sugestiile pe care oamenii de afaceri le dau Guvernului pentru redresarea economică.

Companiile din România suferă, în această perioadă, din patru motive: majorarea TVA, care va conduce la scăderea vânzărilor, creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă, din cauza noilor cote de impozitare, devalorizarea leului şi condiţiile economice generale nefavorabile.

Potrivit oamenilor de afaceri şi analiştilor, este puţin probabil ca România să poată pune la punct, în acest moment, măsuri reale de redresare a economiei. În schimb, ar putea fi luate măsuri care să mai „uşureze” viaţa firmelor şi să compenseze efectele negative.

„E vorba despre măsuri care ar putea să compenseze parţial, nu să contracareze în totalitate, efectele prociclice ale măsurilor de austeritate. În primul rând, este vorba de absorbţia fondurilor europene. Sugestia mea a fost ca, alături de măsurile de austeritate, să se anunţe un program strategic pentru absorbţia fondurilor europene.

E singurul instrument pe care România îl are pentru a contracara efectul recesionist al măsurilor de austeritate”, a declarat, pentru Ziare.com, analistul Daniel Dăianu.

Statul trebuie să-şi vândă proprietăţile

Potrivit lui Ştefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Române (SCR), statul român ar avea o soluţie extrem de simplă pentru majorarea veniturilor, fără să fie nevoie să majoreze taxele şi impozitele: să-şi vândă activele.

„Nu o să se mărească nici veniturile prin taxare. E prostia romănească, suntem singurii care au majorat impozitele. Guvernul ar putea să-şi vândă din avere. E foarte, foarte bogat. Decât să iei taxe, mai bine vinzi o parte din ce avem”, a spus Vuza, pentru Ziare.com.

Astfel, omul de afaceri propune ca statul să înceapă să vândă clădirile în care sunt prefecturile sau terenurile pe care le deţine, de exemplu.

„Statul are resurse, nu trebuie să ia tot de la noi. Statul are 22% din ţară în proprietate. Să vândă, are cine să cumpere. Cine n-ar cumpăra prefectura din Cluj? Dacă nu îşi plăteşte statul chiria, face hotel din ea. În alte ţări, în Elveţia de exemplu, statul stă cu chirie în clădiri. Statul românesc e de 8 ori mai bogat decât statul german, din punctul de vedere al proprietăţilor. Şi eu aş cumpăra active de la stat”, a adăugat Vuza.

TVA trebuie aplicată diferit

În opinia Mariei Grapini, preşedintele grupului Pasmatex, înainte de a mări taxele şi impozitele, Guvernul ar fi trebuit să se gândească la o altă strategie pentru aplicarea taxei pe valoarea adăugată, pe lângă altele.

„Guvernul ar fi trebuit să rezolve rambursările de TVA, să aplice plata TVA la încasare, să rezolve evaziunea fiscală, să-i stimuleze pe cei care deschid noi IMM-uri cu plata impozitelor progresiv: în primul an de funcţionare 0, în al doilea 8% şi în al treilea an de funcţionare 16%”, a spus Grapini, pentru Ziare.com.

De asemenea, ar fi trebuit să introducă deducerea TVA la persoane fizice pentru construcţii de locuinţe sau reparaţii, pentru scoaterea de la negru a construcţiilor civile.
Nu în ultimul rând, Grapini consideră că ar fi bine să fie luate în considerare cheltuielile deductibile din impozitele pe salarii, cheltuielile de şcolarizare a personalului angajat, dar şi investiţiile în cercetare. În plus, ar trebui să se accepte deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit .

„Pentru creşterea plăţilor voluntare i-ar fi putut stimula pe cei care fac plata în avans cu diminuarea cu câteva procente a sumelor de plătit. Ar fi trebuit să simplifice procedurile de accesare a fondurilor structurale”, a adaugat Grapini.

Oamenii de afaceri cer mai puţină birocraţie

Dacă este un lucru de care s-au plâns oamenii de afaceri din România în ultimii zece ani, cel putin, este faptul că birocraţia excesivă îi împiedică să-şi desfăşoare afacerile.
„În mod normal, principala problemă este birocraţia excesivă. Dacă ar lăsa economia să-şi vadă de treabă, şi-ar reveni”, a spus, pentru Ziare.com, Emil Cristescu, proprietar, împreună cu fratele său, Marius Cristescu, al Grupului Bega, cu activităţi în foraj petrolier, minerale industriale, materiale de construcţii, industria constructoare de maşini, imobiliare si turism.

În schimb, Marius Ghenea, preşedinte al FIT Distribution, ar vrea un sistem fiscal mai relaxat, care ar putea să susţină redresarea economică.

„Cu siguranţă, o relaxare fiscală ar fi absolut necesară pentru mediul de afaceri privat, mai ales pentru intreprinderile mici şi mijlocii, astfel încât acestea să poată susţine relansarea economică. Asemenea măsuri au fost luate în toată Europa, doar în România nu”, a spus Ghenea, pentru Ziare.com.

„Iar dacă această relaxare ar fi fost făcută cu ceva timp în urma, am vedea deja efectele pozitive. În mod clar, ar trebui anulat impozitul minim obligatoriu, deoarece în foarte multe cazuri este un impozit pe un profit inexistent, deci un impozit nedatorat de firme”, a adaugat acesta.

De asemenea, pentru redresarea economiei ar trebui să fie ajutat domeniul agro-alimentar.

„Ceea ce ar trebui să facă Guvernul, din păcate, nu poate. Dar tot o să spun: ar trebui să continue măsurile de sprijinire a agriculturii în România, începute în anul 2007 – 2008. Trebuie să subvenţioneze agricultura, asa cum se întamplă în toate ţările Uniunii Europene”, a spus, pentru Ziare.com, Iustin Paraschiv, proprietar al firmei Carmistin, având afaceri în distribuţia de carne, industria alimentară, ferme, dar şi imobiliare.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu