Afişe protest ale medicilor de familie

• publicat la: 20 februarie 2011
Afişe protest ale medicilor de familie

Medicii de familie au început sã afişeze la cabinetele lor şi sã înmâneze personal pacienţilor, afişe protest prin care acuzã Ministerul Sãnãtãţii cã îi împovãreazã cu cheltuieli şi cã nu se ţine cont de pacienţi, de propunerile medicilor şi de nevoile lor.

Medicii de familie din judeţul Satu Mare s-au reunit joi,17 februarie, la Satu Mare unde au încercat sã stabileascã cu exactitate ce vor face în privinţa noului Contract Cadru pe 2011, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. Ei au anunţat cã vor acţiona în justiţie toate actele normative ce încalcã legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi cadrelor medicale şi vor refuza sã semneze contractul-cadru pe 2011 care, în opinia lor, este “înrobitor şi înjositor”. Potrivit acestora, dacã vor semna contractul-cadru în forma sa actualã, vor ajunge la faliment şi vor fi afectate serviciile medicale şi tratamentele care trebuie oferite pacienţilor, dar şi întreţinerea cabinetelor.

Medici de familie au început sã împartã pacienţilor şi sã afişeze pe uşile de la intrare în cabinete, o informare legatã de ceea ce au medicii sã reproşeze Guvernului şi CNAS şi de ce nu semneazã ei contractul cadru. “În ultimul an şi mai ales în ultimele luni suntem supuşi unor presiuni extreme şi au apãrut hotãrâri ale Guvernului şi Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate care, pe de o parte nu ne mai permit sã ne îngrijim pacientii aşa cum este nevoie şi, pe de altã parte nu ne mai asigurã cele strict necesare cabinetelor – privind plata personalului, asistente, medici, contabili, femeie de serviciu, a întreţinerii cabinetului, a cumpãrãrii celor necesare functionãrii.

Va redăm în continuare protestul medicilor de familie,aşa cum este afişat pe uşile cabinetelor medicale:

Stimaţi pacienţi,

În ultimul an şi mai ales în ultimele luni suntem supuşi unor presiuni extreme şi au apărut hotărâri ale Guvernului şi Casei Naţionale de asigurări de sănătate care, pe de o parte, nu ne mai permit să ne îngrijim pacienţii aşa cum este nevoie, şi pe de altă parte, nu ne mai asigură cele strict necesare cabinetelor (privind plata personalului – asistente, medici, contabili, femeie de serviciu – a întreţinerii cabinetelor, a cumpărării celor necesare funcţionării cabinetelor şi plata dărilor către stat).

Sunt vremuri grele şi pentru dumneavoastră şi v-am fost alături mereu, încercând să găsim soluţii împreună pentru ca sănătatea dvs. să nu aibă de suferit.

Din păcate, hotărârea Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate face ca de la 1 aprilie să fim puşi în situaţia de a nu mai putea face un nou Contract cu Casele de Asigurări, deoarece acest Contract ne-ar pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le consaiderăm necesare pentru sănătatea pacienţilor noştri. Totodată, un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabunetelor datorită cheltuielilor şi datoriilor neacoperite.

Noul Contract ne impune să uităm de Jurământul nostru de medici, să fim funcţionarii Casei de Asigurări, să alegem cine primeşte medicamente compensate şi cine nu ( căci vom avea plafon la medicamente), să nu vă consultăm decât  o singură dată la 3 luni, să nu vă tratăm decât cu plata dacă Sistemul Informatic al Casei de Asigurări vă înregistrează ca neasigurat, să vă cerem coplata, să nu dăm reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 pacienţi pe zi, să cumpărăm cititoare de carduri şi servere, să întroducem date pe carduri de asigurat în loc să consultăm, să lipim coduri de bare pe reţete şi multe altele…….

Vom încerca să vă asigurăm cele necesare din timp.Nu ne dorim să afectăm buna relaţie cu pacinţii noştri, nu ne dorim să vă punem sănătatea în pericol.Dar nu avem de ales.Chiar dacă, în aceste condiţii, nu mai putem încheia Contract cu Casa de Asigurări de la 1 aprilie, pentru o scurtă perioadă  vom continua să vă consultăm şi să vă indicăm tratamentul potrivit fără să fim plătiţi, vom fi în cabinete, dar nu vom masi putea asigura reţete compensate, analize sau trimiteri.

Dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări vor continua totuşi să refuze să ia deciziile fireşti pentru dumneavostră şi pentru noi, vom fi nevoiţi să închidem cabinetele, cu tot regretul nostru. Am făcut eforturi foarte mari ca să rămănem în ţară, să ne facem meseria, dar în prezent cu tot sacrificiul nostru nu putem susţine un sistem anti-pacient şi anti-medic.

Din păcate, s-au adunat multe oprelişti şi lucrurile nu mai pot continua aşa.

În aceste condiţii, noi medicii dumneavoastră de familie, nu putem semna aşa-zisul ,, Contract de furnizare de asistenţă medicală”, care nu ne va mai lăsa de fapt să vă acordăm îngrijirea de care aveţ nevoie, ca medici, nu ca funcţionari, şi ne va distruge menirea pentru care am învăţat atâţia  ani.

Vă mulţumim pentru înţelegere!

redactia

Lasati un comentariu