Acţiunea „Vacanţă în siguranţă” la Carei

• publicat la: 28 iulie 2011
Acţiunea „Vacanţă în siguranţă” la Carei

Ştiaţi că hoţilor le trebuie intre 3 şi 5 minute de a sparge o locuinţă, a căuta şi sustrage anumite bunuri şi a părăsi locul faptei? Câţi dintre noi nu am fost victimele furturilor? Câţi dintre noi nu ne temem,când plecăm in vacanţă,că locuinţa noastră poate fi prădată de hoţi? Sunt intrebări la care fiecare dintre noi ar trebui să răspundem, dar pentru ca viaţa noastră şi concediul nostru să fie mai lipsit de griji ,Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul Ordine Publică, in parteneriat cu structurile Poliţiei Locale iniţiază Proiectul Vacanţa in Siguranţă.

In cadrul proiectului „Vacanţă in siguranţă”, in data de 28 iulie 2011 in municipiul Carei a avut loc o nouă acţiune pentru prevenirea furturilor din locuinţe in perioada estivală.

Acţiunea, dedicată atât locuitorilor Municipiului Carei, cât şi turiştilor care îşi petrec vacanţa în Strandul Termal Carei, a vizat conştientizarea potenţialelor victime cu privire la necesitatea adoptării unui comportament preventiv referitor la bunurile si valorile deţinute, prin includerea unor măsuri suplimentare de siguranţă a locuinţei pe perioada absenţei prelungite de la domiciliu.

Politiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalitătii Satu Mare, sprijiniţi de poliţişti de proximitate din cadrul Politiei Municipiului Carei, subinspector Hrihorişan Felicia, inspector Petric Ana, politisti locali şi copii voluntari, au iniţiat discuţii atât cu careienii cât şi cu  turiştii aflaţi în Carei despre modul în care îşi asigură locuinţele, dacă obişnuiesc să roage vecinii să le supravegheze casele, să le ridice corespondenta din cutia poştală în perioadele în care sunt plecati şi dacă şi-au luat măsuri suplimentare de prevenţie pentru a nu fi victime ale hoţilor din locuinţă.

Pensionarii aflaţi în parc de dimineaţă au avut o părere foarte bună despre acţunea de astăzi,ei afirmând că este necesară prezenţa agenţilor de poliţie şi nu înţeleg de ce sunt reduse posturile acestora.

M.A ne spune ca „e foarte binevenită acţiunea mai ales că eu am avut  o experienţă urătă acum 5 ani când persoane necunoscute au sustras 50 de milioane din locuinţa noastra.E mai bine sa prevenim decât să regretăm apoi”.

Un alt pensionar sugerează ca „pe timp de noapte să se amplifice activitatea poliţiştilor deoarece atunci se acţionează mai mult „.

Cert este că majoritatea locuitorilor din Carei au agreat acţiunea de azi a IJP,dorind ca şi pe viitor Poliţia să fie mai activă pe raza municipiului nostru.

Proiectul „Vacanţa in siguranţă” a fost lansat in data de 6 iulie la Satu Mare de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare, având aplicabilitate in perioada 15 iunie – 15 septembrie. Scopul acestui proiect vizează diminuarea numărului infracţiunilor de furt din locuinţe, favorizate de absenţa proprietarilor de la domiciliu, in perioada concediilor şi a vacanţei de vară.

Situaţia furturilor din locuinţe arată ingrijorător având in vedere faptul că in anul 2011,in primele cinci luni ale anului,numărul furturilor depăşeşte numărul furturilor din intreg anul 2010. Zonele cele mai afectate sunt zone centrale ale oraşului Satu Mare, cartierul funcţionarilor, cartierele Micro 16, 17, oraşul Carei şi comunele limitrofe, fiind vizate casele frumoase sau apartamentele cu geamuri termopan, uşi frumoase. Profilul conturat de politişti indică faptul că aproximativ 90% dintre hoţi sunt bărbaţi cu vârste cuprinse intre 16 si 45 de ani, constituţie astenică, slab şcolarizaţi de cele mai multe ori şi cu antecedente penale.

Cel mai adesea hoţii caută bani, dar şi bijuterii, aparatură audio-video, materiale de construcţie şi lucruri care pot fi valorificate repede şi usor. Statisticile de până in prezent arată că hoţii sunt prinşi intr-un procent de 40-50%, astfel politia incepând acţiuni de prevenire in toate zonele.

Inspectoratul Judeţean de Politie Satu Mare atrage atenţia tuturor cetăţenilor de a fi atenţi la persoanele care nu işi justifică prezenţa in mod repetat in zonă, de a nu da informaţii suplimentare despre vecini, să nu se uite nepăsători şi să sesizeze organele de poliţie pentru a putea interveni in cel mai scurt timp.

ÎN  VACANŢĂ, CASA TA ESTE ÎN SIGURANŢĂ?


redactia

comentarii

de avocat la 29 iulie 2011 - 04:21

felicitari politiei romane…

de xxx la 29 iulie 2011 - 07:38

felicitari politiei locale din carei pentru activitatea desfasurata cu ocazia actiunii

Lasati un comentariu