PDL se pregăteşte să importe un milion de voturi. Ambasadele – agenţii publicitare pentru votul prin poştă

• publicat la: 27 iulie 2011
PDL se pregăteşte să importe un milion de voturi. Ambasadele – agenţii publicitare pentru votul prin poştă

După ce s-a angajat că va aduce PDL un milion de voturi prin promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a început repetiţia generală cu ambasadorii şI consulii României pentru promovarea legii în rândul românilor de peste graniţe. Deşi legea e abia în stadiul de proiect, neintrat încă în dezbaterea parlamentară, diplomaţii români trebuie deja să o „disemineze” printre conaţionali. „Prada” este grasă: 3 milioane de români cu drept de vot aflaţi peste graniţe. Dintre aceştia, la alegerile prezindenţiale din 2009, pentru care s-au înfiinţat cele mai multe secţii de votare de până acum ( 294 ) şi-au exprimat opţiunea politică doar 140.000. „Dumneavoastră – cei 3.000.000 de cetăţeni români cu drept de vot care trăiţi şi lucraţi în afara României – aţi trimis acasă între 5 şi 9 miliarde de euro pe an din propria  muncă şi este firesc să vă doriţi să participaţi activ la modelarea viitorului acestei ţări”, îi învaţă ministrul Teodor Baconschi pe ambasadori şi  consuli cum să-i convingă pe românii din afară să participe la viitoarele alegeri.

Citatul face parte dintr-o serie de documente pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a trimis, în urmă cu câteva zile, către ambasadorii şI consulii României, documente prin care aceştia primesc instrucţiuni clare despre modul în care trebuie „să disemineze” informaţiile. „Rolul misiunilor României din afara ţării este esenţial în acest proces având în vedere contactul direct  cu comunităţile locale. Scopul acestor demersuri este ca un număr cât mai mare de români din afara graniţelor să înţeleagă în profunzime noua lege pe care MAE o propune, să aibă claritate în privinţa procedurii de vot şi a facilităţilor pe care le aduce noua lege”, se arată în documentul pe care ambasadorii l-au primit de la MAE român. Aceştia au primit şI sugestii în privinţa „acţiunilor de promovare a legii”, precum întâlniri de informare cu asociaţiile şI comunităţile de români de pe plan local, „plasarea unui editorial al Ministrului Afacerilor Externe în cele mai importante publicaţii din diasporă” sau „diseminarea” broşurii informative „Votul prin corespondenţă în 10 paşi”.

„Cetăţenii români prezenţi vor fi îndemnaţi să acceseze pentru informare şi familiarizare site-ul special creat de MAE pentru votul prin corespondenţă: votprincorespondenţă.mae.ro; Cetăţenii vor fi încurajaţi să transmită punctual, prin intermediul site-ului, opinia sau întrebările pe tema votului”, se mai arată în instrucţiuni, după care li se cere ambasadorilor să informeze Centrala MAE  ”cu privire la modul în care a decurs evenimentul”.

Ambasadorii sau consulii României trebuie să acorde interviuri „publicaţiilor şi posturilor cu cea mai semnificativă acoperire şi popularitate în rândul comunităţii locale” pe tema votului prin corespondenţă şI trebuie să caute publicaţii în care să apară un editorial al lui Teodor Baconschi pe aceeaşi temă. În fine, ultima modalitate  de promovare a legii va fi publicarea unei broşuri „Votul prin corespondenţă în 10 paşi”, care va fi distribuită în rândul comunităţii şi asociaţiilor de români.

Mai mult, Ministerul de Externe le-a trimis ambasadorilor şt recomandări în privinţa modului în care trebui să răspundă criticilor primite în legătură cu proiectul legislativ. „După adoptarea legii votului prin corespondenţă în forma propusă de MAE, românii din afara graniţelor nu vor mai trebui să se deplaseze la ambasadele şi consulatele României pentru a vota decât dacă doresc acest lucru. Votul va putea fi trimis prin poştă, în deplină siguranţă şi confidenţialitate, misiunilor României din ţara de reşedinţă. Singura condiţie va fi înscrierea, din timp, pe o listă electorală. Singurul cost pentru fiecare cetăţean român din străinătate care opta pentru această modalitate de vot va fi preţul unui timbru”, este argumentul pe care ambasadorii trebuie să-l expună pentru susţinerea oportunităţii legii.

În documentele trimise de MAE se regăsesc şI mesajele-cheie pe care trebuie să le folosească diplomaţii.  Sunt sfătuiţi să argumenteze că legea este necesară pentru că „situaţia economico-finanaciară nu va permite organizarea mai multor secţii faţă de ultimul scrutin (prezidenţialele din 2009 – n.n.)” şI că „diaspora are elite, are forţă financiară considerabilă şI trebuie să îşi poată exercita  influenţa în mod adecvat asupra viitorului ţării”.

În privinţa criticilor pe care reprezentanţii României le-ar putea primi, MAE are grijă să formuleze răspunsurile. Astfel, vreo obiecţie legată de faptul că şI fostul ministru Adrian Cioroianu (PNL) a încercat să promoveze un proiect de lege similar ar trebui contracatară cu faptul că proiectul respectiv nu a primit avizele necesare, iar obiecţiile legate de securitatea votului prin corespondenţă vor fi respinse prin faptul că  la elaborarea legii „s-a acordat o atenţie deosebită pentru asigurarea secretului votului precum şi pentru prevenirea fraudării”.

„Acest proiect de lege trebuie salutat ca un progres al democraţiei româneşti, ca pe un instrument de consolidare a ideii de naţiune şi în acelaşi timp ca pe o pârghie de aprofundare a ceea ce eu numesc patriotism constituţional”, sunt sfătuiţi să spună consulii şI ambasadorii. O altă recomandare de discurs este următoarea: „Votul românilor din străinătate NU poate echivala cu fraudarea alegerilor. Proiectul de lege actual nu a fost lansat pentru a obţine voturi pentru partidele din această guvernare, fiindcă nimeni nu are monopolul asupra votului românilor, nimeni nu poate ştii ce opţiuni electorale veţi avea dvs. în 2012 sau în 2014. Diaspora trebuie să îşi poată exercita influenţa în mod adecvat într-o democraţie. Din cei 3.000.000 de români cu drept de vot care trăiesc şi lucrează în afara României, doar 140.000 au votat la alegerile cu cel mai mare grad de interes: prezidenţialele din 2009. În timp ce participarea naţională la vot a fost de 57%, doar 4,6% (de zece ori mai puţini) dintre românii de peste hotare au reuşit să-şi exprime cel mai elementar drept constituţionali”.

UPDATE –  MAE: “Sunt  demersuri fireşti pentru orice campanie de informare publică”
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, în urma publicării de către Jurnalul Naţional a circularei prin care se face instructajul ambasadorilor români în legătură cu votul prin corespondenţă, că demersul este unul firesc pentru orice campanie de informare publică.  „MAE încuraja şefii de misiuni să organizeze o serie de întâlniri de informare cu asociaţiile şi comunităţile de români de pe plan local pentru a prezenta iniţiativa MAE (condiţii, procedură, securitatea votului etc.) şi pentru a promova şi încuraja o dezbatere activă pe această temă. Şefii de misiuni sunt încurajaţi să acorde interviuri pe această temă şi să disemineze broşuri informative. Aceste instrucţiuni se bazează pe o serie de linii generale/standard, utilizate pentru toate campaniile publice iniţiate de MAE”, precizează Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

MAE mai spune că, aşa cum reiese din instrucţiunile transmise, „cetăţenii români vor fi îndemnaţi să acceseze pentru informare şi familiarizare site-ul special creat de MAE pentru votul prin corespondenţă: votprincorespondenţă.mae.ro. Cetăţenii vor fi încurajaţi să transmită punctual, prin intermediul site-ului, opinia sau întrebările pe tema votului”.

Potrivit MAE, cetăţenii români sunt singurii care vor decide cum folosesc informaţiile primite de la ambasadă. De asemenea, Ministerul de Externe subliniază că majoritatea informaţiilor cuprinse în circulară au fost făcute deja publice la momentul promovării iniţiativei MAE iar scopul acestor acţiuni de comunicare este de a asigura o bună informare a publicului şi de a promova o atitudine instituţională firească de transparenţă şi deschidere.

Miza prezidenţialelor din 2009
Printre datele pe care ambasadorii şI consulii românile le-au primit de la MAE se află şI o comparaţie între numărul secţiilor de vot din străinătate organizate la fiecare scrutin. Astfel, pentru alegerile prezidenţiale din 2009, MAE a susţinut cel mai mare efort organizatoric, înfiinţând 294 de secţii de vot, în timp ce la alegerile europarlamentare din iunie 2009 au fost organizate 190 secţii de vot. La parlamentarele din noiembrie 2008, au existat 221 de secţii de vot în străinătate, iar la referendumul şi alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007 au fost organizate 181 de secţii. La referendumul din mai 2007 s-au creat 178 de secţii de votare, iar la alegerile prezidenţiale din 2004 au fost 142 secţii vot.

„Sunt convins că proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion de voturi. Este un obiectiv pe care îl putem atinge dacă vom reuşi să dăm acest necesar semnal de înnoire”, a declarat Teodor Baconschi , ministru de Externe

„Motivul pentru care îi cer oficial primului ministru să-l destituie pe Teodor Baconschi e că în calitatea sa de ministru de externe domnia sa ne-a spus tuturor că proiectul legii privind introducerea votului prin corespondenţă e gândit ca un instrument de a procura voturi în mod fraudulos pentu PDL”, a spus Crin Antonescu, preşedinte PNL.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu