Secretul SUCCESULUI la BAC: Primele trei judeţe din topul pe ţară NU AU AVUT CAMERE DE SUPRAVEGHERE

• publicat la: 5 iulie 2011
Secretul SUCCESULUI la BAC: Primele trei judeţe din topul pe ţară NU AU AVUT CAMERE DE SUPRAVEGHERE

Rezultatele la Bac 2011 nu au fost determinate doar de efortul depus la învăţătură de liceeni, ci şi de prezenţa camerelor de supraveghere video în sălile de examinare. După cum se poate vedea şi pe harta promovabilităţii la Bacalaureat, judeţele cu procentul cel mai ridicat de promovabilitate la Bac 2011 sunt şi cele unde camerele au lipsit cu desăvârşire sau au acoperit doar o mică parte din centrele de examinare.

Campionul notelor la Bac a fost judeţul Suceava, unde 65,03% dintre absolvenţii de liceu au luat examenul. Coincidenţă sau nu, remarcată şi de ştirileprotv, în niciuna dintre sălile de examinare sucevene nu au existat camere de supraveghere.

Bacalaureatul la Suceava, judeţul cu cea mai mare rată de promovare: Cred că profesorii noştri i-au supravegheat cum trebuie

„Nu am avut camere video în niciun centru. Măsura nu a fost luată de noi. Nu au fost asigurate fondurile necesare de la consiliile locale”, a explicat pentru gândul inspectorul şcolar Laura Hacman, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Oficialul nu pune însă succesul Sucevei neapărat pe seama lipsei supravegherii video. „Cineva tot trebuia să fie primul, asta nu înseamnă că e hoţ. Cred că profesorii noştri i-au supravegheat cum trebuie pe copii şi nu s-a copiat”, a mai spus Hacman.

Inspectoarea spune că şi în Suceava procentul de promovabilitate a scăzut cu peste 20% faţă de anul trecut şi că au existat „foarte puţini copii cu medii de 8 şi 9”, faţă de anii trecuţi. „Nu camera video este explicaţia” pentru rezultatele dezastruoase de la Bac 2011, spune Laura Hacman: „Avem colegii cu promovabilitate de 80-90%, cu medii absolut normale, dar şi grupuri şcolare cu 9% promovabilitate. A fost generaţia în care s-au acumulat acele SAM-uri (şcoli de arte şi meserii)”.

Situat pe locul doi în topul naţional al promovabilităţii, cu 64,03% dintre liceenii care au trecut Bac-ul, judeţul Harghita nu a avut nicio cameră video în clase, din lipsa banilor.

Bac-ul la Harghita: Nu am avut camere, dar nu suntem mulţumiţi că am ieşit pe locul doi pe ţară

„În niciunul dintre centre nu am avut camere. Am avut 205 săli de examene, iar suma ar fi fost mult prea mare. Ne-am consultat cu asociaţiile profesionale, comitetele de părinţi şi profesori, şi am ajuns la concluzia că trebuie să organizăm un bacalaureat conform metodologiei. Am controlat, în fiecare zi, unităţile de examen”, a declarat pentru gândul inspectorul şcolar general al judeţului Harghita, Ferencz Solomon Alpar.

Acesta explică rata mare de promovabilitate din Harghita, comparativ cu alte judeţe, prin faptul că elevii au fost pregătiţi riguros.

„Am făcut cea mai serioasă simulare din toată ţara, la toate disciplinele, şi am analizat şi mediatizat rezultatele. Nu suntem satisfăcuţi de rezultat, chiar dacă avem o medalie de argint de gât. Pemiteţi-mi să nu fiu mândru”, a mai spus Alpar.

La Constanţa au fost camere pe holuri, dar nu în toate liceele

Nici în judeţul Constanţa, clasat pe locul trei, cu 57,6%, în topul promovabilităţii la Bac 2011, nu au existat camere de supraveghere în sălile de examen. În 15 dintre cele 26 de centre de examinare au existat însă camere video pe culoare şi în zona de acces, a declarat pentru gândul Gabriela Costea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Pe de altă parte, în judeţul Brăila, situat pe locul cinci în topul promovabilităţii, cu 57% dintre liceenii care au trecut Bac-ul, în aproximativ 70% dintre centre au existat camere de supraveghere atât în şcoli, cât şi pe culoar, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Viorel Botea. Acesta explică rata mare de promovabilitate din judeţ (57%) prin faptul că aproximativ 10-12% dintre elevii care trebuiau să dea examenul anul acesta au rămas corigenţi.

„Este rezultatul unei selecţii corect făcute. Domnul Funeriu ne-a cerut să punem valorile pe o scară a lor”, a explicat Botea.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara pe 24 mai că măsurile de securitate la Bac 2011 vor fi întărite şi că nu se va tolera copiatul.

Măsura anticopiat de la Bac. Cum a apărut camera de supraveghere în învăţământul românesc

„Conţinutul probelor şi modul de desfăşurare este cvasiidentic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate, au fost întărite măsurile care vizează politica ministerului de toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţă de fraudă”, spunea Funeriu.

El a precizat că au fost luate câteva măsuri pentru eliminarea fraudei, solicitându-se inspectoratelor şcolare să asigure pentru organizarea bacalaureatului cât mai multe săli de clasă prevăzute cu camere de luat vederi.

„Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratul şcolar judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului”, a mai spus ministrul Educaţiei.

De asemenea, au fost sporite sancţiunile pentru cei care fraudează Bac-ul.

„Este vorba de interdicţia de a da bacalaureatul următoarele două sesiuni, în cazul celor care sunt prinşi copiind. (…) Toţi inspectorii generali şcolari au fost instruiţi să colaboreze cu organele de anchetă în cazul fraudelor”, a adăugat Funeriu.

sursa gandul.ro

Lasati un comentariu