Zilele Iancului la a XIII-a ediţie

• publicat la: 20 august 2012
Zilele Iancului la a XIII-a ediţie

Fii ai satului,invitaţi,artişti s-au adunat la cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Iancului, precum şi la  ediţia a III-a a Festivalului de datini şi tradiţii moţeşti ce a avut loc duminică 19 august,in satul Ianculeşti,sub un soare torid.

Manifestările au debutat la ora 11,30, în prezenţa a numeroase oficialităţi judetene şi in lipsa primarului careiean,Kovacs Eugen.

Senatorul Valer Marian, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, subprefectul Cristian Sasu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, consilierii judeţeni USL Pinter Iosif şi Rodica Maxi , co-preşedintele USL Carei, Ilie Ciută,consilieri locali careieni ai USL, preşedintele de onoare al Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, Ioan Bâtea, prim vicepreşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu şi preşedintele filialei judeţene a Societăţii, Mircea Dobra,  preşedintele Asociaţiei judeţene Satu Mare a românilor refugiaţi, expulzaţi şi deportaţi în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, Ioan Corneanu,vicepreşedintele Unirea 2009,prof.Ioan Laslo,preşedinta filialei Carei a Asociaţiei Refugiaţilor şi Expulzaţilor,Maria Bertean   au fost cei care au onorat cu prezenţa sărbătoarea ianculeştenilor avându-l ca reprezentant sătesc pe  Ioan Oneţ.

În deschidere,cele trei tulnicărese ( Oneţ Anica,Şchiop Sofia şi Şchiop Liana) au cântat din bucium,urmând  apoi intonarea Imnului de stat al României după care un sobor de preoţi a oficiat un parastas de pomenire a Crăişorului Munţilor,Avram Iancu.

La monumentul lui Avram Iancu,amplasat in centrul satului,au fost depuse coroane de flori din partea Societăţii Cultural Patrotice Avram Iancu, a Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, a Primăriei şi a Consiliului Local Carei,a USL Carei şi Satu Mare, a Asociaţiei Unirea 2009 Carei, a Asociaţiei Refugiaţilor Satu Mare şi a PDL Carei.

Rând pe rând,oaspeţii au  rostit alocuţiuni.Astfel,senatorul Valer Marian a adresat un călduros salut moţilor ,evocând personalitatea marelui patriot Avram Iancu.

În aceste zile e mai mare nevoie ca oricând de oameni cu personalitatea lui Avram Iancu. Românii au nevoie de oameni cu curajul lui Avram Iancu, românii au nevoie de oameni cu demnitatea lui Avram Iancu, românii au nevoie de oameni cu spiritul de sacrificiu al lui Avram Iancu. Dragi moţi, am venit astăzi aici ca să vă transmit şi respectul şi preţuirea mea şi a colegilor din Partidul Social Democrat şi din Uniunea Social Liberală. Strămoşii dumneavoastră s-au aşezat pe aceste meleaguri cu aproape 90 de ani în urmă. Aţi rezistat tuturor intemperiilor, aţi suportat toate vicisitudinile istoriei şi v-aţi statornicit aici, păstrându-vă limba şi credinţa, portul şi datinile străbune. Pentru acestea, meritaţi tot respectul şi preţuirea noastră. Dragi moţi, am venit astăzi aici ca să se ştie că toţi moţii din această zonă, din Ianculeşti şi din Carei, din Scărişoara Nouă şi din Marna Nouă, din Horea şi din Crişeni, din Gelu şi din Baba Novac, precum şi din celelalte localităţi sătmărene au reprezentanţi în Parlament, în Consiliul Judeţean Satu Mare şi în consiliile locale, care să le apere drepturile şi care să le susţină interesele”.

Senatorul a scos in evidenţă faptul că şi datorită  susţinerii moţilor,la noua conducere a Consiliului  Judeţean vor găsi înţelegere pentru rezolvarea problemelor lor.

Sunt sigur că noua conducere va dovedi mai multă preocupare pentru rezolvarea problemelor din satele de moţi”, a  afirmat în încheiere  senatorul Valer Marian.

Activitatea Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu a fost prezentată de către preşedintele de onoare al acesteia, Ioan Bâtea.Acesta a scos în evidenţă importanţa unor astfel de manifestări în vederea educării noii generaţii în spiritul păstrării datinilor,a tradiţiilor moţilor şi a trasnsmiterii lor generaţiilor următoare.

Actuala stare a drumului către Ianculeşti a atras oprobiul  vicepreşedintelui CJ, Mircea Govor  care consideră că faptul se datorează conducerii Primăriei Carei ,nemulţumită  din cauza voturilor de la locale. “Conducerea Consiliului Judeţean va lua toate măsurile ca drumul până în la intrarea în Ianculeşti să fie reparat iar locuitorii să nu fie defavorizaţi faţă de alte sate. În prima şedinţă de Consiliu Judeţean voi iniţia un proiect de hotărâre în acest sens”, a declarat Mircea Govor.

Nici altercaţiile legate de alocarea de fonduri pentru acest eveniment ,de la ultima şedinţă de consiliu local nu au  fost ignorate de vicele Govor,acesta afimând că din cursul anului viitor se vor lua măsuri pentru ca  Zilele  Iancului să fie finanţate şi de la Consiliul Judeţean.

Profesorul Bertean Mihai a fost cel care a  făcut oficiile de gazdă.Au mai luat cuvântul subprefectul Cristina Sasu,prof.Mihai Bertean,prof.Maria Bertean şi tânărul consilier USL,Ionuţ  Oneţ.

Filiala careieană a Asociaţiei Refugiaţilor  a acordat premii celor mai longevivi săteni,dintre care Maria Toader a atins frumoasa vârstă de 96 de ani.

Programul zilei de duminică a continuat cu cea de-a III-a ediţie a Festivalului de datini şi tradiţii din satele locuite de moţi din judeţul Satu Mare.

Prezentatorul Paul Sarvadi a invitat  pe scenă formaţii de dans şi interpreţi îndrăgiţi care au întreţinut buna dispoziţie  până târziu în noapte.

redactia

comentarii

de Ianculesti la 20 august 2012 - 20:01

Da pe Primarul Kovacs nu l-ati invitat ? am vazut numai USL-isti pe acolo.
De fapt pe voi v-au votat ,asa ca faceti-le si drumu,ca ati promis verzi si uscate in campanie.Spor la treaba!

de motdinianculesti la 20 august 2012 - 20:30

fiecare consilier local din carei de care apartinem si noi a primit invitatie la fel si primarii orasului.primarul kovacs este si primarul nostru chiar daca nu a primit multe voturi in ianculesti dar el reprezinta in mod normal pe toti cetatenii orasului de care apartinem si noi iar cand a depus juramantul si-aluat niste angajamente!
si noi platim taxe si impozite la carei asa ca nu partidele politice trebuie sa faca drumuri chiar daca pentru apropiatii udmr se fac drmuri si aslfaltari si pentru ei se gasesc mereu fonduri.
absenta primarului de la sarbatoarea ianculestiului se datoreaza votarilor de la locale cand am si fost atentionati ca daca nu votam cu cine trebe… nu o sa avem nici drum nici nimica.bine ca lacul nostru e bun pentru udmr,atunci cand au luat lacul am fost din carei cand e de asfaltat nu mai apartinem de nimeni.
fain spectacol si frumoase cantari.Traiasca duhul lui Iancu !

de Horia Mărieș la 20 august 2012 - 20:40

@motdinianculesti la 20 August 2012 – 20:30 >>> Corect spus!

de Craiul Muntilor la 21 august 2012 - 13:13

Craiul Muntilor,22 aug.2o12
Stiti ce scrie pe crucea de la normantul meu din cimitirul Tebea,acolo unde am la capatai un falnic stejar ? Daca nu stiti va spun eu:
„Si de-or veni dusmani ca sa va ia pamant si drept
Romani! Scuturati stejarul ca din mormant sa ma destept.”
Restul,pace si prietenie !

Lasati un comentariu