Sergiu Fogaş menţine la Carei premiul Recitatio

• publicat la: 30 martie 2013
Sergiu Fogaş menţine la Carei premiul Recitatio

Sergiu Fogaş păstrează tradiţia Liceului Teoretic Carei de a-şi adjudeca prin elevii săi,primul loc la Concursul de recitări Recitatio.Premiul a fost adus la Carei în 2010 de Claudia Zob,apoi în 2011 de Laura Bakk iar la  ediţia din 2012,de Alexandru Mureşan.

Vineri 29 martie 2013, la  Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare a avut loc ediţia a VII-a a Concursului „Recitatio”, concurs de recitări din lirica poeţilor sătmăreni. Au participat 55 de elevi din liceele şi şcolile sătmărene.

Concursul a fost organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea  Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Scriitorilor de Nord Vest.

Evenimetul a fost onorat de prezenta presedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a remarcat numărul mare al participanţilor.Acesta şi-a exprimat dorinţa de a sprijini în continuare cultura sătmăreană,prin acticvităţi specifice.

„Concursul Recitatio a ajuns anul acesta la a VII-a ediţie, iar an de an sunt tot mai mulţi concurenţi înscrişi. Recitatio este un eveniment la care ţin foarte mult, pe care l-am încurajat de la primele ediţii şi care mă bucur că are succesul pe care îl are acum.

Am spus-o şi anul trecut, o spun şi anul acesta: îl felicit pe poetul Felician Pop că se încăpăţânează an de an să organizeze acest concurs. Este interesant să vedem cum liceenii sătmăreni descoperă poeţii sătmăreni şi remarcabil este numărul mare de poeţi cărora concurenţii le aleg să le recite poeziile. Avem dovada că în Satu Mare sunt poeţi de o mare valoare şi pe care mă bucur că reuşim să-i sprijinim.Prin cultură, prin valorile tradiţionale pe care le avem, putem să aducem un spor de valoare şi atractivitate judeţului nostru.  Cultura este un fenomen viu, dinamic, în perpetuă metamorfoză. Îi felicit pe concurenţi, toţi sunteţi câştigători în opinia mea, sunteţi cu toţii foarte talentaţi. Vă mulţumesc că aţi participat la concurs şi vă aştept şi anul viitor”, a declarat preşedintele CJ, Adrian Ştef.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale,care a subliniat importanţa  aducerii creaţiei sătmărenilor în atenţia generaţiei tinere, respectiv  familiarizarea  tinerilor  cu poezia sătmăreană  de calitate.

Au fost recitate poeme semnate de Ioan Nistor, Robert Laszlo, Constatin Prunoiu, Aurel Pop, George Boitor, Ion Bala, Adrian Matus, Betty Kirchmaier Donca, Vasile Mic, Ioan Gavrilaş, Gabriel Raţiu, Felician Pop, George Vulturescu, Maria Bonea, Ioan Ghiur, Ion Vădan, Ovidiu Suciu, Szilagy Domokos, Ioan Halmi Negreşteanu, Dsida Jeno, Damian Stan, Ioan Andreica, Loredana Ştirbu, Floarea Andreica sau  Dumitru Ţimerman .

Jurizarea a fost asigurată de Nagy Orban – preşedinte, Carol Erdos,Teodor Curpaş, dr. Natalia Boloş, Cornelia Bălan Pop,  – membrii.

Premiile au fost înmânate de către Adrian Ştef, Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi Nagy Orban, preşedinte al Juriului.

Cei mai  bine pregătiţi recitatori la acest concurs au fost de la Liceul Teoretic Carei, Liceul Teologic „Ham Janos” Satu Mare şi Liceul German „Johann Ettinger” Satu Mare.

La categoria grupuri, locul I a fost  obţinut de elevi ai Liceului Tehnologic Tăşnad   iar locul al II-lea de către cei ai Colegiului Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare.

La individual, lista premianţilor este următoarea:

Premiul I: Sergiu Fogaş, Liceul Teoretic Carei

Premiul I: Varga Erzsebet, Liceul Teologic „Ham Janos” Satu Mare

Premiul I: Ziman Diana,  Liceul German „Johann Ettinger” Satu Mare

Premiul al II-lea: Trif Petruţa, Liceul German „Johann Ettinger” Satu Mare

Premiul al II-lea: Ciobanu Evelin, Liceul de Artă „Aurel Popp”

Premiul al II-lea: Harth Edina, C.N. „Kölcsey Ferencz”

Premiul al III-lea:  Pengasz Attila, Liceul Teologic „Ham Janos” Satu Mare

Premiul al III-lea: Galiger Barbara, C.N. „Kölcsey Ferencz”

Premiul al III-lea: Surd Dumitru, Liceul Tehnologic „George Bariţiu” Livada

Menţiuni:

Fedorca Horia, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare

Ţinca Gabriela, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare

Şichet Mădălina, Liceul Tehnologic Tarna Mare

Fanea Alexandra, C.N. „Mihai Eminescu” Satu Mare

Bărbuş Denisa, C.N. „Ioan Slavici”, Satu Mare

Premii speciale, din partea Asociaţiei „I.C.Brătianu” Satu Mare:

Goje Nicu,  Liceul Tehnologic „George Bariţiu” Livada

Balog Ecaterina Anita,  Liceul Tehnologic „George Bariţiu” Livada

Cicsa Sabin, C.N. „Doamna Stanca” Satu Mare

Coza Dan,  C.N. „Mihai Eminescu” Satu Mare

Iancu Hena, Liceul Teologic „Ham Janos” Satu Mare

Hotca Hermina, Liceul de Artă „Aurel Popp

Marcu Maria, C.N. „Doamna Stanca” Satu Mare

Iepure Iulia, C.N. „Doamna Stanca” Satu Mare

 

Pentru elevii careieni,povestea concursului Recitatio incepe din chiar prima editie.

Astfel,în martie 2007,eleva Iulia Benze obţine locul II cu o poezie din creaţia lui Gabriel Raţiu.La ediţia din 2010,Adriana Claudia Zob captivează sala şi   impresionează  juriul  cu un grupaj de poezie religioasă din volumul ”Jugul cel bland” semnat de Corneliu Balla, interpretat cu forță și sensibilitate.

În anul următor,Laura Bakk  tot de la Liceul Teoretic Carei  prezintă  un colaj de poezii din creaţia poeţilor: Ioan Nistor, Gabriel Raţiu, Ovidiu Suciu şi Grigore Scarlat ,cu care păstrează marele premiu la Carei.

A şasea ediţie a concursului este câştigată de Alexandru Mureşan ,cu o poezie din creaţia lui Radu Ulmeanu,prof. coordonator, Ioana Câcu.Menţiunea de la această  ediţie obţin  Adriana Claudia Zob , cu poezie din creaţia lui Grigore Scarlat, Ioan Nistor şi Iordan Chiş.

Sergiu Fogaş a prezentat  vineri seara,pe scena Filarmonicii din Satu Mare,o  poezie din creaţia lui George Boitor.

Elementul comun pentru toţi aceşti elevi câştigători de la Liceul Teoretic este profesorul Adrian Ţineghe.Excepţia o reprezintă Alex Mureşan care a fost îndrumat de prof.Ioana Câcu.

An de an,profesorul Ţineghe s-a implicat în munca deloc uşoară de pregătire a tinerilor la care a intuit un talent aparte în arta recitării.

‘Acum„,potrivit spuselor dumnealui,”mă bucur, ca un copil, alături de aceşti copii. Am muncit cu aceşti copii şi ….ar fi multe de spus.Meritul este şi al lor.Dacă nu există pasiune, dăruire, competenţă, sensibilitate, elevii, oricât ar fi de talentaţi, nu vor putea obţine rezultate performante.Puţini îşi mai aduc aminte că  la prima ediţie a concursului, Iulia Benze a recitat excepţional.Doar lipsa noastră de experienţă a fost neşansa de atunci .A  stat departe de microfon şi în fundalul  scenei iar juriul era departe de scenă, la balcon, şi se pare că nu prea s-a auzit. La ediţia a V-a, din 2011,m-am bucurat enorm pentru premiul Laurei Bakk dar am suferit la fel de mult pentru Claudia Zob care a luat doar Premiul Special al Şcolii de Artă.

Pe Sergiu Fogaş, elev în clasa a X-a A l-am selectat  pentru că simţeam că el este mai potrivit cu poezia lui George Boitor.Ne-am pregătit împreună, am făcut repetiţii, exerciţii de interpretare, pauze, intonaţie, accente, gesturi, priviri… E un pic de muncă, aproape ca munca unui regizor”,a declarat  pentru Buletin de Carei,profesorul Adrian Ţineghe.

 

 

Daniela Ciută

 

 

 

 

 

 

comentarii

de ligi la 30 martie 2013 - 16:53

Bravo Sergiu!

de zum la 31 martie 2013 - 12:03

Premiul al II-lea: Harth Edina, C.N. „Kölcsey Ferenk” parca e Ferenc,cu c romanesc nu k.

de gyongy la 31 martie 2013 - 12:34

mai bine felicitari spuneai pentru Edina daca tot ai citit ce scrie aici.
tu numai urmaresti greseli mici dar nu esti in stare sa te bucuri pentru acesti elevi!
Felicitari pentru toti care au urcat pe scena!

de zum la 31 martie 2013 - 13:10

gong ce vrei?

Lasati un comentariu