Germania, poziție contradictorie față de muncitorii români

• publicat la: 9 iunie 2013
Germania, poziție contradictorie față de muncitorii români

Nu a trecut prea mult timp de când ministrul muncii din Germania, Ursula von der Leyen, declara că țara sa are beneficii de urma venirii românilor şi bulgarilor pe piața muncii. “Numărul şomerilor români şi bulgari este mai mic decât al celorlalţi străini”, atrăgea ea atenția.

Mai mult, ea a susținut că “aproximativ 100.000 de români şi bulgari sunt înregistraţi ca şomeri şi aproximativ 120.000 de migranţi din aceste ţări sunt înregistraţi în calitate de angajaţi, contribuabili la sistemul de asigurări sociale”.

Între timp însă, beneficiile aduse de muncitorii români asupra economiei germane par să se fi evaporat judecând după recentele declarații ale ministrul de Interne de la Berlin, care a dat un avertisment românilor care lucrează ilegal în ţara lui Merkel, potrivit. Der Spiegel.

Așa se face că, după campania britanicilor împotriva imigranţilor români, acum și Germania, prin vocea oficialului de la Interne, se întoarce împotriva noastră.

Oficialul, citat de Der Spiegel, a anunţat că Germania va lua măsuri pentru a-i împiedica pe români şi bulgari să intre în ţară sub pretexte false pentru a obţine beneficii sociale.

„Dacă munciţi aici ilegal, indiferent cum, vă rugăm să vă întoarceţi de unde aţi venit!”, a fost mesajul ministrului, care a avertizat că cei care fraudează serviciile sociale vor fi expulzaţi, în pofida dreptului lor de a munci şi de a călători în statele membre UE.

Declaraţia ministrului de interne vine, de asemenea, contextul în care, recent, cancelarul Angela Merkel susţinea că Germania trebuie să fie mai deschisă faţă de imigranţi, din cauza declinului procentajului populaţiei active. La conferinţa anuală a Consiliului pentru Dezvoltare Durabilă, Merkel făcea următoarea declarație:

“Avem o reputaţie proastă, suntem percepuţi ca o societate închisă, unde este foarte dificil să vii. Germania ar trebui să se prezinte ca o ţară deschisă, primitoare cu specialiştii”.

Premierul Ponta declara recent că vizita pe care o va face în Germania, în intervalul 10-11 iunie, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind „o perioadă de îngheţ” în urma crizei politice de anul trecut.

”În mod sigur, vizita din Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la un nivel care a existat în anii trecuţi şi care anul trecut, în 2012, în urma crizei politice din România, a suferit o perioadă de îngheţ, ca să spun aşa. Acesta este scopul principal. Dar dacă vorbim de politici publice la nivel naţional şi european, lucrurile sunt într-o continuă evoluţie şi nu sunt divizate în alb şi negru, cine-i cu socialiştii şi cine-i cu creştin-democraţii”, a spus Ponta.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu