Ziua Rezervistului Militar

• publicat la: 1 iunie 2013
Ziua Rezervistului Militar

Anual,in data de 31 mai se aniversează  “Ziua Rezervistului Militar”, eveniment important pentru armata română, instituit prin Hotărârea de Guvern nr.467/12.05.2010. Acesta este un prilej potrivit pentru a elogia activitatea celor care au slujit ţara sub drapelul tricolor, în calitate de cadre militare – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri ori voluntari angajaţi pe bază de contract. Este ziua celor care, trecuţi în rezerva armatei, promovează, în continuare, valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, interesele şi simbolurile naţionale ale României, spiritul de jertfă şi unitatea de corp ale militarilor, sentimentele de preţuire şi respect faţă de trecutul  poporului român.

Rezerviştii aniversaţi în această zi  sunt  sunt cei care au făcut din militărie o profesiune de credinţă şi de vocaţie, care s-au pus necondiţionat în serviciul statului, au instruit armata şi populaţia,  au participat cu succes în teatrele de acţiuni militare, au fost părtaşi la toate marile evenimente ale istoriei care s-au produs în timpul vieţii lor, au suportat condiţii de existenţă austere şi periculoase, au muncit din greu pe şantierele industriale şi în agricultură, au înfruntat calamităţi naturale pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale. Mulţi dintre ei pot fi incluşi în  rândurile intelectualilor de elită ai ţării. Unii sunt doctori în ştiinţe, ingineri sau medici renumiţi; mulţi au publicat cărţi valoroase sau fac parte din uniuni ale oamenilor de ştiinţă, în diferite domenii; nu puţini au terminat a doua sau a treia facultate, vorbesc limbi  de circulaţie internaţională sau pot mânui mijloace tehnice dintre cele mai moderne. Ei sunt încrezători că, după o  lungă perioadă  de umilinţe şi ofense nemeritate, vor beneficia de noi reglementări în domeniul pensiilor militare, care să reflecte realitatea, să fie echitabile şi să pună ordine în acest sistem, în consens cu procedurile din toate statele europene.

Aniversarea la care ne referim impune şi un recurs la istorie, fie el şi schematic:

   Rezerva armatei, ca o entitate a sistemului militar, îşi are originea în “Legea pentru organizarea puterii armate în România” , adoptată în anul 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Conform acestei legi, în structura de forţe militare ale ţării era menţionată “rezerva armatei permanente”.

   În anul 1866, în “Legea asupra poziţiei ofiţerilor”  este precizată situaţia în care se pot afla cadrele militare, respectiv : în activitate, în disponibilitate, în reformă şi în retragere. Acest act legislativ reprezintă debutul procesului de configurare a corpului cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ca segment socio-profesional distinct în societatea românească.

  După adoptarea Constituţiei din 1923, respectiv în anul 1925, s-a constituit “Societatea Ofiţerilor în Rezervă Proveniţi din Activitate ( S.O.R.P.A.). Era prima structură asociativă a rezerviştilor militari. Aceasta a fost desfiinţată abuziv de regimul comunist, în anul 1948, şi reînfiinţată, pe temeiuri democratice, la 31.05.1990.  Astfel că, spre neuitarea acestei date, se aniversează concomitent “ Ziua Rezervistului Militar”  şi ziua de înfiinţare a actualei structuri asociative a militarilor rezervişti proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, adică a   Asociaţiei  Naţionale  a  Cadrelor  Militare în  Rezervă  şi  în  Retragere ( A.N.C.M.R.R.), care poartă numele lui Alexandru Ioan Cuza.

    Legea 80/1995,  prin care a fost aprobat statutul cadrelor militare, stipulează condiţiile în care cadrele active  pot trece în rezerva armatei şi configurează statutul socio-profesional  de reservist militar, drepturile şi obligaţiile acestei categorii de persoane.

Astăzi, numărul rezerviştilor militari proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale este de peste 70.000. Dintre aceştia, aproximativ 38.000 sunt membri cotizanţi ai A.N.C.M.R.R., o structură  asociativă de nivel naţional, care are filiale în toate judeţele ţării şi în sectoarele municipiului Bucureşti. Între ele se numără şi Filiala  Judeţeană Cluj, o organizaţie puternică, cu peste 1350 de membri, foarte apreciată, cu structuri organizatorice în  toate municipiile judeţului.

Apropiata aniversare îi găseşte pe rezerviştii militari implicaţi în pregătirea acţiunilor stabilite la recentele adunări generale, care au făcut analiza muncii desfăşurate în ultimii patru ani şi au ales noi organe de conducere, motivate să-şi perfecţioneze continuu activitatea, pentru îndeplinirea obiectivelor specifice. În această perioadă, Filiala  Judeţeană Cluj a A.N.C.M.R.R.  este preocupată de organizarea unor activităţi  cât mai eficiente şi diversificate. Este vorba despre : o întâlnire  cu   factori   de  comandă  din  Divizia 4  Infanterie «  Gemina » ;  intervenţii în presa scrisă şi audiovizuală ; acţiuni de informare şi consultanţă pe teme juridice de actualitate ; o prezentare a cărţilor publicate de membrii filialei ; călătoria de studii « Pe urmele basarabilor » ; o expoziţie de fotografii şi  diferite  activităţi de socializare. Ele sunt coordonate de  către  preşedintele Filialei judeţene, col.(r.) Ion TRAŞCĂ.  Acţiuni similare se desfăşoară şi la nivelul asociaţiilor din  municipiile  Dej, Turda şi Câmpia Turzii,  ale căror preşedinţi sunt col. ( r.) Dumitru BOHĂŢEL şi  Sandu OLTEANU, respectiv comandorul ( r.) Gheorghe MATEI. Prin toate acestea se doreşte acordarea respectului cuvenit celor care au slujit ţara sub drapelele de luptă ale unităţilor militare.

                    Col (r.)

                   Gheorghe CIREAP

comentarii

de cireap gheorghe la 6 iunie 2013 - 10:10

Va multumesc foarte mult pentru faptul ca ati postat acest material in publicatia Dumneavoastra. Va felicit pentru calitatea materialelor pe care le realizati, pentru consistenta si ineditul acestora !
Multe succese in continuare !
UN MARE FAN.

de Un militar activ la 6 iunie 2013 - 10:20

Un coleg mi-a facilitat posibilitatea de a accesa site-ul dumneavoastra. Va felecit pentru diversitatea articolelor care apar in aceast[ publicatie.
POP

de SOTIE DE MILITAR la 6 iunie 2013 - 10:28

Cine cunoaste cu adevarat viata militarilor poate confirma faptul ca ei merita tot respectul si consideratia. Dumneavoastra faceti un lucru foarte bun ca scrieti si despre aceasta categorie profesionala.

Lasati un comentariu