Descinderi ale poliţiei din Elveţia şi Franţa la birourile artizanului afacerii Roşia Montană

• publicat la: 5 September 2013
Descinderi ale poliţiei din Elveţia şi Franţa la birourile artizanului afacerii Roşia Montană

Politistii din Elvetia si din Franta au declansat, aproape simultan, descinderi la mai multe proprietati, in general birouri, care apartin sau au o legatura directa cu principalul artizan al afacerii Rosia Montana. Miliardarul evreu Steinmetz este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, iar astazi este investigat la nivel mondial in cazul sesizarilor de coruptie din jurul, asa suna comunicatele oficiale, “ unei afaceri miniere de miliarde de dolari”. Prestigioasa publicatie The Guardian precum si Reuters, una dintre cele mai mari agentii de informatii din lume, relateaza in aceste zile pe larg ce se intampla.

Ofiterii de la Geneva au perchezitionat birourile unei firme care oferea servicii de management pentru BSGR, o companie controlata de miliardarul israelian Beny Steinmetz, in timp ce, in Franta, politia a perchezitionat casa unui director al firmei de servicii de management. Raiduri au fost solicitate de catre Departamentul de Justitie al SUA, dupa o perioada de sase luni de investigatii a unor concesiuni miniere profitabile in fosta colonie franceza Guineea.

Politie a perchezitionat birourile din Onix Financial Advisors si a luat o serie de documente. Steinmetz a obtinut dreptul de a extrage jumatate din minereu de la Simandou, dupa ce a investit 165 milioane dolari in explorare.

A fost o afacere care a provocat furia pe scara larga si resentimente, intr-o tara in care milioane de oameni traiesc in saracie disperata, fara apa curenta, electricitate sau fara o infrastructura, si care, de fapt, era asezata pe unele dintre cele mai bogate depozite de minerale din lume.

La scurt timp dupa ce agentii FBI au inceput sa investigheze circumstantele afacerii Simandou, pentru a stabili daca a existat o incalcare a legii privind practicile corupte si combaterea spalarii de bani, un asociat al lui Steinmetz a fost arestat in Florida.

FBI-ul a inregistrat o serie de intalniri in care, asociatul lui Steinmetz ar fi incercat sa obtina distrugerea de documente care detaliaza modul in care a fost achizitionat, prin concesiune, minereu de fier. El a fost acuzat ca a incercat sa obstructioneze justitia, insa neaga orice ilegalitate.

In urma raidurilor din Elvetia si Franta, un purtator de cuvant al firmei Onyx, a declarat: “Onyx nu are absolut nimic de ascuns, cooperand pe deplin cu autoritatile. Nu sunt in masura sa comentez mai mult in acest moment.”

Directorul executiv al companiei, Dag Cramer, a adaugat ca firma “a furnizat autoritatilor elvetiene toate informatiile necesare”.

Steinmetz si BSGR neaga orice ilegalitate privind afacerea Simandou si spun ca sunt victime ale unei campanii de defaimare, condusa de actualul presedinte al Guineei, Alpha Condé, intr-o incercare de a distrage atentia de la problemele sale politice interne. Condé, care neaga acest lucru, efectueaza o ancheta paralela cu cea efectuata de catre FBI.

Luna trecuta, The Guardian a raportat ca Steinmetz a fost anchetat de FBI pentru infractiunea de coruptie.

La inceputul acestei luni, Powerscourt – o firma de piar din Londra, a incercat, de asemenea, sa minimalizeze conexiuni dintre firma lui Steinmetz BSGR si Onyx, spunand ca “sunt separate si complet independente” una de celalalta. Onyx a fost asociat cu BSG Management Services, cele doua firme au avut in comun directori, precum si birouri in Mayfair din Londra.

continuare in napocanews.ro

Lasati un comentariu