Elveţieni, englezi, germani, unguri, sârbi şi români la ediţia din acest an a SPOT-ului

• publicat la: 18 septembrie 2013
Elveţieni, englezi, germani, unguri, sârbi şi români la ediţia din acest an a SPOT-ului

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT are loc anul acesta pentru a şaptea oară, între 18 şi 25 noiembrie. Conform celor declarate de Paul Sarvadi, organizatorul evenimentului, anul acesta festivalul face loc unor premiere.

 În cei şase ani de existenţă Festivalul SPOT a fost într – o continuă evoluţie. Realizările lui sunt însemnate la nivel local, judeţean şi chiar euro – regional. În Carei au sosit, de-a lungul anilor, peste 1000 de studenţi, profesori de valoare, oameni de teatru prestigioşi, din România, Ungaria, Serbia, Germania, Anglia şi Moldova.

Foarte mulţi dintre cei care au participat ca şi studenţi au ajuns, între timp, actori recunoscuţi şi preţuiţi, în teatre de stat sau private, cu premii şi realizări artistice importante. Publicul careian, şi nu numai, a avut parte de producţii teatrale de valoare, din mai toate sferele spectacologiei, care au avut la bază texte clasice, moderne sau contemporane, în limba română, maghiară, germană şi engleză.

Festivalul SPOT a menţinut în viaţă activitatea teatrală careiană, în condiţiile în care Teatrul Municipal e închis de peste patru ani. Totodată, existenţa festivalului a contribuit, în mare măsură şi la obţinerea finanţării de 2,5 milioane de euro, din care se reabilitaează clădirea teatrului. Trebuie amintit şi faptul că tinerii careieni, membrii ai cercurile de teatru din municipiu, au avut ocazia să vizioneze, an de an, spectacole de teatru realizate de tineri cu vârste apropiate lor, ba mai mult, anul trecut, au avut chiar şansa de a evolua pe scena festivalului.

De trei ani, festivalul prilejuieşte editarea unei reviste bilingve de festival – SPOT teh DRAMA – prin intermediul căreia publicul careian a putut să se familiarizeze cu modul de evaluare al unui spectacol, aspect la fel de important al culturii teatrale ca şi vizionarea unui spectacol. SPOT a creat o reţea de relaţii interne şi internaţionale care pun, practic, bazele mişcării teatrale careiene, fie că privim viitorul teatru ca pe o instituţie care doar găzduieşte spectacole, fie că îl privim ca pe o instituţie generatoare de spectacole, care angajează actori, dramaturgi, scenografi şi regizori.

Anul acesta, festivalul are loc între 18 şi 25 noiembrie. Anul 2014 ar trebuie să fie unul în care evenimentul sa aiba  parte de o finanţare pe măsura valorii şi a realizărilor sale. În primul rând ar trebui evitate reducerile de buget în ceea ce priveşte materialele promoţionale. Ar fi minunat, ca dupa şase ani de existenţă, să se poată realiza, în sfârşit, caiete de sală, suveniruri, suficiente afişe pentru a promova festivalul în toate oraşele ai căror studenţi sunt invitaţi la Carei, fie că sunt din România sau altă ţară, un site la nivelul cerinţelor actuale, filem d eprezentare, spoturi radio.

Pentru că de la anul ne îmbogăţim cu un teatru nou nouţ, ediţia din acest a SPOT – ului ar trebui să găzduiască reprezentanţii presei de specialitate, care, de altfel, şi-au exprimat, an de an, dorinţa de a participa. Anul acesta se pot pune şi bazele unor proiecte de valoare, care să aibă ca loc de desfăşurare Careiul, proiecte care să implice facultăţile participante, dar şi unele care să lege festivalul careian de alte evenimente asemănătoare.

Ediţia din acest an  va avea printre invitaţi, în premieră, studenţii secţiilor de păpuşerie. Prezenţa lor este extrem de importantă pentru că producţiile lor se adresează celor mai tineri spectatori. Cei care, au, de altfel, cea mai mare nevoie de o educaţie teatrală corectă şi care, până acum, au fost oarecum ignoraţi. În acelaşi timp, o secţiune aparte a festivalului îşi propune să prezinte publicului careian spectacole, care au în distribuţie sau sunt realizate, de oameni de teatru originari din municipiul nostru. O altă premieră a celei de – a şaptea ediţii o reprezintă prezenţa unei importante şcoli de teatru din Berna, Elveţia.

Alături de şcoala din Ţara Cantoanelor, vor mai sosi la Carei studenţii Academiei Athanor, înfiinţată şi condusă de David Esrig, alături de cei ai şcolilor de teatru din Cluj, Târgu Mureş, Bucureşti, Craiova, Sibiu, Iaşi sau Timişoara, dar şi iniţiatorii unei mişcări teatrale independe din Kaposvar, Ungaria, alături de colegii lor din Londra, Marea Britanie.

Municipiul Carei va avea de câştigat in imagine  in  urma unei colaborări dintre Paula Onet,regizor de film apreciat în ţară şi în străinătate si Paul Sarvadi,organizatorul Festivalului SPOT,concretizată intr-un documentar având ca temă desfăşurarea festivalului din acest an.

În măsura în care finanţarea o va permite, nu vor lipsi din programul ediţiei din acest an nici concertele, susţinute de două trupe formate din actori, una din Budapesta, Ungaria, iar cealaltă din Novi Sad, Serbia. La fel ca anii trecuţi, nu vor fi ignoraţi nici câştigătorii Galei Hop, cel mai important concurs teatral rezervat studenţilor din România. Spectacolele  vor avea loc în sala de sport a Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, în Castelul Karolyi şi în alte locaţii, extra teatrale.

comentarii

de vector la 18 septembrie 2013 - 20:20

Succes!

Lasati un comentariu