28 aprilie-ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ

• publicat la: 28 April 2014
28 aprilie-ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ

        În data de 28.04.2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a organizat un Simpozion dedicat Zilei Internaţionale pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – 28 aprilie 2014, cu tema „SECURITATE ŞI SĂNĂTATE LA UTILIZAREA SUBSTANŢELOR CHIMICE ÎN MUNCĂ”.

        La simpozion au participat reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean ai Gărzii Naţionale de Mediu (având în vedere preocupările comune ale celor două instituţii în domeniul substanţelor chimice periculoase), reprezentanţi ai unor agenţi economici (responsabili SSM din societăţi comerciale din judeţ), reprezentanţi ai unor Servicii externe SSM şi inspectori de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare. 

     OIM sărbătoreşte pe 28 aprilie Ziua Internaţională pentru Securitate şi Sănătate în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel global. Este o campanie de sensibilizare menită să concentreze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi asupra amplorii accidentelor de muncă, bolilor şi deceselor înregistrate la nivel mondial. Ziua de 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor şi bolilor profesionale şi organizeze acţiuni şi campanii în întreaga lume. În multe părţi ale lumii, autorităţile naţionale, sindicate, organizaţii patronale şi practicieni SSM organizează activităţi pentru a sărbători această dată.

      În 2014, lumea marchează 30 de ani de la cel mai grav accident industrial care a avut loc vreodată.

În decembrie 1984, peste 40 de tone de izocianat de metil gazos au fost emise ca rezultat al unei reacţii chimice neintenţionate dintr-o instalaţie în Bhopal, India. Peste 3000 de oameni au murit la scurt timp după incident, şi deşi estimările variază, până la 25.000 de persoane au murit  în total ca urmare a expunerii.  Efectele acestei tragedii sunt încă resimţite în Bhopal în efecte persistente asupra sănătăţii şi în contaminarea semnificativă a mediului. Incidentul s-a dovedit a fi punctul central al accelerării modificării practicilor de securitate şi sănătate în industria chimică şi al dezvoltării măsurilor de control al riscului primar.

       Ca în fiecare an, Organizaţia Internaţională a Muncii a pregătit un Raport detaliat dedicat Zilei Internaţionale pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – 28 aprilie 2014, precum şi materiale promoţionale. Raportul trece în revistă situaţia actuală a utilizării substanţelor chimice şi impactul acestora asupra locului de muncă şi a mediului, inclusiv diferitele eforturi naţionale, regionale şi internaţionale menite să-l rezolve. Raportul prezintă, de asemenea, elementele necesare pentru stabilirea de programe pentru buna gestionare a substanţelor chimice la locul de muncă, la nivel naţional şi internaţional.  

      Participanţii la Simpozion au urmărit o prezentare (Power Point) cu note explicative, pe baza datelor din Raportul OIM elaborată de Inspecţia Muncii Bucureşti, urmată de discuţii şi schimb de informaţii pe tema substanţelor chimice la locurile de muncă. 

Lasati un comentariu