Ziua Mediului 2014

• publicat la: 4 June 2014
Ziua Mediului 2014

Întreaga planetă sărbătoreşte la 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, cu scopul de a conştientiza necesitatea ocrotirii şi protecţiei mediului de către fiecare cetăţean al planetei. Această dată aminteşte de ziua deschiderii Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Uman (Stockholm, 1972), care a dus la înfiinţarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu – UNEP. Sărbătoarea de anul acesta are ca temă centrală “Ridică vocea – Nu nivelul mării!”.

Ziua Mediului este momentul perfect de a reflecta cu privire la ceea ce facem pentru a ajuta la protejare mediului. Este responsabilitatea noastră ca cetățeni de a avea grijă de ceea ce ne înconjoară și de a asigura supraviețuirea tuturor într-un mod echilibrat.

În contextul acestui eveniment ecologic, Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare se va implica activ în organizarea următoarelor acțiuni:

- în perioada 2- 5.06.2014: se organizează cursuri de instruire pentru cadrele didactice de la unitățile școlare care desfășoară ample acțiuni ecologice. Tematicile care vor fi susținute de specialiști din cadrul APM Satu Mare sunt:  Protecția mediului în contextul dezvoltării durabile, Informarea și conștientizare publică pe probleme de mediu, Gestiunea deșeurilor și Turismul ecologic. Aceste cursuri de instruire se desfășoară în cadrul proiectului HURO/1101/027/1.3.1 ECOSUNHOME” Așezământ de educație pentru natură și iubire creștină”;

- în data de 5.06.2014: la Zona de agreement Iojib se va desfășura etapa finală- internațională a concursului de educație ecologică din cadrul Programului internațional de educație ecologică pentru elevi ’’Viață pentru mediu, viață pentru om’’2013/2014. Vor participa cele 33 de echipaje câștigătoare de la etapele județene din județele: Bihor, Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria iar probele de concurs vor consta din prezentarea unei machete susținută de o prezentare power point privind transformarea unei zone de agrement într-o zonă ecoturistică. Juriul format din reprezentanții APM Satu Mare, ISJ Satu Mare, CCR Logistic Romania București vor ține cont în evaluare de creativitatea de care vor da dovadă echipajele, modul de prezentare și sustenabilitatea propunerilor. Motivația concursului regional/internațional pentru ocupanții locurilor 1,2,3 la secțiunea gimnaziu, respectiv liceu,este o săptămână de relaxare la Tabăra ecologică de la Tarna Mare jud. Satu Mare, în perioada 28iuli – 2 august 2014.

- în data de 6.06.2014: se va desfășura concursul de inovare și creativitate tehnică ”EURO TEHNICUS 2014”, inițiat de Instuituția Prefectului – Județul Satu Mare în parteneriat cu  APM Satu Mare, ISJ Satu Mare, Camera Meșteșugarilor, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Asociaţia Economică Germano-Română. Cele cinci echipaje înscrise vor prezenta în cadrul concursului, prototipul funcţional realizat precum şi o descriere a prototipului şi a posibilelor aplicaţii ale acestuia. Juriul , a cărui președinte va fi reprezentantul Universității Tehnice Cluj Napoca, va evolua modul de prezentare, încadrarea în timp, creativitatea, originalitatea, inovația prototipului realizat.

Lasati un comentariu