Discriminări etnice fără precedent la Carei. Consilierii liberali părăsesc sala de sedinţe în semn de protest

• publicat la: 25 September 2014
Discriminări etnice fără precedent la  Carei. Consilierii  liberali părăsesc sala de sedinţe în semn de protest

Pentru sedinţa extraordinară din data de 25 septembrie 2014, liberalii au reintrodus pe ordinea de zi cele 2 proiecte  privind amplasarea pe raza municipilului Carei a busturilor  a două  dintre cele mai de seamă personalităţi care şi-au adus contribuţia la făurirea României moderne.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea amplasării bustului Regelui Ferdinand I al României si Proiectul  de hotărâre privind aprobarea amplasării bustului politic. Ion I.C.Brătianu, pe str.1 Decembrie 1918,au fost respinse de consilierii UDMR,în favoarea lor votând doar cele două formaţiuni liberale şi cei doi consilieri social-democraţi.

Chiar nu inteleg adversitatea manifestată faţă de valorile acestui neam românesc.  Dacă astfel înţelege domnul primar să promoveze buna inţelegere şi toleranţă într-un oraş multietnic atunci nu mai avem nimic de spus acum mai ales că primăria nu plăteşte niciun leu pentru realizarea busturilor  ” a afirmat consilierul liberal Ilie Ciută,după care, împreună cu consilierii Dan Bontea şi Marius Rusu au părăsit sala de sedinţe, in semn  de protest.

Refuzul  consilierilor UDMR era previzibil si este  o consecinţă a instaurării dictaturii UDMR în municipiul Carei in urmăa cu 6 ani,când comunităţii româneşti din oraş i s-a refuzat prezenţa unui reprezentant în administraţia locală.

Careienii de etnie română au aniversat în data de 20 august 2014, 150 de ani de la naşterea lui Ionel Brătianu, prim ministru al României timp de 18 ani,cu bustul mobil.

Academicianul Răzvan Teodorescu a luat atitudine în acea perioadă  si a adresat  o scrisoare deschisă presedintelui UDMR,Kelemen Hunor şi în calitatea sa de ministru al Culturii din România.

Sâmbătă, 25 octombrie 2014,la tripla aniversare de la Monumentul Ostasului Român din Carei,va fi prezent şi primul ministru al României,Victor Ponta, precum şi reprezentanţi ai Academiei Române. Poate domnul prim ministru Ponta ne va oferi o explicaţie  faţă de faptul că  un primar din România,preşedinte al UDMR local,prin consilierii săi majoritari  interzice comunităţii  româneşti  din municipiul Carei  omagierea  personalităţilor  reprezentative prin amplasarea de busturi într-un oraş de pe teritoriul României al cărui primar încasează un salariu ( chiar dacă nu întreg) de la Guvernul României. Poate se va găsi cineva să îi traducă articolele antiromâneşti scrise de consilierul fantomatic plătit din bani publici, al primarului UDMR din Carei la publicatia de casă a uniunii. Si poate va trece domnul prim-ministru Ponta şi pe la Cimitirul Eroilor Români  care nu poate fi administrat de o parohie românească dar poate fi îngropat de jungla verde fără nicio remuşcare din partea celor responsabili cu administrarea!

 Daniela Ciută

comentarii

de suarezz la 25 September 2014 - 15:59

=)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ce rusine de articol…rusine BuletinDeCarei, afara cu busturile voastre

de karcsi la 25 September 2014 - 16:11

avem si noi uscaturile noastre dar nu inseamna ca toti gandim ca extremistii si gozurile tulipane!!!!

de nelu la 25 September 2014 - 16:12

aveti acum o mostra de consecinta a politicii duse de cei doi primari udemeristi.
mai ramane sa ne impuste ca in 1940…..

de danciu la 25 September 2014 - 16:39

dar ceilalti consilieri pnl cum nu au iesit

de joska la 25 September 2014 - 20:19

toti consilieri pnl au iesit da tu iesti prosto si nu vezi ca tulipani au ajuns ca si jobik la carei!
consilierii udmr a lui jeno sunt ca si garzile ss de la nazistii./vadim e un copil pe langa udmr carei si mare rusine pentru magyar din carei acesti consiklierii!

de costel la 25 September 2014 - 20:44

DRAGI ROMANI !Cat timp mai rezistam la umilinta adusa de catre tulipani fata de Na tiunea noastra? Oare noi nu traim in acest oras? Si nu avem dreptul sa ne putem mandri cu inaintasii nostri? Ori avem obligatia sa respectam traditiile unguresti si sa respectam doar inaintasii lor? Trebuie sa admiram busturile lor vrand nevrand?
Dorinta mea cea mai mare ar fi sa pot admira busturile lui Kovacs si Kaiser si a consilierilor tulipanisti in spatele gratiilor sau…. macar POST MORTEM

tREZITI-VA LA REALITATE DRAGI ROMANI! Pana nu este tarziu!
Ar trebui sa-l informam din timp pe Premierul Romaniei cu situatia de la Carei ca atunci cand vine sa cunoasca situatia de aici si sa poata lua masuri direct.

de suarezz la 25 September 2014 - 21:09

costel la brutarie !!!

de louri la 25 September 2014 - 21:11

si tu inapoi la stepele mongoleze ca nu meriti painea de la costel

de emil la 25 September 2014 - 22:47

Credeți că Pocahontas va face ceva? Adică altceva decât promisiuni, pentru că de promis va promite, nu-l doare gura. Și-a luat consilier pe Frunda, are alianță cu rmdiszno, îi ține la guvernare chiar dacă ăia votează împotriva guvernului din care fac parte. Fiți fără nădejde, Pocahontas va face ce a făcut Europa când Rusia a ocupat Crimeea. Adică nimic.

de emil la 25 September 2014 - 22:55

sugarezz
De ce afară cu busturile „voastre”? După ce că românii permit, în România, ca ungurii să-și comemoreze tot felul de criminali de război, de prigonitori ai românilor și chiar de ucigași ai acestora, să aniverseze tot felul de evenimente istorice ungurești cu caracter antiromânesc, jignitoare sau umilitoare pentru români, acum nu mai aveți loc nici de busturi ale unor personalități marcante ale istoriei noastre naționale? Decât așa român cum te pretindeai, mai bine ungarist, că nu e nici o diferență!

de mot la 25 September 2014 - 23:37

la tulipanii careieni li se cam face dor de avram iancu vad ca.
o mai ramas ceva din cutye de ascutit daca va mananca undeva de dragu romanilor. traiti cu paine romanesca si ati turbat de prea mult bine??? nu vi dor de stepele asiatice?
sau acolo trebe a si lucra.

de Horia Mărieș la 26 September 2014 - 02:40

Hotărârea de ieri a Consiliului Local al Primăriei Municipiului Carei, adoptată prin votul majorității consilierilor aleși din partea UDMR (și, evident, a aliaților lor politici de la FDG), influențați în rău de primarul Eugen Kovács Jenö și de viceprimarul Keizer Lajos, este una de un prost gust inimaginabil, una revoltătoare, execrabilă, de neiertat. Este o provocare josnică ce va conduce inevitabil la înveninarea și mai accentuată a conflictelor interetnice în orașul Carei, dacă acest lucru mai este posibil.

Chem, ca cel mai simplu cetățean al acestei țări, pe locuitorii de bună credință de etnie română, maghiară, șvabă, romă, din Carei, la proteste vehemente față de această hotărâre a C.L., proteste care să aibă loc prin toate mijloacele legale posibile.

Solicit autorităților competente să se autosesizeze și să sanctioneze exemplar acest gest antiromănesc, discriminatoriu, făcut de conducerea primăriei unui oraș aflat pe teritoriul României.

Ofer gratuit suprafața de teren intravilan necesară, aflată în proprietatea mea privată, adică în curtea mea, teren aflat exact vis-a-vis de vechiul Teatru, pentru amplasarea, pe un soclu care să fie cât mai înalt posibil, astfel ca bustul să fie vizibil de la distanță, de exemplu chiar de la biserica Kalazanci. Se va amplasa oricare dintre cele două busturi, la alegerea celor care s-au străduit pentru realizarea lor. Terenul respectiv va fi inconjurat cu un gard din fier forjat , astfel ca ca bustul respectiv să fie ferit de actele de vandalism ale unora dintre locuitorii Careiului. Amplasamentul va fi monitorizat video în permanență iar intruziunile persoanelor nedorite va fi alertată/alarmată la Poliția Municipiului Carei. Terenul fiind în proprietate mea privată, amplasarea bustului nu are nevoie de nici un fel de autorizație din partea autorităților locale. În curtea mea fac exact ce vreau și când vreau eu și pentru ca să-mi apăr dreptul la proprietate privată, garantat de Constituția României, o să le zbor toți dinții tuturor care vor incălca fără voia mea, dreptul meu de proprietate. Sunt dispus să legalizez imediat această ofertă printr-o declarație dată pe proprie răspundere, dată in față oricărui notar din Carei. Aștept să fiu contactat imediat de către inițiatorii acțiunii de amplasare a acestor busturi în municipiul Carei, pentru cinstirea memoriei unor eroi ai neamului romånesc. Am zis.

de roman la 26 September 2014 - 07:10

Ce au rezolvat ca au parasit sala? Un nou pas inapoi .

de magyar la 26 September 2014 - 07:20

va rog sa nu credeti ca toti suntem la fel cu cei care ne fac de ras in consiliul de l;a primaria!
noi am trait foarte bine la carei pana cand nu a venit cu prostiile acest primer si noi avem in familie si romani si foarte bine ne intelegem dar nu intelegem de ce acolo la consiliu sunt pusi oameni care nu au aratat nimic la viata lor!
respect pentru toate neamurile din carei si rusine pentru consilierii de la udmreu!

de contribuabil la 26 September 2014 - 08:11

noi romanii de ce mai platim darile la carei daca primaria isi bate joc de noi????

de Pnlist la 26 September 2014 - 08:14

Maries, mare patriot. Avem nevoie de tine ca de aer. Vom si cotiza pentru un tratament. Indiferent ca te va ajuta.

de udemerist la 26 September 2014 - 08:29

nici eu nu sunt de acord cu ce fac consilierii la primarie.
nu pentru asta am trmis acolo pe ei ca sa faca scandal intre oameni din oras.
eu cred ca fiecare are dreptul sa isi respecte pe stramosii si nu avem dreptul sa facem cu au facut nazistii!

de Horia Mărieș la 26 September 2014 - 09:17

@Pnlist

Sunt impresionat până la lacrimi de grija deoebită pe care mi-o purtați.

Mulțumesc foarte frumos pentru bunele dvs. intenții, dar m-am învățăt să mă descurc și singur în viață, chiar fără ajutorul unui @Pnlist mascat, anomim și laș care se ascude după “aliasuri” dubioase, asta fiindcă face pe el și nu indrăznește să-și scrie numele în clar, pe aici, pe la comentarii. Nici o grijă, mă descurc fiindcă sunt major și vaccinat, iar pe “jmecherii” ieftini cum ești și matale, i-am fumat de mult, cam prin școala primară.

Dacă aceste rânduri n-ar semăna ca două picături de rouă cu unele pe care mi le scria, evident, “ironic” sau cel puțin așa i se părea dânsului fiindcă îmi arăta apoi că râde singur, folosind semnul grafic :) de propriile lui bacuri, nu cu foarte mult timp in urmă, un distins domn numit Megyeri Tamás Robert, aș pune mâna în foc că sunt rãnduri pnliste. Dar prea seamănă al dracului de tare!

Citez din M.T.R.: Ember, Ön kell nekünk, mint egy falat kenyér :D …. Ön tényleg szekus? Vagy SRI-s (most az van, ugye?)…És tényleg nem tudja, hogy Ön úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér? :D

O să profit de un caz în mare vogă in aceste zile, de cel al lui Robert Turcescu și o să mă desconspir și eu la rãndul meu.
Nu, nu sunt de la Secu, nu nu sunt de la SRI, dar ocazional lucrez pentru Mossad, KGB, Stassi, MI-5, FBI și CIA. Ordinea în care lucrez pentru ei, zilele în care lucrez ptr ei, sumele fabuloase pe care mi le varsă in conturile mele secrete deschise în insulele Seychelles sunt informatii confidemțiale, pe care nu le pot da publicității.

Ziaristul mi-a mai scris și câte ceva despre faptul că cică eu aș fi cel mai mare român din Carei. Aici a exagerat. Român sunt, dar în nici un caz nu cel mai mare din Carei. Nici nu pot fi, fiindcă nu domiciliez nici la Carei și nici măcar la Căpleni ca și dânsul.

Pe scurt, “mare patriot” din postarea de mai sus a @Pnlistului echivalează cu “mare român” iar “Avem nevoie de tine ca de aer” din postarea de mai sus, echivalează cu “Ön kell nekünk, mint egy falat kenyér”. S-a schimbat doar pãinea pe aer. Mă așteptam ca un ziarist de talie internațională care semnează de obicei articolele cu M.T.R. sau cu nagykaroly să fie ceva mai subtil, mai puțin “transparent” (pucér), să nu se dea chiar așa ușor de gol.

Oricum, vreau să-l liniștesc. Nu va trebui să-și chetuiască nimic din mizerabilul salariu de scribalău in slujba unuia de toată Jenăö ptr ca să-mi cotizeze la tratament. Mi s-a spus că mie nu-mi mai folosește nici unul. Fiindcă orice tratament aș primi, tot voi continua să le dau serios la geole și la moacă, să le dau pumni în gură ptr ca să le scot toți dinții, unora care semnează cu aliasul de “Pnlist” și care, sub acest scut invizibil al anonimatului, se leagă de mine, ca niște jegoși de ultima speță și fără nici un fel de argumente.

Na szia lașule, ăla mai zis și papă-lapte cel cu caș la gură.

de kir la 26 September 2014 - 12:28

consilieriii puliii niste muritorii de foame nu stiu sa lege 2 propozitiii unguriii sant unitii nu ca noi…da vb celui de mai sus. sa-i vedenm pe ei cat de curand in bustu lui brateanu

de diu la 26 September 2014 - 12:31

dk ati participa o data la o sedinta vatii caca pe voi de ras sa vedeti ce panarame cond. orasu nu stiu 2 vb

de Horia Mărieș la 26 September 2014 - 18:20

@andrei

Aici nu este vorba de patriotism este vor va doar de dorința de a-i f… în c…. pe cei care sunt niște jigodii, așa ca și tine.
Și asta, incă vre-o 30 de ani, până când o să se mai ridice.

de Horia Mărieș la 27 September 2014 - 01:36

În “Ziarul Proaspăt” din 2014-09-25 19:17:00 o oarecare T.T.T. (Tanti Tőtős Timea) incearcă să explice boborului de ce au părăsit șobolanii Adina Mocanu și Bujor Păușan corabia PNL pentru ipoteticul ciolan PRList al lui Tăriceanu zis și cel cu 5 (cinci) neveste.

“Egyes hírek szerint, a most kivált két tanácsos, Alina Mocanu és Bujor Păuşan nem tudott azonosulni azzal a szélsőségesen nacionalista iránnyal, amelyet Ciuta mostanában képviselt.”

Ce tot vorbești matale madam sacâz? Faptul că te străduiești să amplasezi în urbea în care trăiești, în urbea în care muncești, în urbea in care domiciliezi, aflată pe teritoriul României, pe cheltuiala ta, bustul Regelui Ferdinand I al României și bustul lui I.C. Brătianu, fostul președinte al partidul din care faci parte, se numește, după opinia dumitale de tot rahatul născută din mintea dumitale îngustă ce găzduiește doar trei neuroni anemici: “extremism naționalist”?

Dar când superinculta și umflata Alina Mocanu a fost numită, cu largul concurs al PNL, director de școală, chestia nu s-a numit cumva tot “extremism naționalist”? De Păușan n-am ce comenta fiindcă pe ăla oricum nu-l ajută mintea de nici un fel, ăla nu știe altceva decât să-l pupe-n dos pe penalul de Ovidiu Silaghi, pe viitorul pușcăriaș, așa cum a dovedit-o și recent la Zilele Iancului de la Ianculești.

N-am știu până acum că pe legelö-ul din nagykároly s-a dat drumul la păscut și la văcuțe bălțate provenite din stepa mongolă gen T.T.T., aflate în solda celui care o frecă mereu. Îndividul rămas tâmplar în obiceiuri apelează cumva mai nou pentru frecat și la T.T.T.? Așa se pare: http://vimeo.com/95674987

de parinte la 27 September 2014 - 10:19

domnule sanika nu mai incitati pe parinti impotricva lui domnu profesor tamaian ca stim ca vreti sa aduceti ceva magyarin locul dumnealui si nu suntem fraieri daca credeti ca noi nu stim ce incercati sa faceti

de Apasul cu harpa la 27 September 2014 - 19:47

In orasul Carei, esti cu atat mai respectat, cu cat te injura mai tare Horia Maries.

de caraian la 27 September 2014 - 20:33

on oreasul carei tulipanii fura pe rupte de la romani si apoi injura la horia maries pentru ca nu il pot pacali ca pe alti amarati.
cui ii este frica de horia maries si de ce nu i se dau inapoi casele parintilor sai si terenurile mostenite?
de unde au copii lui jeno atatea terenuri si masini daca taticul e corturar vinytura din asuaj si odoreu si are salaru taiat ???
respectul se acirda la oameni cu principii nu la hoti si talhari!
ce ar fi tulipanii fara banii de la romani/?

de karcsi la 27 September 2014 - 20:37

de ce va este rusine sa folositi numele noastre si va tot semnati cu porecle romanesti ca si apas sau andrei sau…..?

de andrei la 27 September 2014 - 21:04

Cu patriotarzi ca tine în 15 ani tara se va afla si mai la vale. Dar nu conteaza, aparentele sunt salvate.

PS. Care drq e aportul tau la istoria vasta cu momente remarcabila, de esti în halul asta de mândru ?

de Horia Mărieș la 27 September 2014 - 21:12

@de Apasul cu harpa la 27 September 2014 – 19:47

Mă bucur. O să-ți fac un mare serviciu. O să te înjur de mamă.

@andrei

O să afli râspunsul la intrebările tâmpite pe care ți le pui din manualele de istorie.
Dacă o să reușești să inveți să citești până atunci.

de emil la 27 September 2014 - 22:37

@Horia Mărieș

Nu-l înjurați de mamă, vă rog! Trimiteți-l doar să facă singura treabă la care se pricepeadică sex oral cu mă-sa.

de andrei la 28 September 2014 - 00:05

Un om făţarnic are două feţe şi nici un obraz.

de antal la 28 September 2014 - 07:09

o caracterizare perfecta andrei pentru sefii tai din primarie…
unul ne indeamna sa ne platim darile la oras dar el are retinere pe salar pentru datoriile la bugetul de stat iar celalalt trimite comerciantii din piata la doamna ciuta ca sa le rezoilve problemele pe care el nu este in stare desi este platit din bani publici pentru a rezolva probleme si nu a le pasa la altii.
/de la piata sunt bune dalele pentru pavat curtea de pe caplenilor si geamurile termopan de la lucrarile din oras dar ei pozeaza in sacou ca domnii cand de fapt sunt niste coldusi.
mare dreptate ai andrei in ceea ce spui si asteptam sa ne spui cum se face ca din banii orasului se fac grtadinitele maghiare dar pentru scoala vasile lucaciu se cauta proiecte si nici acelea nu se cauta decat dupa ce scrie ziarul asta!
unii is cauta limba inca ca sa se exprime dar nu isi dau seama ca mai important e caracterul si principiile care nu se exprima printr-o limba anume ci sunt universal valabile.
fiecare dupa cum il ajuta neuronii….si intre timp masina primariei este retinuta de politia maghiara pentru trafic de tigari iar sioferul primariei facea naveta cu ea in ungaria si andrei crede ca noi nu stim dar e mai atras de nume romanesti decat ale lui de care se rusineaza.

de Horia Mărieș la 28 September 2014 - 07:17

@andrei, @Apasul cu harpa.

Doar ca să vă mai enervez puțin doar să vă mai cresc tensiunea puțin în weekend, doar ca să vă mai pun puțin în circulație sângele din instalație fiindcă aceți stringentă nevoie.

Mă repet:

“Ofer cu titlu gratuit suprafața de teren intravilan necesară, aflată în proprietatea mea privată, adică în curtea mea, teren aflat exact vis-a-vis de vechiul Teatru, pentru amplasarea unui bust, pe un soclu care să fie cât mai înalt posibil, astfel ca bustul să fie vizibil de la distanță, de exemplu chiar de la biserica Kalazanci. Se va amplasa oricare dintre cele două busturi, la alegerea celor care s-au străduit pentru realizarea lor. Terenul respectiv va fi inconjurat cu un gard din fier forjat, astfel ca ca bustul respectiv să fie ferit de actele de vandalism ale unora dintre locuitorii Careiului. Amplasamentul va fi monitorizat video în permanență iar intruziunile persoanelor nedorite va fi alertată/alarmată la sediul Poliției Municipiului Carei. Terenul fiind în proprietate mea privată, amplasarea bustului nu are nevoie de nici un fel de autorizație din partea autorităților locale. În afară de un rahat de autorizație de construcție, pe care dacă impotenții de la primărie o să mi-l refuze din motive de kovăcisme insipide și șovine, o să o obțin in mod sigur, adică cu o probabilitate de 100%, în justiție. Sunt obișnuit. În curtea mea fac exact ce vreau și când vreau eu și pentru ca să-mi apăr dreptul la proprietatea mea privată, cel garantat de Constituția României, o să le zbor toți dinții tuturor celor care vor incălca fără voia mea, dreptul meu de proprietate. Sunt dispus să legalizez imediat această ofertă printr-o declarație dată pe proprie răspundere, in față oricărui notar din Carei. Aștept să fiu contactat imediat de către inițiatorii acțiunii de amplasare a acestor busturi în municipiul Carei, acțiune care nu are nici un alt scopr decât cinstirea onestă a memoriei unor eroi ai neamului romånesc.
Am zis.”

de andrei la 28 September 2014 - 10:39

ar fi o sfidare pentru aceste personalitati sa aiba busturi pe locatia plina de gunoaie oferita de maries

de Horia Mărieș la 28 September 2014 - 11:13

@andrei

Rar mi-a fost dat să văd atâta prostie ca cea ingrămădită cu lopata in cei doi neuroni anemici ai matale.
Ez nagyon bisztos.

de Horia Mărieș la 28 September 2014 - 11:17

@andrei

Stupid ca matale mai era doar unul singur, un strămoș de-al dumitale.
Nici ăla n-avea decât doi neuroni și două ouă. Găndea cu ouăle.

“In 453 AD, Atilla s-a insurat cu o fata tanara pe nume Ildiko. In ciuda reputatiei sale de luptator feroce, cand venea vorbea de banchet, Attila manca si bea putin. In seara nuntii a facut exces si s-a indopat cu bautura si mancare. In timpul noptii a inceput sa-i sangereze nasul, dar Attila era prea beat, beat mort, beat ca porcul, ca sa observe. A murit inecat in propriul sange”

de antal la 28 September 2014 - 12:47

andrei urmasul lui attila nu stie decat sa atace ca la altceva nu se pricepe la fel ca si cei doi primari. epurare etnica e telul lor.

de suarez la 28 September 2014 - 12:51

propun pun bust pt marele careian Horia Maries !!!!!!!!!

de antal la 28 September 2014 - 12:56

oricum ar merita numai pentru ca nu linge mereu corul la altii cum voi faceti ca sa aveti din ce trai ca de muncit nu stiti şnumai de colduit sunteti in stare.
felicitari pentru domnul maries ca nu lasa sa il sperie nimeni si isi vede de treaba lui si crapa de necaz suarezii imbecili care se rusineaza de numele lor.

de Horia Mărieș la 28 September 2014 - 14:33

@de suarez la 28 September 2014 – 12:51

Mulțumim foarte mult pentru propunere. Este una de luat în seamă.
Poate că individul ăla al cărui nume este pronunțat Möriesh de un talentat pictor aflat încă în viață, chiar și merită.
Dar doar post mortem.
Deocamdată și încă alți cca 30 de ani, individul preferă să aibă un bust viu și mobil, pe care să și-l care singur prin această lume.
Post mortem o să mai putem discuta, o să mai putem negocia.

de Horia Mărieș la 28 September 2014 - 14:40

@de andrei la 28 September 2014 – 10:39

Boi, urâtule! Nu vorbi măscări despre terenul meu că io mi-s vecin, gard în gard, cu primașul și o să te pârăsc lui!
Vezi tu pe driacu’ gol atunci!

de Horia Mărieș la 28 September 2014 - 14:51

@andrei

Apropo dom’le prof. ing. pensionar eliberat de sarcini, de ce ați renunțat la alias-ul de Don Tiberio și folosiți acum “andrei”?
Nu era mai potrivit totuși ptr dvs “andrás”? Ca să știm și noi o treabă! Să nu mai bâjbâim!

de emil la 28 September 2014 - 20:04

Hunii NU sunt strămoșii ungurilor, în ciuda faptului că unii unguri afirmă că ar fi. Hunii și ungurii au în comun doar originea din zona asiatică. Ungurii au ajuns în Europa la peste 400 de ani după huni și s-au oprit în Pannonia. Și cam atât.

de emil la 28 September 2014 - 20:05

sugarezz

propun pun autonomuie la tine.

de careian la 29 September 2014 - 06:17

Nimic nou sub soare.Injuraturi ca la usa cortului,incitare intretnica nedemna de un careian.

de caraianul la 29 September 2014 - 07:14

careianul tulipan este la fel de demn ca si primarul din filmulet
http://vimeo.com/95674987

de roman la 29 September 2014 - 10:05

careieni,aici sunt banii vostri ,a celor ce platiti impozite ca primarul nu plateste pentru ca nu are nici casa si nici masa si umbla cu masina fundatiei pentru promovarea tuirismului local mai exact de fapt cel familial
https://www.buletindecarei.ro/2014/06/n-au-cerut-inapoi-nimic-de-ce.html

de localnic la 29 September 2014 - 10:47

felicitari B. de C
sunteti CASCADORII RISULUI

de voicu la 29 September 2014 - 11:05

si voi ai jafului din banul public.
macar e bine ca va este rusine sa semnati cu numele de tulipani care fac trafic de tigari cu masina primariei in ungaria

de localnic la 29 September 2014 - 11:44

CE TREABA AM EU CU ASTA?
PUSCARIE PT EL.
PRIMARIA ESTE SI A VOASTRA CU PRIMARUL IMPREUNA
ALEGETI UNU MAI BUN, DAR VA E LENE SA MERGETI LA ALEGERI DUPA CARE 4 ANI PLINGETI

de smeker la 29 September 2014 - 13:45

daca nu ai treba ce te tot bagi ca musca la rahat si apoi te dai bibelou?????
cand trebe sa platim taxele e primaria noastra dar cand vrem s ane sarbatorim inaintasii nu avem voie!!!
pentru carti cu istoria vinului tiparite numai in limba magyara este banul la primarie pt sifonat dsar pentru carti cu personalitati romanesti doamne feri sa afle cinva ca exista!!!
ce treba au alegerile cu diktatura si asuprirea romanilor din carei care platesc taxe si dari la primaria carei???
adica daca este rpimar si vice ungur romanii nu mai au drepturi in tara lor???
atunci haideti romanilor sa nu le mai platim la primaria lor nici un impoziti sa le trimitem la consiliul judetean ca numai de acolo aven ajutor.

de rodi la 29 September 2014 - 13:48

ati citit ca suntem 21.112 careieni dupa ultimul recensamant si pe listele de vot sunt peste 21.200 de careieni cu drept de vot?
adica voteaza si bebelusii din burta mamelor lor si cei cu varsta intre 0 si 18 ani????
nu de iesit la vot depinde rezultatul la alegeri ci de drumurile pe care le face geza si iancsi in ziua votului si de smenuielile de la primarie unde e comisia de votare centrala impreuna cu ochii inchisi de judet unde este responsabila cu evidenta populatiei fata lui ritli vicele..restul e praf in ochi!

de emil la 29 September 2014 - 17:43

careian 06:17

Când etnici unguri din România îl sărbătoresc, în România, pe wass albert, criminal de război condamnat de justiție, ți se pare o înjurătură subtilă sau de felul celor de la ușa cortului? Sau când același tip de indivizi dau numele acestuia și al altor horthyști unor școli și/sau străzi din România? Sau când aceeași categorie de indivizi aniversează în România, „revoluția” ungară din 1848, care, în Ardeal, s-a făcut împotriva românilor, aia ce e? Înjurătură subtilă? Când tokos spune că Ziua Națională a României e zi de doliu pentru unguri, în care din „categorii” o încadrezi? Când legelista de la publicații sătmărene în limba Ungariei spun că armata română a ocupat Ardealul de Nord în 1944, aia ce e? Dulce alintare?

de emil la 29 September 2014 - 19:36

@ careian 06:17

Cele din postarea mea de la 17:43 intră în categoria ”incitare interetnică”? Sau incitarea asta (la ură) interetnică o fac numai românii, careienii „demni” (adică ăia pentru care e nedemn să înjuri ca la ușa cortului, căci, între timp au renunțat la corturi și și-au făcut case, deci înjură civilizat și demn, ca la ușa casei) nu o fac? Ăștia, careienii demni, fac numai discriminare, dar nu incită la ură interetnică, nu-i așa? Desigur, ei sunt doar niște bieți îngerași, intrați în ghearele valahilor primitivi (așa îi caracterizează pe români lucrarea ungurească din Patyod, girată de consilierul rmdiszno de la nagykk, Venig (Pici) Gabi, pe care lucrare nu o pot numi decât traseismul ligheanelor szamarene (adică măgărești, pentru cei ce nu cunosc limba oficială din primăria Nagypuszta legelo teruleten). Ca urmare, pentru a fi demn de asemenea careieni demni, le spun și eu, civilizat, ca la ușa casei/blocului un 3,14 penetrant profund în anya … orszag aia ungaristă, căci, pentru aceia, România nu e patria lor. Ca să și incit interetnic, cum se exprimă careianul demn de la 06:17.

de localnic la 29 September 2014 - 21:33

un ziar distractiv

de csibi la 29 September 2014 - 21:41

zise localnicul joltica copypaste…..

de csanalos la 29 September 2014 - 21:47

si noi am venit aici cu zecile de mii si apoi au obligat pe noi sa invatam alta limba decat anyanyelvul nostru asa ca cunoastem ce inseamna discriminare

de emil la 30 September 2014 - 06:24

udemerist 26 septembrie

Dacă nu ești de acord, e simplu: nu mai vota rmdiszno! Fiindcă nu te crede nimeni că nu ești horthyst atunci când votezi horthyști și apoi spui că nu ești de acord cu horthyștii pe care i-ai trimis în consiliu prin votul tău. Restul sunt vorbe în plus.

de andrei la 30 September 2014 - 08:40

acelasi tribunal l a condamnat si pe iuliu maniu si inca 300000 de patrioti romani care l a com ndamnat pe vas albert

de andras la 30 September 2014 - 08:59

acelasi tribunal bolsevic si hortist a condamnat romanii patrioti vrei sa spui pentru ca iuliu maniu nu a fost un criminal ca si vasul albertin

de andras la 30 September 2014 - 09:21

tribunalul bolsevic a fost si de care ungurii din ungaria au scapat datorita interventiei armatei romane din 1919 cand au dat de mancare la infometatii budapestani.
peste tot in ungaria armata romana a fost primita de primari si preoti cu paine si sare in semn de multumire pentru eliberarea lor de sub bolsevicii pe care voi ii lingeti astazi ca sunteti urmasii lor.
regele ferdinand a fost rugat de nobilii maghiari sa ii primesca sub coroana sa,sa le fie si lor rege ca erau debusolati dupa ce austria s-a scapat de ei.
criminalii de razboi si ucigasii de romani sunt cei pe care voi ii laudati si asta spune despre voi totul.
si acum mai traiesc dintre cei car eau fost la ip si trasnea si ianculesti si dindesti si pe care voi vreti sa ii ingropati iar doar ca alte sunt acum vremurile si veti cadea in capcana voastra oribila si mizerabila.

de andrei la 30 September 2014 - 13:45

ati pierdut ordinea cronologica

de andras la 30 September 2014 - 17:02

ordinea ca ordinea dar voi ati pierdut uzul ratiunii

de emil la 30 September 2014 - 23:00

andrei 08:40

1) Care „același” tribunal?
În mai 1946, atât Albert Wass cât și tatăl său Endre Wass, au fost condamnați la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate,[2] fiind găsiți responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat șase locuitori din Sucutard [3]și a executat patru dintre ei (doi români și două evreice) în localitatea Țaga.[3][4] Albert Wass a fost găsit responsabil și pentru instigarea și provocarea măcelului de la Mureșenii de Câmpie, când soldați unguri, conduși de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile.[4]

Wass este în continuare considerat criminal de război de către justiția din România.[5] La 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, în calitate de fiu al condamnatului decedat Albert Wass, împotriva sentinței nr. 1 din 13 martie 1946 a Tribunalului Poporului, prin care acuzații Andrei Wass, Albert Wass și alții au fost condamnați la moarte în contumacie.[6] Albert Wass rămâne condamnat la moarte și prin decizia Înaltei Curți.[7]

Deși este considerat criminal de război, spre deosebire de Ioan Antonescu, căruia i-a fost dărâmată statuia din incinta bisericii ctitorite de el,[necesită citare] în Transilvania, în localități locuite predominant de maghiari,[necesită citare] dar și în mai multe localități din Ungaria, Albert Wass este omagiat în continuare de maghiari prin statui comemorative. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea antisemitismului din România (MCA), afiliat la Anti-Defamation League, una din cele mai puternice organizații evreiești din lume, a protestat față de existența mai multor statui ale acestui criminal de război, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în termenii „Cu deosebită îngrijorare am luat la cunoștință de faptul că statui ale lui Wass Albert, criminal de război condamnat în contumacie în 1946, sunt amplasate în instituții publice sau pe spații cu acces public”.[8]

Fiul său a fost unul dintre coordonatorii din Războiul din Golf, moment după care a fost propus ca Reprezentat al Forțelor Armate Nord Americane pentru Europa de Est (post care i-ar fi conferit multe avantaje aici), dar decizia a fost anulată, până să fie pus în funcție.[necesită citare] În Ungaria și în comunitatea maghiară, Wass este considerat un erou, un mare poet și o victimă[9] a regimului de atunci.

de emil la 30 September 2014 - 23:05

andrei 08:40

lungimea cercului împărțită la diametrul acestuia

de andrei la 30 September 2014 - 23:06

acel tribunal al poporului a trimis in puscarie 300000 de romani a condamnat la moarte elita armatei romane si elita intelectualilor romani asa ca ma indoiesc de corectitudinea lor

de emil la 30 September 2014 - 23:20

andrei, 23:06

Nu este același tribunal. wass a fost găsit vinovat de execuțiile și masacrul de la Țaga și Mureșenii de Câmpie. cum wass e un horthyst, normal că horthyștii sar imediat să-l apere. Crimele sale însă rămân. De aceea, rămâne cum am stabilit, adică 3,14 la horthyști. La cerere, poți primi și autonomuie.

de emil la 30 September 2014 - 23:48

„ (…) În timpul masacrelor de la Mureşenii de Câmpie, acolo se afla cantonat un grup de soldaţi din armata maghiară, sub comanda locot[onent] Csordás Gergely, din Regimentul 19 Honvezi din Nyiregyhaza.Aici era preot român, Andrei Bujor, având soţie şi trei copii şi la casa şi curtea lor cantonase mai mulţi soldaţi cari se dăduseră la jafuri. Îngrijorat de cele ce vor urma, căci militarii erau agresivi, preotul a plecat la Cluj, pentru a solicita intervenţia Comandamentului militar, însă neobţinând nici o promisiune, în seara zilei de 23 septembrie 1940 pe la orele 10 soseşte acasă descurajat.Înainte de a sosi, este pândit pe şosea de acuzatul l[ocotenen]t Csordás Gergely şi imediat trimite încă în aceeaşi seară o patrulă de 12 soldaţi înarmaţi la casa preotului Bujor, cu ordinul precis de a-i extermina împreună cu toată familia, precum şi pe cei arestaţi în aceeaşi după-masă, Gurzău Ioan, cantor, Gurzău Valeria, soţia acestuia, Petrea Natalia, soţia învăţătorului, Petrea Gheorghe, Ana Miron, soacra acestuia, şi Petrea Rodica, copilul de cinci ani al învăţătorului şi menţinuţi sub pază în casa preotului. Soldaţii trimişi la casa preotului, conformându-se ordinului primit împuşcă pe toţi cei mai sus arătaţi şi anume pe membrii familiei preotului, prin camerele de culcare, iar pe ceilalţi prin curte, împărtăşind aceeaşi soartă şi servitoarea preotului, unguroaica Juhász Sarolta.
Toate victimele, în număr de 11, sunt îngropate în aceeaşi noapte în curtea casei preotului român, într-o groapă improvizată, şi dimineaţa sosind acuzatul l[ocotenen]t Csordás Gergely la faţa locului i se raportează executarea ordinului. (…) Din probaţiune administrativă s-a dovedit că l[ocotenen]t Csordás Gergely a fost instigat de a săvârşi crimele de mai sus de către acuzatul Vass Albert din comuna vecină Sucutard, căci contele avea supărare pe părintele Bujor, din cauza unui teren de vânătoare şi pentru că vedea în dânsul un mare român. (…)
Avînd în vedere că faptele săvârşite de acuzaţi întrunesc elementele crimei prevăzute de art. 2 lit. e din Legea nr. 312/1945 pentru urmărirea şi sancţionarea celor vinovaţi de dezastrul ţării sau de crime de război; (…) având în vedere că luaţi în parte, fiecare din aceşti acuzaţi conform participaţiei lor la săvârşirea crimelor arătate mai sus, acestea se încadrează în dispoziţiunile textului anunţat, după cum urmează: (…)
Acuzaţii Vass Andrei moşier din comuna Sucutard şi fiul său Vass Albert sunt acei cari au determinat prin instigare masacrarea altor patru persoane în comuna Sucutard, iar acuzatul Vass Albert a mai instigat masacrarea familiei preotului Bujor din comuna Mureşenii de Câmpie, fapte cari se pedepsesc în conformitate cu art. 3 al. 2 din legea specială cu pedeapsa la moarte. (…)”
TRIBUNALUL POPORULUI CLUJ, Şedinţa publică din 13 martie 1946.
Dosar nr. 1/1946, Hotărârea nr. 1.
Sentinţa Tribunalului Poporului Cluj a fost confirmată de Tribunalul Internaţional pentru Crime de Război si reconfirmata de Curtea de Apel Cluj, Sectia Penala, in Sedinta Publica din 10 martie 2008, prin Sentinta Penala 35/2008.

de emil la 30 September 2014 - 23:57

Orbiți de ură, horthyștii au ajuns să ucidă și etnici unguri. Față de aceste fiare, nici un respect și nincs kegyelem, adică nici o îndurare. O fi democrație în România, dar la horthysm nu s-a dat liber. Spre știința horthyștilor neîncrezători, cărora le urez să facă mult sex, ca să se înmulțească handicapații incapabili să utilizeze limba oficială a țărilor în care trăiesc ca minoritari. Cu mama lor.

de Horia Mărieș la 1 October 2014 - 09:47

@andrei

Acceptăm orice idee care nu-i tâmpită. Dar nu știu cum se face că ale matale par să fi chiar toate tâmpite.
Unele sunt totuși imbecile iar altele de-a dreptul cretine.
Dar este în regulă. Stai liniștit. Rămãi așa. Nu te agita. De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.

de andras la 1 October 2014 - 11:11

inca nu ai capacitatea sa intelegi ca aici nu e vorba de idei ci de documente sau fapte istorice asa cum au fost cele intamplate in 1919 la budapesta unde armata romana a eliberat poporul maghiar de sub bolsevici.
in toata ungaria a fost primita de primari si preoti cu paine si sare in semn de recunostinta fapt atestat si cu imagini deci nici vorba de idei ca doar idei au doar idiotii

de emil la 1 October 2014 - 11:25

andras horthy 1 oct 09:19

Când sentința este confirmată de Tribunalul internațional pentru crime de război și reconfirmată după căderea regimului comunist, îndoielile mai au loc numai dacă te încăpățânezi să nu recunoști că horthyștii au comis crime sau chiar masacre. Cine nu recunoaște asta? Ghici! Ungariștii, care plâng după nagymăgarorszag și care consideră că ocupația horthystă din Ardeal era „eliberare”, adică un act de dreptate. Ce dreptate e acolo unde nu ții seama că o etnie reprezintă mai mult de jumătate din locuitori și tu vii să „eliberezi” treimea minoritară, nici nu mai merită discutat, fiindcă oricine întreg la minte înțelege că e vorba de ocupație, nu de eliberare. Desigur, ungariștii nu înțeleg așa, ei înțeleg și știu altfel, ca să-l citez pe clasicul în viață kk0vax, folegelista de asuaj. Pentru ungariști / horthyști nu am respect și am doar o singură urare: să practice maximum de sex cu mama lor.
Apropos de asuaj. Pomenea un „careian” despre înjurăturile ca la ușa cortului, nedemne de un careian. Dar nici unul dintre primarii de Carei nu este careian și înjură ca la Ciumești și Asuaj. La ei bănuiesc că nu se pune aia cu „nedemn de un careian” pentru simplul motiv că nu sunt careieni. Sau? Lor le suna chestia cu înjurăturile ca la ușa cortului? Nu le știu situația locativă, poate pe acolo aveau cort, dar acum știu sigur că au case dincolo de granița de vest a României.

de emil la 1 October 2014 - 12:03

nu le cunosc situația locativă în satele de origine

de diu la 1 October 2014 - 12:04

nu va certatiii dau o clanta la toti unguriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

de diu la 1 October 2014 - 12:06

mai bine sa faca dna-ul un control la primarie si scapam de unguriiiiiiii toti sant complice la furt si cu trafic de tigariiiii

de emil la 1 October 2014 - 12:16

andras horthy 23:06

Nici una dintre sentințele celor condamnați sub comunism din categoriile enunțate de tine nu a fost confirmată de vreun tribunal internațional (pentru crime de război sau pentru fapte de altă natură) și nici reconfirmată de justiția românească după 1989. Sentințele pentru wass albert și wass endre, DA! Deci ei sunt socotiți criminali de război nu numai de justiția românească, față de care ungariștii au îndoieli când e vorba de horthyști ca vass(poros) sau nyiro, ci chiar de o instanță internațională față de care nici un individ sănătos la cap nu mai are îndoieli. Prin urmare, dacă ești sănătos la cap (situație asupra căreia, de această dată am eu serioase și întemeiate dubii, mai ales că horthyștii, după experiența mea, nu sunt întregi la minte) îndreaptă-te! (adică nu mai sta îndoit).

de emil la 1 October 2014 - 12:20

@diu

Ungariștilor, dă-le, te oprește cineva? Cel puțin în scris, e liber. Dar nu tuturor ungurilor, pentru că mai sunt și unguri de treabă, nu toți sunt ungariști/horthyști.

de emil la 1 October 2014 - 12:39

andras horthy 23:06

Un criminal de război dovedit și condamnat nu scapă de vină printr-un raționament superficial al unui rău format și rău informat, cum ai încercat să faci cu ”îndoielile” tale. Poate pe horthyști îi păcălești cu așa ceva. La câtă minte au, ar crede orice legat de nagymăgarorszag. Raționamentul tău este, în esență următorul: tribunalul poporului a condamnat la moarte sau la pedepse cu închisoarea sute de mii de români „vinovați” de a nu împărtăși ideologia comunistă. Tot un tribunal al poporului l-a condamnat pe vass albert. Ca urmare, vass albert poate fi la fel de nevinoat ca sutele de mii de români condamnați de aceeași justiție română. Și cu asta, gata, crimele lui vass au dispărut, el este un mare scriitor, un erou, un intelectual de valoare al ungurilor. Iar dacă te iei de el, te iei de unguri. Adică „inciți interetnic”. Raționamentul pare a fi extracția din puțul gândirii unui jurnalist „inteligent”, școlit la gyorgy pista komunista kakademia, precum iernău vinosu, legelista de la nagypuszta legelo teruleten și împrejurimi, că alți ungariști nu pot produce nici măcar atât. Ei se mulțumesc doar cu producția proprie necesară supraviețuirii scatofagilor ungariști. Și producția asta pare să fie îndestulătoare, atâta timp cât e plin de kk0vax, kklemon, kkossuth și alți kk. Doar că trebuie să mai și mănânce ceea ce produc.

de emil la 1 October 2014 - 16:17

Crede cineva că Pocahontas vrea să știe? Doar are consilier pe Frunda, care îi poate traduce orice din ungurește în românește. Și invers.

de andrei la 1 October 2014 - 19:03

tu degeaba stii gramatica , ar trebui sa stii ca eu unul nu prea sunt mandru cu alte lucruri din tara asta nu cu gramatica. Ce treaba ai tu ca unul vorbeste sau nu o limba sau alta. Daca era surdomut, fiecare alege ce limba sa vorbeasca. inca o precizare te rog sa asculti limba romana in bucuresti poate o sa incepi sa realizezi ca acolo unde ar trebui sa asculti o limba vorbita corect auzi doar dezacorduri.Si daca crezi ca nu-ti plac ungurii dute inapoi in regat de unde ai venit, lasa-ne pe noi ardelenii in pace, sau o ultima recomandare poti emigra chiar in moldova unde se vorbeste frumos romaneste

de costel la 1 October 2014 - 19:08

Mai !!!! de andrei tu nu esti ARDELEAN tu esti ungur spurcat urmas alui ATTILA hun din stepa acceptat in ARDEAL in zilele noastre….

de emil la 1 October 2014 - 19:23

andras horthy 19:03

cine ești tu ca să-mi stabilești mie domiciliul? Te crezi pe vremea lui horthycultorul miklos care a deportat peste 200.000 de români din Ardealul ocupat? De ce să plec undeva unde nu doresc? Mă obligă „ardelenii” cu filetul pe stânga? Europa zice că avem dreptul să locuim fiecare unde ne place. Că ai vrea tu să revină vremurile lui horthycultorul amiral în Pula, este visul tău. Ești liber să visezi. Chiar și la opinca de pe parlamentul ungar din buda cu pestă măgărească (asta cu buda e pentru că ai scris București cu literă mică). De unde ai scos-o că nu-mi plac ungurii? Îmi plac ungurii care sunt oameni de treabă, nu-mi plac ungurii ungariști /horthyști. Nu toți ungurii sunt ungariști, ci doar înfierbântații la creier injectați cu ungarita trianonică. Cât despre „noi ardelenii”, ghinion! Și eu sunt ardelean. E drept că nu cu filet pe stânga, dar nu am treabă cu cineva doar pentru că aparține unei etnii. Adică respect omul, indiferent dacă e român, ungur, țigan, chinez, german sau englez. Nu accept însă ideile ungariste criminale și disprețuitoare de democrație. Ungariștii n-au nici un respect pentru nici o etnie cu excepția celei ungurești și din acest motiv nu le accept balivernele despre nagymăgarorszag și nici „opiniile” despre libertatea de dinainte de 1918 sau din timpul lui horthy amiralul rămas fără flotă. Bine, fără flotă am rămas și noi, ce-i drept, datorită lui beshilă făt frumos c-un ochi în frunte. În ce privește imperativul singular al verbului „a se duce”, se scrie „du-te”. Direct în mă-ta!

de emil la 1 October 2014 - 19:33

@diu

Lui andras horthy ăsta poți să-i dai, chiar fără număr!
Si de la mine poate primi o autonomuie!

de andras la 2 October 2014 - 06:46

niciun popor nu e mai sadic si intolerant ca neamu lui horthy. nu degeaba sunt respinsi de toti vecinii lor.
croatia si slovacia au dat chiar legi ca sa isi protejeze cetatenii si nu au dat curs cererilor lor de cersit autonomie pe criterii etnice in mijlocul altor tari…singurul popor care care pretinde sa aiba parlamentari si drept la banii tarii fara sa se inregistreze legal ca partid dar cere drepturile ce revin partidelor.
fanatici farisei ipocriti

de parerea mea la 2 October 2014 - 16:27

Gata cu toleranta prostiilor udemeriste!

Daca cineva aude!!!! Duceti va rog pragul electoral la 7% si am rezolvat toate problemele interetnice. Aia nu mai au microfon, iar populatia nu va mai suferii de idei soviniste!
Poate cineva sa ia taurul de coarne si sa transmita mesajul meu???

de de gyuri la 2 October 2014 - 17:30

eu a-si aproba fiecare statuie….dar numai pentru oamenii care au trecut macar prin Carei…restu` sa aiba statuie acolo unde a trait si unde s-a nascut! De ce nu se face o statuie lui Ady Endre la Craiova? sau lui Karolyi? deci cam atat! in rest Dumnezeu sa-I Odihnesca in Pace!

de ghita la 2 October 2014 - 17:37

pai asta vrem si noi , da voi se vede ca nu intelegeti romaneste desi mancati paine romaneasca!
sa se faca o statuie celor care au trecut rpin carei si in locurile prin care au ttrecut desi in bucuresti este statuie cu petofi si ady endre si nici ca au dat peacolo!
nu numai ferdinnad a fost la carei incultilor ci si mihai viteazu care a colaborat cu karoii din carei pentru mici cumparaturi da voi sunteti tare inghesuiti in lumea voastra dirijata de altii unde voi nu aveti nici un cuvant de spus numa de cotizat cu bani si munca ca robii pe mosie.
si iuliu maniu a stat o perioada in carei si la fel nicolae iorga cand a fost prezent la acordarea titlului de cetatean de onoare pentru dascalul george pteancu!

de careian la 3 October 2014 - 06:18

De ce nu accepta consilierii pnl asezarea busturilor pe o alta locatie si nu in parc? La Monument de ce nu e bine?

de andras la 3 October 2014 - 06:45

adica sa se puna 2 statui la monument in parc?
da in oras de ce nu e bine daca si romanii platesc darile la orasul Carei?
celelalte locatii ce bai au ?

de emil la 3 October 2014 - 14:03

Cretinii rmdiszno care conduc orașul urmează exemplul veterinarului ungarist care e ministrul culturii în Guvernul României și mai e și șeful lor pe linie de partid. Dacă se poate îngropa capsula timpului numai de către unguri – evident pentru a nu rămâne vreo urmă că pe aici se vorbește românește – atunci se poate amplasa orice oriunde. Nu contează că niște cretini au închis două străzi din centru numai ca să nu mai poți intra cu mașina decât dinspre strada Culturii, dacă se poate face asta cu străzile se poate și cu cultura. Ce importanță are că un artist a gândit amplasarea unui ansamblu monumental într-un anumit fel, vine kk0vax și intervine el în ansamblu. Nu reduce înalțimea arbuștilor de tuia pentru că îi convine ca Monumentul Ostașului Român să fie acoperit vederii din orice direcție ai veni spre centrul orașului. Nu are importanță că arbuștii ăia nu aveau ce căuta acolo. Nu a avut importanță când a legat becuri de Crăciun de monument, pentru că e doar o piatră a românilor. A distrus dalele inițiale din jurul monumentului -adică cele gândite de artist că se armonizau cu viziunea sa despre ce trebuia să transmită monumentul – și, ca un schuster, ce i-a puiat neuronul? Ia să facem noi o fântână la monument și să schimbăm dalele cu altele, din travertin, că așa e mai modern. dacă fiecare incult de primar poate interveni cu bocancii într-o viziune artistică, atunci, desigur, putem amplasa tot la monument și tot fără a ține seama de mesajul acestuia statuile oricui, la grămadă, dar de preferință cele românești, fiindcă alea n-au loc în centrul vechi al orașului, centru care, deja a adoptat fără știința locuitorilor numele de parcul Karolyi și parcul Kossuth. De ce? Pentru că rmdiszno kk0vax vrea musai să amintească locuitorilor din Carei de epoca stăpânirii ungurești, aia în care românii nu aveau dreptul de a avea biserică în centrul orașului și în care, de toleranți ce erau, nu aveai dreptul de a vorbi românește, ci erai forțat să vorbești ungurește. Evident, nu erau nici monumente românești în centru în perioada aceea. Scatofagul ungarist folegelista (l-am numit pe kk0vax, cavalerul de adocsalas și grof de asuaj, ca să nu existe confuzii) vrea să separe până și statuile. Alea ungurești în centrul vechi, cele românești, nu contează unde, numai în centru vechi nu, pentru a nu aminti cumva pe aici trăiesc și români. De aceea, kk0vax, repet și pentru tine și pentru rmdiszno: sok sex cu anyad!

de emil la 3 October 2014 - 14:22

errata
sok szex!

de emil la 3 October 2014 - 14:28

Ca să nu repet urările cu conotație sexuală și să apară probleme cu cenzura, „sok szex cu anyad” va fi scrisă de acum încolo ca „urarea lui Emil”. Veți ști despre ce e vorba, rmdiszno. Închei adresându-vă urarea lui Emil.

de andrei la 3 October 2014 - 14:47

Daca cineva ne pune in fata o oglinda si nu vedem ce ne ar place nu oglinda este de vina. Da oglinda se poate sparge dar nu am rezolvat nimic.

de andrei la 3 October 2014 - 14:52

Eu nu critic, domnule, dumneata te incurci in propriile sfori , incerci sa-mi demonstrezi , mie , gradinarului, ce mov sunt castravetii

de andras la 3 October 2014 - 14:55

aici ai dreptate.
si guta si salam sunt incantati de ce vad in oglinda si le place.
pana si la fotbalistu ratat place ce vede in oglinda mai ales acum cand fetitele sunt aranjate ca pana sa fie prins iancsika cu tutunu de politia magzar a pus ceva deoparte si acum se uita in oglinda pana mai are ca nu se stie cum va fi la racoare mai ales ca vine vremea rece.
degeaba se trimite controlu la firmele care tin cu motii din ianculesti ca tot iese afara adevarul si apoi vedem noi oglinda fotbalsitului cum arata.

de andras la 3 October 2014 - 14:58

la ponyvas sunt mov castravetii?
poate se trage de la imigranti…..

de parerea mea la 3 October 2014 - 15:44

@Emil, @Maries, tuturor

Hai sa facem lobby pentru a duce pragul electoral la 7%. Cred ca atunci terminam cu prostiile sovinilor.
Eu fac ce pot, tu fa ce poti, il invitam si pe Maries si toti restu, sa faca ce pot. Si pic cu pic se va umple paharul iar poate intr-o zi vom trai sub soare, fara udemereu in parlament.
Putem face asta? Sau, ce putem noi sa facem pentru asta? Care parlamentar are determinarea, curajul, sustinerea pentru a initia un astfel de proiect de lege? Hai sa-l cautam si sa-l rugam sa o faca. Restul e vointa alesilor nostrii! Dar parlamentul este forul care poate starpi din radacina acest rau!

de parerea mea la 3 October 2014 - 15:44

7% 7% 7% 7%

de emil la 3 October 2014 - 19:52

Părerea mea e că ar trebui să avem un prag și mai redus, anume de 1%. Nu cred că terminăm cu prostiile șovinilor prin ridicarea pragului electoral. Din contră, s-ar putea să li se ridice mingea la fileu că sunt discriminați și că modificarea legii electorale s-a făcut tocmai pentru a-i împiedica să ajungă în parlament. Ceea ce nu înseamnă că nu se poate încerca. Eu aș propune ceva și mai dificil, anume modificarea constituției în sensul că cetățenia română dobândită prin naștere să poată fi retrasă în condițiile legii, celor care atentează la statalitatea românească prin ofense aduse simbolurilor naționale și prin propagandă revizionistă. Formularea exactă și cea mai potrivită ar putea-o găsi juriștii. Ideea e că după ce i s-a retras cetățenia română să poată fi expulzat. După care i se poate interzice intrarea în România. Și n-are decât să propage revizionismul din exterior.

de andrei la 4 October 2014 - 00:40

secuii sunt si ei cetateni romani care traiesc acelasi circ politic ca si noi . Ma bucura sa vad un activism de acest gen venit din partea maghiara a tarii si sustin orice fel de manifestare de acest gen . Maghiarii ar trebui sa se faca mai prezenti in mediul on-line si in general ,pentru ca oamenii sa ii cunosca si sa nu se sperie gratuit de niste oameni perfect normali cu niste cerinte decente . Din respect pentru o alta natie care traieste in aceeasi tara cu noi,care pot deveni un plus al tarii nu o povara , ar trebui sa li se permita autonomia cultural-economica intrucat sunt un popor diferit care pot avea viziuni diferite fata de noi …iar autodeterminarea regionala , atat timp cat e in cadrul statului unitar si indivizibil nu ar fi absolut nici o problema . Secuii nu vor pleca nicaieri cu cele 3 judete vor fi aici si noi cu ei . ↩ Raspunde 0 (0 voturi)

de feri la 4 October 2014 - 07:05

secuii trebuie sa recunoastem ca au fost adusi de mihai viteaza cu care au liptat impreuna.
mai apoi au fost la fel de asupriti de maghiari ca si romanii si la fel de maltratati si batjocoriti.
acum mai sunt 500 de secui dupa recensamant si pentru ei mi se pare ciudat sa ceri autonomie cand nici macar o limba a lor nu au ci au adoptat limba maghiara in lipsa de liomba a lor ceea ce dovedeste ca nu sunt si nu au fost un popor cu traditii nici culturale nici lingvistice.
toata zona locuita de cei ramasi dintre colonistii adusi acum cateva sute de ani este o zona impinzita cu cetati dacice adica dovezi ale continuitatii romanilor si nu avem cum sa nu recunoastem.
eu sunt cetatean roman chiar daca sunt de alta etnie si ar trebui sa ne preocupe starea economica si nu incitari si certuri cu cei de langa noi cu care traim impreuna.

de Horia Mărieș la 4 October 2014 - 16:11

@parerea mea la 3 October 2014 – 15:44

Mă simt onorat că ați pomenit și numele meu.

Problema cu 7%. Nu sunt implicat politic de nici un fel. Nu cunosc personal nici măcar un singur membru al parlamentului romãnesc. îl,cunosc personal doar pe Mircea Diaconu dar el este acum europarlamentar. Deci nu pot face lobby. Între noi fie vorba, nici n-aș vrea să cunosc pe vreunul din actualii parlamentari, toți mi se par a fi o apă și un pămãnt, niște fripturiști (m-am forțat foarte mult ca să mă exprim frumos și civilizat). În ce ii privește pe cei sătmăreni, alde Silaghi, Petric, Valer Marian, Erdei, etc., tare mi-e frică de faptul că unii dintre ei o să ne facă cu mâna bye-bye de după gratii. În curãnd.
Cad parlamentarii ăstia in mrejele (plasele) DNA ca muștele amețite de putere și de averile dobãndite ilegal.

Deocamdată, fac exact ce scrieți Dvs: “fac și eu ce pot.”

Am mai scris despre tema asta. Lucrurile nu se pot îndrepta în Carei decåt prin solidaritatea careienilor onești, de orice nație ar fi ei. Primașul actual nu poate fi pus pe tușă, sau trimis la pârnaie decãt prin sentința ICCJ in procesul cu ANI care încă n-a fost programat, sau dacă parchetul local îi găsește o vină penală. Al doilea lucru este doar o iluzie, fiindcă cei de la parchetul local n-au curajul sau n-au interesul să-l caute de purici și de păduchii care-i umblă pe bube primașului.

În fond și la urma urmei, n-am nici o preferință, nici un fel de jenă privind etnia primarului. De mine, poate să fie român, maghiar, șvab, rrom sau evreu. Sau eschimos. Om să fie. Să fii om însă, este foarte greu în zilele noastre. Mai ales dacă ai mintea îmbâcsită de șovinism, de dragul grofilor și de dorința revanșardă post-Trianon.

Răbdare însă. Timpul le rezolvă pe toate. Omnes vulnerant, ultima necat. Îi vine rãnd și primașului. Cineva acolo Sus ne iubește.

de emil la 4 October 2014 - 19:24

andras horthy 00:40

De unde 3 județe, că doar în Mureș etnicii români sunt majoritari!? Etnicii unguri sunt majoritari numai în două județe, adică în Harghita și Covasna. Atât. Secuii sunt o minoritate ridicolă numeric, nu „un popor diferit”, necum o „nație”. Pentru nația ungară există statul național ungar. Autonomia culturală nu înseamnă nici enclavizare și nici oficializarea limbii statului ungar în România. În județele respective (HR și CV) toată conducerea locală este ungurească, de la președintele consiliului județean până la consiliile locale și primari(exceptând doar destul de puținele localități cu majoritate etnică românească). Învățământul și sănătatea sunt sub autoritatea administrației locale, care, mai mult decât în Carei, practică purificarea etnică și maghiarizarea populației românești. Aceleași autorități rmdiszno interzic purtarea însemnelor naționale românești pe teritoriul respectiv și fac eforturi în direcția eliminării acestora inclusiv de pe clădiri ale autorităților publice, ceea ce este chiar împotriva legii. Denumirile de străzi și de școli sunt date după numele unor unguri care au acționat împotriva intereselor românești, inclusiv criminali de război. Imnul Ungariei și cel „secuiesc” se intonează în cele două județe fără nici o opreliște. Trupe muzicale (deocamdată)din Ungaria susțin concerte în care cântă moartea României, politicieni din Ungaria, inclusiv șefi de guvern se deplasează în aceste județe și instigă populația în direcția combaterii statalității românești și nu numai. Nu mai vorbesc de învățământ unguresc de toate gradele, de posibilitatea utilizării de către cetățeni a limbii materne inclusiv în instituțiile statului etc. Pe scurt, mai multă „autonomie” nu poate însemna decât distrugerea statului român prin aruncare în aer a granițelor sale. Iar asta este deja o înjurătură subtilă la adresa poporului român, a statului său și a simbolurilor naționale românești. De aceea, pentru ungariști, doar autonomuie și urarea lui Emil!

de emil la 4 October 2014 - 19:37

@Horia Mărieș

Subscriu la opinia dumneavoastră legată de etnie și omenie.

@ părerea mea

Sunt onorat de aprecierile dumneavoastră, chiar dacă nu avem opinii identice asupra chestiunii pragului electoral.

de Monica la 4 October 2014 - 20:31

Regret ca suferi de complexe de inferioritate si ca datorita acestora ai apelat si la pasaport dublu ceea ce inseamna ca inca esti in cautarea unei identitati ca dealtfel toti cei care au apelat la aceste metode de incercare de a-si insufla curaj.
Eu sunt mandra ca apartin POPRULUI Roman cu tot ce inseamna aceasta si ca mine sunt toti cei ce apartin acestuia cu adevarat!
Stim cu totii ca andrei este andras si jolticopypaste & alte nickuri si nu te mai chinui sa invarti rahatul mai mult decat reusesti sa inghiti din el ca deja te mirosim de la o posta.
Poporul roman este un popor milenar care este mandru de stamosii lui si de cultura sa. Daca nu va placea pe la noi demult ati fi plecat prin parti mai bune dar va e prea dulce viata in Romania noastra ca sa plecati mai ales ca nimeni nu va vrea. Vezi Croatia Slovacia si altii care nu sunt asa darnici ca romanii din ai caror bani traiti.

de daciiliberi din carei la 4 October 2014 - 20:36

mandrii ca suntem romani in tara noastra!!!
noi nu a trebuit sa tot migram in cautare de pasuni si locuri bune de jefuit ca sa avem din ce trai!!
noi am construit aici centre de olarit si centre metalurgice pe cand voi nu stiati ce estye focul si scoteati carnea de sub saua calului..am mai vazut noi viteji ca voi sub alte haine si nici ca ne-am speriat si tot aici am ramas si la bine si la rau!!!
neamul nostru e raspandit peste tot in europa si ministrul german al muncii a multumit chiar romanilor pentru aportul la economia germana!
Traiasca ROMANIA!!!
Traiasca duhul lui Avram Iancu!!!!
Mandrii ca suntem romani!

de Horia Mărieș la 4 October 2014 - 20:46

@andrei la 4 oct, ora 19:48:

Ți-am mai scris, dar nu vrei să percepi: ești sau cretin sau imbecil sau bătut de un fierar (kovács) cu barosul în cap.

de Flaviu la 4 October 2014 - 21:06

nu merita bagat in seama individul fratilor.
Nu e cretin ca orice cretin ci doar sovin si iredentist si hortyst ce sufera de complexe de inferioritate ca nu face parte din marele popor romanesc. Acest individ inca isi cauta identitatea si cuvintele prin scrierile altora ca nu e in stare sa se exprime singur….mila doar avem fata de el

de emil la 4 October 2014 - 23:25

andras horthy 22:59

iernău vinosu, cel cu rezultate excepționale -în bine sau în rău ? -la gyorgyu pista komunista kkademia, s-a trezit cumva (din beție?) că mimează un psihiatru? Pentru ungariști, știi ce urare urmează. Dar o mai ornez și cu….. nu, nu cu opinca de pe parlamentul unguresc, pusă acolo de complexații de vlahi ce tocmai fuseseră atât de amar învinși de unguri în 1919 încât s-au retras în grabă până la Gyor, nu, o ornez doar cu dorința scumpă a ungariștilor din rmdiszno: (autono)muie(ți-s posmagii).

de andrei la 5 October 2014 - 08:26

Foarte interesantă declaraţie !!!!!

… Mi-am adus aminte de foștii mei elevi, de la Agnita, de la Sibiu ori din alte locuri și m-am întrebat pe unde or mai fi, ce-or mai face ei, probabil sunt la casa lor, oameni în toată firea, cu familie . Mi-ar plăcea să-i revăd și să știu că sunt bine, că au clădit ceva în viața lor. În același timp, mi-am zis că poate unii dintre ei nu mai sunt în țară și așa gândul mi-a fugit la sutele de mii de familii care s-au despărțit, care au plecat peste graniță în ultimii 25 de ani pentru că aici n-au mai răbdat sărăcia, hoția și umilința.

Gândindu-mă la ei, la viața lor departe, mi-am zis că, dacă voi fi ales Președintele României, îi voi chema înapoi și mi-aș dori ca ei să răspundă chemării mele. Să le spun: ”Întoarceți-vă ACASĂ, dragii mei! Locul vostru e aici, în țara asta…”

Pe mâine,

Klaus”

de gyongy la 5 October 2014 - 08:40

noi nu pe hunor trebuie sa votam ZSOLTIKA????
pe noi pui sa scriem cum putem si tu poti sa dai copy paste la textele din comentariile cu care te lauzi apoi la noi?????
plateste si pe noi la timp ca stim ca primesti banii de la primerie!!!!
ne pui sa ne certam cu romanii ca sa putem primiii banii si apoi ramanem si gata certati cu ei si fara banii!!!!!

de Grigore la 5 October 2014 - 08:44

doar indivizi care se rusineaza de numele lor neaose si de neamul lor a gasit jenika si loicica sa puna de comentatori postaci ?
nu se pune ca mai sunt si frustrati si complexati in fata romanilor carora le impumuta pana si numele nu numai banii si locurile si padurile si pamanturile….adevarul e ca dupa cate au facut au si de ce sa se rusineze de numele lor…..

de emil la 7 October 2014 - 18:13

andras horthy 5 oct 08:19

Dacă ai reușit să pricepi, atunci e sigur că au priceput și „ai mei”. Cât despre efect, asta nu e ungarită trianonică injectabilă. Se consumă de obicei intraoftalmic, dar pentru tine fac o excepție și ți-o dau pe cale bucală, precum autonomuia. Și mai fac o excepție: de această dată te scutesc de urarea lui Emil, valabilă însă pentru toți ungariștii.

Raspunsuri

Lasati un comentariu