Mărişelul a fost sufletul Festivalului Moţilor din Marna Nouă

• publicat la: 1 septembrie 2014
Mărişelul a fost sufletul Festivalului Moţilor din Marna Nouă

Manifestările moţilor de câmpie din zona Careiului  au continuat duminică 31 august cu Festivalul Moţilor de la Marna Nouă,în prezenţa a numeroase oficialităţi judeţene. Festivalul Motilor din Marna Nouă a coincis cu aniversarea a 90 de ani de la infiintarea localităţii si cu aniversarea Zilei Limbii Române.

Au participat deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, directorul Muzeului Judeţean,Liviu Marta,consilieri judeţeni , Rodica Maxi,Iosif Pinter şi consilieri locali careieni, Ilie Ciută şi Ionuţ Oneţ,  dar şi numeroşi invitaţi sau localnici şi fii ai satului Marna Nouă.

Sătenii din Mărişel,judetul Cluj,de unde se trag descendenţii marnenilor,au sosit cu mare alai,taraful fiind deschizător de drum de la intrarea in sat.

Motii din Mărişel, în traditionalele lor costume populare,desprinşi parcă din scrierile lui Geo Bogza,au fost pe tot parcursul zilei de duminică sufletul acestei manifestări.

Au cântat,au dansat,au depus coroane şi s-au rugat impreună cu toţi cei care au fost de faţă,demonstrând că încă nu e totul pierdut si incă  mai ştim să ne păstrăm traditiile şi portul nostru  popular cu care am străbătut mileniile cu fruntea sus,la fel ca şi  Decebal sau Avram Iancu.

Tulnicăresele din Ianculeşti au dat semnalul de începere a celei de-a doua editii a Festivalului Motilor după care a fost intonat Imnul de Stat al României.

Un sobor de preoti a oficiat un serviciu religios in memoria tuturor eroilor nostri şi a celor care s-au jertfit pentru Marna Nouă.

Au rostit apoi alocuţiuni câteva dintre oficialităţile prezente,dintre care amintim,in ordinea luării de cuvant: viceprimarul  localităţii, Răzvan Roşu, Colonelul în rezervă, Vasile Mărneanu,fiu al satului, Raul Băbţan, directorul Cancelariei Prefecturii Satu Mare, Adrian Stef, Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor,Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, deputatul Ovidiu Silaghi si Profesorul Ioan Purcel, fost primar al comunei Mărișel.

Colonelul în rezervă, Vasile Mărneanu a făcut un  istoric al satului Marna Nouă.

,,Stimaţi invitaţi, dragi consăteni, mă simt onorat să vă vorbesc în această zi festivă. Sunt legat de locul acesta. Satul Marna este un sat mic şi astăzi sărbătorim 90 de ani de la înfiinţarea satului în 1924, când au venit din munţii Apuseni, din Marisel,Măgura, din Răcătău au veni aici după reforma agrară din 1921. Aproape toţi locuitorii, majoritatea sunt cu viţă strămoşească,adica  străbunii lor au participat la răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan. Avem o sorginte bine legată de munţii Apuseni. Ne mândrim cue moşii şi strămoşii noştri care sunt eroii care şi-au jertfit viaţa în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne-am ales Marna ca denumire pentru satul nostru de la un veteran de război care a luptat pe Marne, în bătălia de la Marna, după care acest sat şi-a luat denumirea.

…. A fost greu… A urmat izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a urmat refugiul. După refugiu, şi-au găsit totul distrus, casele din chirpici cum erau atunci şi au trebuit să pornească de la zero. A urmat colectivizarea şi suferinţele nu s-au terminat, continuă să plece oameni din cauza vicisitudinilor din aceste vremuri…. trebuie să păstrăm credinţa creştină ortodoxă şi să ne învăţăm copii principiile sănătoase creştineşti.  Să ştiţi că în perioada în care au fost expulzati in urma Dictatului de la Viena, tinerii din sate au luat cu ei clopotul din biserica  iar  după 5 ani l-au readus  în biserică… acesta a fost un sacrificiu măreţ care dovedeşte credinţa pe care au avut-o.  În istoria noastră română, domnitorul Brâncoveanu şi fii săi s-au sacrificat pentru a nu ne pierde credinţa creştină,la noi, preotul Munteanu a fost cel care ne-a adunat la biserică şi ne-am păstrat credinţa străbună.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare,Adrian Stef, a adus mulţimumiri pentru invitaţia la această sărbătoare, spunând:

,,Fiecare avem un sat de unde am plecat, am trăit într-o comunitate care ne-a format, care ne-a pregătit şi apoi încercăm să facem ceva pentru satul nostru. Noi, Consiliul Judeţean avem o mare apreciere pentru comunitatea dvs. Locuitorii din  Marna Nouă au trecut prin multe încercări şi s-au încăpăţânat să rămână pe aceste meleaguri şi să îşi păstreze datinile şi obiceiurile strămoşeşti nealterate. Poporul care nu-şi ştie trecutul, nu are viitor! Cel mai important este faptul că limba română şi cultura specifică românească au putut să vă dea puterea să continuaţi în ciuda greutăţilor cu care v-aţi confruntat! Noi vă asigurăm de tot sprijinul nostru şi vă asigurăm că vă ajutăm să faceţi drumul aşa cum vă sprijinim cu acest eveniment festiv, iar împreună cu colegul nostru, Mircea Govor o să facem aceste lucruri. Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea voastră şi tot judeţul Satu Mare!

A luat cuvântul şi  deputatul Ovidiu Silaghi care s-a adresat celor prezenţi cu următoarele cuvinte : ,,Afirma Adrian Ştef că fiecare dintre noi am venit dintr-un sat. Eu,de exemplu vin din Satu Mare.Soţia mea vine din Sanislău, sper ca acest lucru să-mi aducă un avantaj!  Şi dacă pomenim  de istorie, de domnitorul Brâncoveanu şi jertfa sa, vreau să vă spun că fiul său , Matei,  la momentul acela istoric mare i-a spus ,,Tată, eu mi-aş dori să trăiesc!, la care domnitorul,de la inaltimea  personalităţii sale istorice, i-a spus ,,urmează-ţi religia şi neamul!  Un mare exemplu de sacrificiu au  dat dovadă locuitorii satului Marna în momentul în care au creat acea trupă de ,,comando’’ care a  dus cu ei clopotul bisericii şi l-au readus după refugiu. Un lucru vreau să vă mai reamintesc, de reforma agrară pe care a făcut-o Brătianu în 1921.’’

Profesorul Ioan Purcel, fost primar al comunei Mărișel, a spus celor prezenți că „ încă de anul trecut mi-am pus căciula pe cap să o pot scoate atunci în faţa dumneavoastră pentru ceea ce ați făcut în satul Marna şi pentru dorinţa voastră de a nu uita de unde aţi venit,şi la fel fac şi acum! Vrem pe cât posibil să vă desfătăm cu cântecele pe care le-am păstrat şi avem dorinţa de a nu uita să revenim pe aceste meleaguri!. Numai impreuna putem face lucruri frumoase si nepieritoare’’.

Au fost depuse apoi coroane de flori din partea Prefecturii județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare,  a Consiliului Local  Sanislău, Asociației refugiaților, filiala Carei, a comunităţii locale a localităţii Mărişel.

Momentul festiv de la busturile celor doi eroi  nationali, Avram Iancu și Pelaghia Roșu, s-a încheiat cu  traditioanala horă a satului,în care oficialităţi si săteni s-au prins in dans laolaltă,taraful din Mărişel asigurând fondul muzical.

Clipe de mare sărbătoare ,de folclor românesc autentic,reînviat cu şi mai mare simţire,în aceste vremuri când  identitatea româneasca este pusă la grea incercare!

Sărbătoarea moților de câmpie a continuat pe scena din mijlocul satului,cu momente  folclorice  susţinute de  Ansamblul Ceatăra de la Centrul  Cultural Carei şi apoi corul şvăbesc din Petreşti.

 

Au susţinut câte un  recital de muzică ușoară,  Andrada Spanci de la Clubul elevilor Carei, instructor Mariana Vulcan,aplaudată la scenă deschisă,şi soliste de la Scoala din Sanislău,Larisa Latiş din Carei.

Un concert de folclor autentic moțesc a fost susținut de către grupurile din Gelu, Marna Nouă, Ianculești, Scărișoara Nouă și Horea. Pe scenă a urcat şi lelea Victoria, care a cântat alături de ceteraşi  cântece moţeşti vechi, fiind numită de antropologul Răzvan Roşu ,, un tezaur uman viu’’.  Jocul şi voia bună a fost adus  de invitații speciali , Grupul folcloric Mărișana din Mărișel, județul Cluj,  comuna  de origine a moților mărneni.

Iubitorii de folk au avut parte de un recital  susţinut de Octavian Bud şi prietenii săi, Adina Hodişan şi Sorin Bălaj care adus pe scenă  binecunoscutul cântec al moţilor ,,Iancu la Ţebea’’ şi  hituri lansate in Cenaclul “Flacăra” şi compuse şi interpretate de cantautorul sătmărean,  pe versurile  renumitului poet, Adrian Păunescu, ca ,,Niciodată’’,  ,,Luminaţi-vă la faţă’’, melodii de suflet  susţinute pe  acordurile  de chitară ale îndrăgiţilor artişti, dar şi de aplauzele asistenţei prezente la spectacol care au cântat şi s-au simţit bine, creându-se astfel o atmosferă intimă şi prietenească.

Finalul a aparţinut Ansamblului Moţilor,acordurile specifice răsunând până târziu în noapte.

Lasati un comentariu