103 ani de la naşterea lui Stelian Popescu-Segarcea – publicist,poet,folclorist

• publicat la: 22 ianuarie 2015
103 ani de la naşterea  lui Stelian Popescu-Segarcea – publicist,poet,folclorist

La 22 ianuarie aniversăm 103 ani de la naşterea  lui Stelian Popescu-Segarcea. Publicistul, poetul şi  folcloristul s-a născut în 1912 la Segarcea din Vale, jud. Teleorman. Studiile secundare le-a făcut la Turnu Măgurele, bacalaureatul la Piteşti, studii superioare de litere şi filosofie la Bucureşti. A început să publice de la 14 ani.

A funcţionat ca profesor secundar la Sighet (1945-1948), Salonta (1948-1949), Şimleu ( 1949-1950 ) şi, din 1951 până la moarte, la Carei. A colaborat cu publicaţiile: Atitudinea românească, Banatul literar, Afirmarea, Litera, Progresul, Românizarea, Timpul eminescian, Zorile Romanaţului, Prepoem, Democratul, Cronica sătmăreană, Pagini sătmărene, Viaţa şcolară.

A folosit pseudonimele literare Sthelly Dinsegarcea, Silvestru Seneca, Stelian Segarcea.

A publicat volumele: Splendida crestomaţie de poezii originale, 1932, Turnu Măgurele;  Descreţeşte-ţi fruntea, 1934; Dumnezeu, (în colaborare); Balade populare culese de pe valea Oltului şi însoţite prin câte un comentariu critic, Buc., tip. St. Ionescu-Tămădău, 1941.

A avut preocupări folcloristice, îndeosebi în anii studenţiei, făcând parte din echipele conduse de D. Gusti şi C. Brăiloiu. A cules în special balade din ciclul antiotoman şi haiduceşti. Cea mai mare parte a culegerilor lui de folclor, realizate prin intermediul elevilor, au rămas nepublicate. A rămas în manuscris, conţinând 251 de pagini, Dezvoltarea învăţământului în oraşul Carei, de la începuturi, până la Eliberare, vol. I, datat Carei, 1977.

A murit în 18 decembrie 1977 la Carei.

comentarii

de Burian Akos la 27 ianuarie 2015 - 10:14

Dumnezeu sa al odihneasca in pace Mia fost diriginte intre anii1966/69A fost un mare profesor!!

de Horia Mărieș la 27 ianuarie 2015 - 12:27

Să-i fie țărâna ușoară și memoria neîntinată.

Interesant, deși după 1951 a profesat in Carei, eu nu-mi aduc aminte de dânsul și nu imi explic de ce.

In schimb, aș citi cu foarte mare interes, fiindcă sunt convins că aș găsi foarte multe informații prețioase, dacă cineva s-ar ocupa de editarea/tipărirea unei cărti (de ce nu Consiliul Local Carei, prin sponsorizare ???) care ar valorifica manuscrisul despre care se pomenește in articol, conţinând 251 de pagini, „Dezvoltarea învăţământului în oraşul Carei, de la începuturi, până la Eliberare”, vol. I, datat Carei, 1977.

Cred sincer că doar așa ar trebui să procedeze Consilul Local al Primăriei Municipiului Carei și anume să valorifice, prin sponsorizări, tot ce este mai valoros din pdv cultural, tot ce a mai rămas din munca de o viață a unora cum a fost și profesorul Stelian Popescu-Segarcea.

de Gheorghe Sarau la 27 mai 2018 - 23:05

Va rog frumos doua lucruri:
1. Cum pot cumpara volumul (dictionarul) in care apare scriitorul Popescu – Segarcea?
2. Cum putem obtine o fotografie a sa? Cum o gasim, daca mai traieste, pe fiica sa?

Ma intereseaza, pentru ca in Muzeul localitatii Segarcea Vale i-am pus Biografia, dar nu avem carti, poze despre dansul.
Cu multumiri,
prof. univ. dr. Gheorghe Sarau

Lasati un comentariu