DNA a început anchetarea retrocedărilor controversate. Comisie de retrocedări străvezie la primăria Carei…

• publicat la: 26 martie 2015
DNA a început anchetarea retrocedărilor controversate. Comisie de retrocedări străvezie la primăria Carei…

Potrivit voceatransilvaniei.ro, Direcția Națională Anticorupție a declanșat o anchetă fără precedent în România. Procurorii DNA au luat în vizor retrocedările de imobile și terenuri de care a beneficiat în ultimii 20 de ani Biserica Romano-Catolică în Transilvania. Ancheta a fost declanșată de DNA Alba și vizează mai multe județe din Ardeal.

În urma acestor retrocedări, Biserica Romano-Catolică a ajuns să fie proprietara unui adevărat imperiu imobiliar în toate județele din Transilvania.

Doar din 2004 încoace, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc acum chirii de sute de mii de euro.

DNA a cerut primăriilor din Satu Mare, Hodod și Medieșu Aurit toate dosarele de retrocedare întocmite în perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolică, fie că vorbim de Episcopie sau de diverse asociații sau ordine catolice.

Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul în care funcţionează Liceul Ham Janos.

Din materialul de mai sus  lipsesc imobilele retrocedate în municipiul Carei, pentru care primăria Carei plăteşte lunar chirii uriaşe.  Pentru fostul Grup Agricol Simion Bărnuţiu, evacuat pentru că imobilul a fost retrocedat şi acum funcţionează acolo  liceul Calasantius, Primăria Carei plăteşte lunar 14.000 lei. Deşi Grupul Agricol deţinea mai multe clădiri, doar cea principală a fost solicitată de  biserica romano-catolică  iar celelalte  au fost solicitate de alte  fundaţii  şi sunt în curs de  dezbatere.

Şi Clubul Elevilor a fost evacuat, copii scoşi afară,  pentru că imobilul a fost retrocedat iar acum, în  clădirea respectivă, găsim comercianţi de haine second-hand. Clădirea stă goală  după retrocedare şi se află în stare de degradare.

Nu este singura  clădire din municipioul Carei  pentru care modalitatea de retrocedare ridică semne de întrebare. Am fost curioşi să aflăm cine din primăria Carei face parte din  Comisia de retrocedare imobile , cea care analizează şi aprobă toate solicitările depuse.

Misiunea grea, când persoanele abordate  nu cunosc  toţi membrii comisiei deşi fiecare dintre ele figurează pe lista componenţilor comisiei de retrocedări. Singurul jurist din cadru primăriei careiene, nominalizat ca fiind membru al Comisiei de retrocedări, afirmă hotărât că nu a făcut parte niciodată din această comisie! Cu alte cuvinte, din Comisia de retrocedări nu face parte niciun jurist!

Fostul secretar Sroth Clara, acum consultant juridic contractual, după ieşirea la pensie, a afirmat că din Comisia de retrocedări pe Legea 10, fac parte primarul Kovacs, Francisc Schrepler de la Spaţiul Locativ , juristul Victor Iuga şi domnul Sălăjan.

Domnul Sălăjan e pensionat de aproape 10 ani de zile iar domnul Iuga ne-a declarat că nu a făcut parte niciodată din această comisie, el fiind desemnat doar să se ocupe de eventualele reprezentări în caz de proces. Deci presupusa comisie se reduce la primar, Sroth Clara şi Schrepler Francisc.

Acesta din urmă declară că după cunoştinţa dumnealui, din comisia de retrocedări fac parte alături de primarul Kovacs şi de doamna Sroth Clara, şi fostul şef al Biroului de Urbanism, Kertesz Panna  şi juristul Iuga Victor. Pentru cei care nu cunosc  situaţia din primăria Carei, le aducem la cunoştinţă că doamna Kertesz s-a pensionat şi a plecat din cadrul primăriei în anul 2005.

Nu trebuie nici o comisie pentru retrocedări…să  tot facem  şedinţe….doamna Sroth are un registru unde notează tot ce trebuie, are o situaţie şi apoi eu verificam care imobil cui aparţine , unde apare în Cărţile funciare….şi apoi, cu dispoziţie de primar se aproba retrocedarea  în natură, a declarat telefonic Francisc  Schrepler.

Dacă luăm  de bune cele declarate de domnul Schrepler de la biroul de Urbanism, din Comisia cu pricina fac parte primarul Kovacs şi doamna Sroth Clara. Ca în povestea cu  negrii mititei  care scad mereu numeric.

Potrivit celor declarate de Sroth Clara, mai sunt în lucru 35 de dosare de solicitări pentru retrocedare în baza Legii 10 dar restituirile în natură  au fost încheiate şi momentan se pot acorda doar despăgubiri.

Aprobările pentru retrocedări în natură au fost încheiate în anul 2002. Potrivit celor declarate de  domnul  Schrepler, a existat şi o solicitare a Episcopiei  romano-catolice  sătmărene pentru terenul pe care acum este cartierul de blocuri Republicii.  Solicitarea din 2001 a fost avizată favorabil, solicitanta primind la schimb teren în extravilanul localităţii Carei, în baza unei dispoziţii a primarului.  Am aflat că pentru clădirea  ce a aparţinut de grupul agricol Simion Bărnuţiu  ca sală de sport şi alte dependinţe, a fost depusă o solicitare de retrocedare din partea FDG Carei, dar de această problemă se va ocupa Comisia specială de Retrocedări de la Bucureşti.  În  revendicări intră şi internatul grupului agro, construit în jurul anilor 70.

În municipiul Carei, deşi clădirea castelului şi parcul înconjurător  aparţin  de  domeniul public, primarul care este şi preşedinte al UDMR Carei, interzice amplasarea de busturi româneşti în incinta acestuia, pe motiv că urmaşii grofilor nu sunt de acord. Nici mormintele eroilor români din cel de-al doilea război mondial, din municipiul Carei,  nu au fost întreţinute şi îngrijite până la intervenţia autorităţilor de la Bucureşti. La ora actuală, în municipiul Carei, sunt trasate perimetre etnice pentru amplasarea de busturi, conform mentalităţilor locului…. iar  moştenitorii români de imobile din municipiul Carei, trebuie să îşi caute dreptatea prin instanţe pentru a-şi recupera bunurile ce au aparţinut familiilor lor.  Să  aibă relevanţă şi  componenţa  etnică a Comisiei de retrocedare?

redacţia

comentarii

de Romica la 26 martie 2015 - 16:50

din 3 juristi din primarie nu exista nici unul cooptat in comisia de retrocedari??????
bine zis republica de la carei da mai trebuie adaugat republica penala din carei!!!!

de Careianu la 26 martie 2015 - 20:58

Minciuni gen Ciuta

de Buletin de Carei la 26 martie 2015 - 21:20

Prima parte a articolului reprezinta materialele intocmite de voceatransilvaniei.ro iar materialul referitor la municipiul Carei se bazeaza pe declaratiile angajatilor din primaria Carei. Asteptam argumentele care sa dovedeasca contrariul, evident pe baza de documente. Am omis să scriem că primăria nu are restanţe de peste un an de zile la plata chiriei la liceul retrocedat aşa cum are la şcoala gimnazială nr.3 la plata energiei electrice sau cum a avut restanţe la plata gazului la şcoala Vasile Lucaciu şi Iuliu Maniu şi Simion Bărnuţiu, datorită cărora a fost tăiată alimentarea cu gaz la început de an şcolar 2012-2013.
http://www.buletindecarei.ro/2012/10/primaria-joaca-alba-neagra-cu-gazul-din-scoli.html

de Sebi la 26 martie 2015 - 21:26

ce se aude cu ocolul silvic din carei??? pentru cine a fost retrocedata viluta si terenul de sub ea???

de bikaver la 26 martie 2015 - 21:29

domnule ciuta ati reusit sa speriati mafiotii de la iudemereu care fug din tara cand sunt anchetati cum au fugit si stramosii lor de la mohacs cand au navalit turcii!
le stati ca un cui in coaste ca nu va pot pacali si nici imbata cu vinurile de carei si cu fetele aduse de la moldova la ceas de seara la motel

de coriolan la 26 martie 2015 - 21:45

@Careianu! D-le cam greu pricepi! E vorba de dezvaluirile celor de la Vocea Transilvaniei….Pot sa te intreb ceva? Iti convine cum arata fostul Club al elevilor? A fost retrocedat si se afla-n paragina!…..Mie nu!….Inca ceva! Iti convine ca, din contributiile domniei tale, cota parte, se duc pe plata acestor chirii, ale cladirilor retrocedate?…Hai, buna dimineata!……

de helga la 26 martie 2015 - 23:29

pe copii de la clubul elevilor au fost scosi in strada si pentru casele nationalizate au fost date la haveri ca si casa de pe viilor unde au scos afara chiriasii pensionari profesori!

de Panait la 27 martie 2015 - 08:10

Care e cuantumul chiriei pentru cladirea unde functioneaza Calasantius?

de lele la 27 martie 2015 - 08:14

pai nu e ala de scrie in articol?iar l-au marit?

de Horia Mărieș la 27 martie 2015 - 10:28

N-am citit Codul Fiscal pe care Ponta vrea să-l vâre pe piață începând cu 1 ianuarie 2016. N-am răbdare, până când nu se va aproba în Parlamentul Mafiotsi până când nu va fi promulgat de președinte.

Cârcotașii vorbesc pe la colțuri că, printre altele, Codul fiscal al lui Ponta consfinteste că cine nu-si lucrează pământul sau nu-si zugraveste casa va fi pedepsit de primaș și i se va pune un impozit de 5-6 ori mai mare. Așa o fi, n-o fi așa? Nu știu. Probabil însă, că dacă este așa, cei mai mulți nu vor putea plati aceste impozite. Pentru o babă cu o pensie de 200-400 lei poate sa-i dea pe toti si nu-i ajunge. O să-mi ziceti că nu există babe cu pensii de 200-400 lei. Vă garantez eu că există multe, nu una.

Abia atunci încep să mă gândesc (este drept, doar uneori, fiindcă in majoritatea timpului sunt optimist și am speranta că o să mă descurc, că o să supraviețuiesc, așa cum am făcut și în cei 43 de ani împuțiți, mizerabili și comuniști pe care i-am trăit) în ce țară trâiesc, dar îmi aduc aminte de un interviu pe care l-a luat un ofițer acoperit de prin noua Secu (invitat recent , foarte admirat și iubit de protipendada udemeristă careiană) lui Dan Puric.
Și Puricul a avut răbdare, ne-a explicat atunci pe larg în ce țară trăim. Dar nu l-am băgat în seamă.

Așa și cu mafia retrocedărillor din Carei. Totuși,min 2004 Beko și Sroth afirmau sub semnatura și cu ștampilă pusă pe semnătură că in Carei ar fi existat o așa numită „Comisie de aplicare a Legii 10/2001”. Pot dovedi cu document. Sau mințea de stingea individul?. Nu m-ar mira de loc. Din acest motiv nu înțeleg alegatiile numitilor Schrepler și Iuga din interviu. Minciuna nerușinată si sfruntată este o caracteristică ce nu poate fi eliminată și care se transmite de la primar la primar in orașul Carei.

Să înțeleg că dacă nu există practic nici un fel de Comisie de retrocedări în Carei, atunci toate jocurile retrocedărilor din Carei le-au făcut doar primarii (Beko și Kovacs) secondați de fostul secretar, jr. Sroth Clara? Dacă este așa, atunci treaba pute de la o poștă a DNA Teritorial Alba Iulia si procurorii de acolo ar face bine să facă o haltă și la Carei, dacă tot au drum spre Satu Mare. Ca să se clarifice treaba cu afacerea retrocedările și la Carei.

http://youtu.be/_v_b4zuks2Q

de Ioan la 27 martie 2015 - 13:37

dezastru e în toată ţara, Să vină Vlad Ţepeş.

de sorin florut la 27 martie 2015 - 16:47

Ioan
Usor de zis. Dar cum il faci sa vina? Si ce garantii aveti ca e el?

de arpi la 28 martie 2015 - 21:58

DNA NU STIE CA NU ESTE LA CAREI COMISIE DE RETROCEDARI SI CA PRIMARUL A DAT CUM A VRUT SI LA CINE A VRUT CASELE INAPOI???
VRETI SA AJUNGEM CA SI FIRMELE CARE A AVUT PRIMARUL SI CARE AU DAT TOATE FALIMENTUL SI ACUM MAI PLATESTE DUPA ELE DATORIILE ????

de Adrian la 31 martie 2015 - 21:39

a trimis ceva materiale Careianu speriat ca citeste lumea de jaful din primaria de la Carei? Nici macar un fluturas de salar de la primar sa vedem ca poate a reusit sa plateasca din datoriile pe care le are la bugetul de stat.

de Claudiu la 21 aprilie 2015 - 22:06

care stravezie ca nu exista COMISIE DE RETROCEDARE pe legea 10 la CAREI!!!!
primarul si secretara sroth au impartit cladirile la unguri dupa bunul plac si romanii au ajuns cu mostenirile lor in instanta.

Lasati un comentariu