Zi bogată în activităţi la Biblioteca Judeţeană Satu Mare cu ocazia Anului Internaţional al Luminii şi Zilei Eroilor

• publicat la: 20 mai 2015
Zi bogată în activităţi la Biblioteca Judeţeană Satu Mare cu ocazia Anului Internaţional al Luminii şi Zilei Eroilor

Biblioteca Judeţeană Satu Mare organizează mâine, 21 mai, două evenimente: unul dedicat Anului Internațional al Luminii și cel de-al doilea dedicat Zilei eroilor.

Instituţie publică de cultură subordonată Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Aurel Popp” Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare organizează dezbaterea cu tema ,,Rolul luminii în opera de artă”. Evenimentul se va desfăşura joi, 21 mai, cu începere de la ora 1200, în găzduirea Sălii de lectură ,,Gheorghe Bulgăr”.

Dezbaterea cuprinde secţiunea eseu pe teme de artă plastică şi eseu literar. La prima secţiune îşi vor prezenta lucrările elevii Bába Anita, „Împletituri”; Borbély Szilvia, „Secvenţe  ale mişcării”; Herteg Szilard, „Stări sufleteşti”; Nemeth Sara, „Vitraliu” şi Madácsy Anna Júlia, „Primăvara”, coordonaţi de profesorii Király Gabriela, Paul Liviu şi Varga Diana. La cea de a doua secţiune, eseu literar, îşi vor prezenta lucrările elevele Andra Barbul, „Lumina în creaţia blagiană” şi Maria Pintea, „Lumina în culturile lumii”, sub îndrumarea profesoarei Doboş-Lazăr Liliana.

Invitatul evenimentului este Dan Marius Cosma, în calitate de artist plastic, scriitor şi bibliotecar, care va susţine o prezentare ce vizează rolul luminii în lucrările de factură impresionistă. Informaţiile vor fi completate cu lucrări prezentate de profesorii Doboş-Lazăr Liliana, Király Gabriela şi Varga Diana.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a iniţiat acest demers pentru a marca proclamarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unute a anului 2015 drept Anul Internaţional al Luminii. Un alt motiv pentru care s-a decis organizarea acestui eveniment constă în dorinţa noastră de a veni în sprijinul elevilor de la Liceul de Arte „Aurel Popp” cu activități educative interesante, prin care să le stimulăm interesul pentru lectură ca modalitate de dezvoltare a abilităţilor de comunicare şi a imaginaţiei creatoare”., a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Un alt eveniment derulat în cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare este prezentarea cărţii ,,Armata în istoria românilor. Evocări, confesiuni, mărturisiri”, lucrare ce poartă semnătura Colonelului (r.) Vasile Rus. Evenimentul se va derula la aceeaşi dată, în prezenţa autorului, cu începere de la ora 1400, în Sala multimedia.

Cartea prezentată a văzut lumina tiparului în anul 2014, la Editura Citadela, şi  s-a bucurat de evenimentul de lansare în data de 22 aprilie 2015, în găzduirea Muzeului Judeţean Satu Mare.

Prezentarea cărţii ,,Armata în istoria românilor. Evocări, confesiuni, mărturisiri”, este organizată la iniţiativa autorului şi a Asociaţiei Scriitorilor de Nord-Vest pentru a marca Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În acest an, Ziua Eroilor se sărbătoreşte la data de 21 mai.

Istoricul Viorel Câmpean, alături de alţi invitaţi ai autorului, vor susţine prelegeri despre conţinutul cărţii şi momentele istorice ilustrate în paginile ei.

Lasati un comentariu