Lipsa de transparență crește averile făcute din banii publici. Interviu cu singurul consilier român din Italia

• publicat la: 12 iunie 2016
Lipsa de transparență crește averile făcute din banii publici. Interviu cu singurul consilier român din Italia

Pe 5 iunie nu s-a votat doar în România, ci și în Italia au avut loc alegeri locale parțiale.

Singurul român care a fost ales la acest tur de scrutin a  acordat, în exclusivitate, primul său interviu în calitate de ales local, pentru cotidianul.ro.

Toader Stoica, de 47 de ani, originar din comuna Tănăsoaia, județul Vrancea, a fost ales consilier comunal al unei localități care se află la doar câţiva kilometri nord de Roma, în localitatea Riano. A primit 324 de voturi, un număr destul de mare. El a candidat pe lista de consilieri a grupării „Siamo Riano” (Suntem Riano).

Legea din Italia, cea în vigoare din anul 2012, prevede atât că lista electorală trebuie să fie alcătuită din 30% femei, cât și o dublă preferință la vot (bărbat – femeie). În Lista nr.4 “Siamo Riano”, copia de vot a lui Toader a fost italianca Cristina Manetta, deci a câștigat în tandem. Lista câștigătoare a fost formată din 12 candidați consilieri, au intrat în consiliul comunal primii 8, ultimii 4 cu mai puține voturi au ieșit din listă.

(…)

Consilierii locali din România au o mare răspundere de care unii nici nu ştiu

S.P.: De ce credeţi că aţi primit atât de multe voturi, cu ce i-aţi cucerit pe alegători?
T.S.: În primul rând, mulţumesc din suflet tuturor celor care au crezut în mine şi m-au susţinut la aceste alegeri finalizate cu victoria listei pe care am candidat. Cred că în toţi aceşti ani, prin felul meu de a fi şi a mă comporta cu conaţionalii mei, cu disponibilitatea pe care am dedicat-o lor în rezolvarea unor probleme de zi cu zi, am reuşit să le transmit ÎNCREDERE, cea mai importantă caracteristică care ne determină pe noi, românii, să ne unim la vot.

S.P.: Dacă ar fi să transmiteţi consilierilor locali din România trei sfaturi generate de experienţa dumneavoastră cu administraţia locală italiană, care ar fi acestea?
T.S.: Părerea mea este că dacă dorim ca ţara noastră să înflorească trebuie întotdeauna să se decidă şi să se aprobe proiecte pentru binele comun şi nu pentru cel personal. La orice propunere care trebuie adoptată trebuie bine cumpănită această balanţă: măsura contribuie la binele comun al cetăţenilor sau, dimpotrivă, ea contribuie la binele unei categorii de funcţionari sau anumitor persoane? Consilierii locali din România au o mare răspundere de care unii nici nu ştiu. Ei pot să se opună neregulilor cu toată fermitatea. Doar în acest mod nu se vor mai îmbogăţi leneşii peste noapte.

S.P.: Care a fost motivul pentru care aţi decis să vă implicaţi mai mult în viaţa comunităţii şi să acceptaţi înscrierea pe lista de candidaţi ai platformei civice Siamo Riano?
T.S.: La alegerile de acum cinci ani, fiind primul an când noi, comunitarii, am obţinut dreptul la vot, am candidat trei români. Atunci am acceptat să îmi depun candidatura ca o experienţă personală prin care m-am pregătit să trec. Am obţinut 136 de voturi, fiind primul dintre români, urmat de 64 şi respectiv 49 voturi ale celorlalţi doi candidaţi. Chiar dacă atunci nu am fost ales, acest rezultat mi-a dat curaj şi m-a determinat să mă implic tot mai mult în viaţa de zi cu zi a comunităţii noastre. Anul acesta am candidat tot cu grupul politic din care fac parte, Forza Italia, fiind convins de faptul că este important să avem un român ca punct de referinţă în cadrul consiliului comunal.

Lipsa de transparență crește averile făcute din banii publici

S.P.: În Riano locuiesc mulţi români, nu numai cei care muncesc în această localitate, ci şi cei care fac naveta la Roma, Capitala Italiei, de care Riano este foarte apropiată. Care sunt obiectivele dumneavoastră, ce intenţionaţi să propuneţi autorităţilor italiene, ce măsuri le vedeţi urgent implementate pentru creşterea nivelului de trăi al românilor din această zonă?
T.S.: Un consilier comunal în Italia, indiferent de naţionalitate, va lua decizii pentru binele comun al tuturor cetăţenilor comunei respective, deci şi eu, când îmi voi începe activitatea, voi lucra împreună cu toată echipa pentru binele tuturor. Un prim pas al integrării românilor în comunitatea de aici este acela de a nu face diferenţa între cetăţenii unei comune. După cum am spus, pentru comunitatea mea voi fi mereu disponibil în rezolvarea problemelor birocratice şi va asigur că sunt foarte multe, iar în ceea ce priveşte integrarea socială vom decide pe parcursul activităţii noastre.

integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu