Afirmaţii controversate ale SUA la adresa României

• publicat la: 29 august 2016
Afirmaţii controversate ale SUA  la adresa României

Nu credeam că vom fi treziţi atât de brusc la realitate de principalul nostru aliat militar şi strategic. Declarațiile ambasadorului american la Chişinău nu vin decât să confirme dezastrul politicii externe românești.

Faptul că reprezentantul SUA spune că Moldova nu este România, că are o istorie proprie, și că ar trebui să-și urmeze un destin propriu sunt niște afirmații de o gravitate fără precedent. Acea Moldovă care s-a unit cu Ţara Românească, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, reprezintă atât sufletul cât și majoritatea trupului Moldovei istorice. Actuala Republică Moldova, de fapt Basarabia, este un teritoriu românesc smuls în 1812, care a fost ulterior recuperat, pierdut, recâștigat și iar pierdut de către țara mamă devenind, într-un final, prin destrămarea fostei Uniuni Sovietice, stat independent în 1991. Independenţa însă este una artificială, existând o armată de ocupație pe teritoriul său și rămânând, de fapt, tot în sfera de influență a rușilor.

Acest diplomat susţine de fapt politica antiromânească a Moscovei care își dorește de mult o Moldovă Mare, creată prin unirea Basarabiei cu Moldova noastră, în afara României. Dacă nu, să rămână măcar o ”țară independentă” pe care să și-o poată anexa ulterior, în momentul în care se va înțelege cu puterile vestice în acest sens. Se pare că americanii și nemții au bătut deja palma, mai sunt doar câteva țări de convins. Pe noi oricum nu ne bagă nimeni în seamă. Întrebarea legitimă care se poate pune este: ne vom putea baza noi pe americani, dar și pe ceilalți aliați NATO, cu agende proprii, să ne apere în cazul ipotetic, dar nu și atât de improbabil pe cât ar părea, în care armata rusă de ocupaţie din Basarabia ar primi ordinul de a ataca România în scopul reîntregirii ”Statului Moldovenesc”, independent şi suveran, care apoi se va alipi ”din proprie voință” Federației Ruse?

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 11:40

Nu trage niciodată concluzii pripite.

Respectă mereu principiul:

AUDIATUR ET ALTERA PARS (latină), principiul ascultării şi a celeilalte părţi.

Ascultă, in original, tot ce a spus ambasadorul respectiv.
Sau, măcar, dacă nu cunoști limba engleză ca lumea, verifică știrea din cel puțin trei surse.

Un jurnalist oarecare de la Cotidianul, nu este Mafalda, nu le știe nici el chiar pe toate ca să merite să ne uităm doar în gura lui!

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 12:09

Sigur că da, pentru ca să fim obiectivi, trebuie să ascultăm neapărat și părerea „tătucului” Băse, fără de care nu mai mișcă nimic in țara asta, chiar dacă ea coincide cu părerea jurnalistei de la Cotidianul. Sau, altfel spus, jurnalista (consacrată?) Simona Popescu de la Cotidianul, pare să fie cu această ocazie, chiar trâmbița lui Băse. Se mai întâmplă chestii de astea și la case mai mari.

http://revista22.ro/70255798/basescu-despre-ambasadorul-sua-de-la-chisinau-emite-teorii-din-vremea-lui-stalin.html

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 19:10

Dimensiunea Diplomatică cu Statele Unite ale Americii
26 August 2016 | 21:40

Interviu exclusiv cu ambasadorul SUA, James Pettit la Chişinău. *Realizator: Ludmila Barbă

http://www.trm.md/ro/republica-moldova-dimensiunea-diplomatica/dimensiunea-diplomatica-cu-statele-unite-ale-americii/

Lasati un comentariu