Au dispărut clasele de profesională în limba română la prestări servicii. Discriminare în formă continuă la Carei

• publicat la: 8 septembrie 2016
Au  dispărut clasele de profesională în limba română la prestări servicii. Discriminare în formă continuă la Carei

Ştiţi  bancul cu Ionel care o lasă pe surioara lui să  aleagă între cele 2 mere primite de la părinţi întrebând-o   …ce vreimărul mai mic sau nimic?

Aceasta este la ora actuală  situaţia din învăţământul profesional careian, cel atât de lăudat şi susţinut  de primarul datornic la buget Kovacs  şi administraţia sa.

Vrei să fii ospătar sau vânzător în Carei? Ori înveţi în limba maghiară ori alegi altceva.

Câţiva careieni ne-au atras atentia luna trecută că în Carei nu  există clase  în învățământul profesional cu durata de 3 ani după clasa a VIII-a pentru anul școlar 2016-2017 cu predare în limba română pentru comerciant vânzător sau ospătar sau tapiţer plăpumar sau electronist sau confecţioner produse textile. Pentru elevii români care optează pentru învăţământul professional există doar varianta mecanic agricol sau mecanic auto.

Tragic dar adevărat!   Cum să aştepţi atunci ca vânzătorii  sau ospătarii din Carei să  poata servi  clienţii care nu cunosc limba maghiară?

Părinţii elevilor români sunt revoltaţi că s-a ajuns la această situaţie discriminatorie  pentru locuitorii acestui municipiu.

Iată oferta învăţământului profesional careian de 3 ani pentru anul şcolar 2016-2017 aşa cum apare pe site-ul IŞJ.

http://www.satmar.ro/web/uploads/files/Locuri_libere_pentru_Etapa%20III_inv%20profesional_2016.ppd

Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” Carei are o clasă de mecanic auto la secţia maghiară, una cu  specializarea lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic împreună cu  specializarea sudor tot la sectia maghiară, o clasă de  confecţioner produse textile sectie maghiară şi una de tapiter plăpumar tot sectie maghiară.

La sectia română există doar varianta mecanic agricol si mecanic auto,  o singură clasă  în limba română.

La Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ sunt două specializări, ambele la secţia maghiară şi anume cea de comerciant-vânzător, cu 14 de locuri şi cea de  electronist aparate şi echipamente, unde sunt tot 14 locuri.

Liceul Romano-Catolic ”Josephus Calasantius” are o singură specializare, la  secţia maghiară şi anume cea de ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie.

Dacă  tragem linie si socotim, constatăm că elevii români  se pot pregăti în învăţământul profesional de 3 ani doar in meseria de mecanic agricol si auto, indiferent dacă  sunt fete sau băieţi.

Impunerea studiului  profesional preponderent  în limba maghiară confirmă încă odată intenţiile actualei administraţii Kovacs, cea care nu acceptă în mun.Carei bustul lui Mihai Eminescu sau Ionel  Brătianu.

Au  dispărut clasele de profesională în limba română la prestări servicii în mun.Carei la fel cum a dispărut respectul administraţiei Kovacs pentru contribuabilul român careian.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu