Vizita la Carei a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria în costum popular

• publicat la: 27 septembrie 2018
Vizita la Carei a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria în costum popular

Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria au făcut o vizită la Carei în luna mai a anului 1919. Au fost întâmpinaţi de Iuliu Maniu, de corul condus de preotul Pătcaşiu din Hotoan, de oşencele din Ţara Oaşului, de zeci de mii de poporeni.

 

“Primirea grandioasă ce i s-a făcut familiei regale române, numai în poveşti are păreche. Au fost de faţă peste 12 mii ostaşi de toată branşa iar poporul adunat de toate clasele din comitatele Sătmar, Chioar, Ţara Oaşului, Maramureş şi Sălaj în număr peste 30 mii /(…)/ Fie binecuvântată ziua măreaţă şi de vecinică dulce amintire.” (Vasile Pătcaşiu, “Din Cronica Hotoanului”, Ed. Citadela, Satu Mare, 2012, pp. 167-169).

Priviţi cu atenţie ţinutele lor şi priviţi ţinutele cu care aceştia  sunt prezentaţi publicului la Muzeul din Carei. Nici urmă de costum popular la Regina Maria şi nici uniforma Regelui Ferdinand nu corespunde în totalitate  celei purtate la vizita în oraş. Nu mai vorbim despre faptul că Iuliu Maniu are pusă o pălărie în cap în prezenţa Reginei Maria.

Buletin de Carei

comentarii

de Adrian la 28 septembrie 2018 - 21:41

No bine, figurile au fost facute in hu, no la ce va asteptati? Sa aiba tricolor, rosu galben si albastru?

de tecu la 28 septembrie 2018 - 21:59

apoi banii o fost romanesti! dapoi la costum popolar romanesc fac ca trenu???

Lasati un comentariu