Lansare de carte Otilia Marchiş la Primăria Carei. Sfidare în formă continuă

• publicat la: 5 martie 2019
Lansare de carte Otilia Marchiş la Primăria Carei. Sfidare în formă continuă

În timp ce lansările de carte  maghiară au loc la ore la care  pot participa toţi careienii, pentru români se fixează ore imposibile celor care  depind de un loc de muncă. Precum puteţi citi în imaginea de mai sus.

Primăria Carei anunţă lansare de carte Otilia Marchiş, sora preşedintelui Consiliului Naţional Român din Carei, vicarul Romulus Marchiş, cel care a condus delegaţia participanţilor pentru Marea Unire de la Alba Iulia. Evident că aceste aspecte sunt evitate a se menţiona. Cum nu se menţionează nici faptul că a fost nevoie de intervenţia lui Dan Tanasă pentru a reda pe grupul statuar la care se face referire a caracterului oficial al limbii române la Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2018/10/deci-se-poate-primaria-carei-revine-si-respecta-caracterul-oficial-al-limbii-romane.html

La data de 17 noiembrie 2017 a fost lansată varianta în limba maghiară unde numele Otiliei Marchiş a fost înlocuit cu porecla sa batjocoritoare.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/lansare-de-carte-otilia-marchis-si-ady-endre-exclusiv-in-limba-maghiara-cu-numele-autoarei-inlocuit-de-porecla.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/04/discriminare-la-primaria-carei-carti-de-interes-local-tiparite-doar-in-limba-maghiara.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/rusine-primaria-carei-incetati-batjocura-la-adresa-otiliei-marchis.html

Am asistat atunci  la un simulacru de lansare de carte unde doar numele poetului maghiar a fost pronunţat  corect iar al scriitoarei românce sub formă de poreclă.

A fost  folosită  în expimare doar porecla sa desuetă şi omis numele ei  mai ales în faţa tinerilor  care nici aşa nu cunosc bine limba română. Pentru poetul maghiar Ady Endre  s-a  folosit doar numele său real şi nu porecla sa de Belzebub.  În mod cu totul şi cu totul normal lansarea în limba maghiară TREBUIA să aibă loc  concomitent cu cea în limba română din moment ce în oraş trăim împreună unii cu alţii.

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, la dezvelirea grupului  statuar la care se  face referire  ne-aţi făcut să ne simţim străini la noi acasă cu ocazia unui eveniment care trebuia să ne unească având în vedere că grupul statuar este format dintr-o româncă şi un maghiar.  Au fost români care au plecat cu lacrimi în ochi după ce au văzut despre ce este vorba! Niciunul dintre parlamentarii prezenţi nu s-a exprimat  în limba română…

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/grup-statuar-ady-endre-otilia-marchis-simbol-al-convietuirii-interetnice-pasnice-din-carei-dezvelit-fara-simboluri-romanesti.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/parlamentari-din-parlamentul-romaniei-nu-au-vorbit-limba-romana-la-un-eveniment-de-la-carei.html

Lansarea din data de 8 martie 2019 este programată a avea loc în sala festivă pictată doar cu simbolistică maghiară deşi Otilia Marchiş este româncă! Până şi alegerea sălii respective este o sfidare la adresa memoriei româncei Otilia Marchiş!

Prima solicitare de amplasare a unui bust al Otiliei Marchiş lângă prietena sa Kafka Margit aparţine ASTRA Carei dar a fost refuzată în şedinţa din 24 februarie 2015.

,, În anii de școală de la Carei se înfiripă prietenia cu colega ei Kaffka Margit, renumita scriitoare maghiară de mai târziu, prietenie întreținută până la capăt de o afecțiune constantă și sinceră,, apare scris pe pagina Primăriei carei dar refuzul amplasării bustului Otiliei Marchiş  lângă cel al prietenei sale denotă doar falsele afirmaţii ale unei primării care discriminează românii şi acţiunile lor culturale.

O atitudine sfidătoare şi care nu confirmă intenţia asigurării conviețuirii interetnice pașnice din municipiul nostru din partea unei conduceri exclusiv UDMR.

Redaţi demnitatea scriitoarei Otilia Marchiş din Carei şi tipăriţi varianta în limba maghiară cu numele autoarei nu cu porecla sa. Intraţi în lumea civilizată şi adoptaţi un comportament în consecinţă.

Buletin de Carei

 

 

comentarii

de soviani la 6 martie 2019 - 23:00

se poate orice la carei ca dapoi jeno nu degeaba a nanasit si pe cumnatul securistului iara lajos e demult in evidentele lor ca altfel nu pupa el america candaltii nu aveau voie nici in hungarica.

Lasati un comentariu