Parlamentari din Parlamentul României nu au vorbit limba română la un eveniment de la Carei

• publicat la: 19 noiembrie 2017
Parlamentari din Parlamentul României nu au vorbit limba română la un eveniment de la Carei

Dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre a fost o manifestare organizată sâmbătă 18 noiembrie 2017 de  către Primăria Carei, Primăria care nu are niciun român în conducere.  A fost un eveniment care va rămâne ca unul ruşinos în istoria oraşului în care  trăiesc împreună români, maghiari, şvabi sau ţigani. Discursurile parlamentarilor  au  fost doar în limba maghiară în condiţiile în care au  fost prezenţi mulţi români! Unii chiar au plecat când au văzut că sunt umiliţi în oraşul lor.

Grupul statuar a fost  străjuit doar de steaguri cu simbolistică maghiară şi NICIUN steag românesc. Mai mult, unele din steagurile arborate aveau simboluri revizioniste care nu încurajează buna convieţuire cu  românii din Carei la care s-a tot făcut referire!

Au luat parte la eveniment şi parlamentari din Parlamentul României,  deputaţii Kelemen Hunor, Erdei Istvan și Magyar Lorand, senatorul Turos Lorand precum şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, subprefectul Alttfater Tamas.

Nimeni dintre aceştia nu a  luat atitudine  pentru a se aduce şi un drapel românesc. Parlamentarii care au luat cuvântul nu au rostit niciun cuvânt în limba română la Carei. E de apreciat în schimb  modul de adresare şi în limba română al doamnei Szili Katalin, fostul preşedinte al Parlamentului Ungariei.

Din păcate nici discursul dumneaei nu a fost tradus pentru românii care asistau la eveniment.

Ce fel de convieţuire paşnică  doriţi domnilor  primari dacă organizaţi manifestări unde   limba română nu s-a auzit  nici în şoaptă la discursurile parlamentarilor şi a altor vorbitori şi unde drapelul ţării nu este arborat?  Singurii care au vorbit şi în limba română au fost primarul Kovacs şi PS Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea.

Nici la manifestarea din satul natal al lui Ady Endre nu au  existat steaguri româneşti dar acolo primarul Roca avea eşarfa tricoloră.

În prealabil, cu o seară înainte,vineri 17 noiembrie 2017,  a avut loc lansarea unei cărţi editată cu sprijinul Primăriei Carei la care nu au fost invitaţi consilierii locali sau asociaţiile culturale româneşti deşi Otilia Marchiş a fost o scriitoare româncă din Carei. Cartea concurează  cu apariţiile  de tip Charlie Hebdo dacă ţinem seama de faptul că memoria unei  scriitoare românce ce provine din familie de preoţi greco-catolici este  întinată la 56 de ani de la moartea sa prin înlocuirea numelui său cu o poreclă, nici măcar cu un pseudonim dacă deranjează numele său românesc!  Unde s-a mai pomenit ca numele unui autor să fie înlocuit cu o poreclă?! Atitudinea nu a fost acceaşi şi pentru Ady Endre a cărui poreclă Belzebub nu apare pe coperta cărţii şi nici pe paginile de socializare ale  parlementarilor care au relatat despre manifestarea de sâmbătă. Afrontul este adus doar româncei Otilia Marchiş.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/rusine-primaria-carei-incetati-batjocura-la-adresa-otiliei-marchis.html

Cine va lua atitudine  pentru ca astfel de  derapaje de la  buna convieţuire între naţionalităţile din Carei să dispară iar în CASA ORAŞULUI care este Primăria să apară şi personalităţile româneşti în Sala Festivă?

Buletin de Carei

Lasati un comentariu