Revoluționarii Avram Iancu și Simion Bărnuțiu nu au fost uitați la Carei

• publicat la: 15 martie 2020
Revoluționarii Avram Iancu și Simion Bărnuțiu nu au fost uitați la Carei

ASTRA, Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei a depus astăzi o coroană de flori la bustul Eroului Național Avram Iancu.  Datorită faptului că sunt interzise toate adunările publice ca măsură de împiedicare a răspândirii coronavirusului, am fost prezente doar câteva persoane, ceilalți membrii fiind cu sufletul alături de Duhul lui Iancu.

Pentru cei care sunt preocupați de legătura dintre ASTRA și Avram Iancu le oferim câteva date…

...Primul care a avut ideea înfiinţării unei Societăţi literare a românilor a fost Avram Iancu şi  împreună cu Axente Sever şi Simion Bărnuţiu au propus înfiinţarea ei încă din 1852.   Aşa a luat  naştere Asociaţiunea Culturală   ASTRA, „pentru a pune la lucru naţiunea română pe câmpul nesfârşit al culturii…Avram Iancu a fost un vizionar. A simţit  că după încetarea luptelor de pe câmpul de bătălie, Cultura  va fi cea care va  duce la  progresul şi propăşirea neamului său românesc!

Dormi Avrame liniștit, neamul tău nu a murit!

Cele mai reprezentative personalități al Revoluției Române Pașoptiste au fost  Avram Iancu și Simion Bărnuțiu. Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției române, a studiat la Carei între anii 1820-1825, la Liceul Piarist.

An de an se depun coroane  de flori în memoria celor doi români care au luptat pentru drepturile poporului lor.

La data de 15 martie 1848, Avram Iancu şi Aron Pumnul au dat de la Târgu Mureș strigătul răsculării împotriva anexării Transilvaniei la Ungaria , act votat în Dieta ungară întrunită la Pojon. Ei chemau poporul la o pri­mă adunare la Blaj, în Duminica Tomii, adunarea legendară din 3/15 Mai, pe Câmpia Libertăţii…. Programul Revoluţiei Române, formulat în 16 puncte era intitulat „PETIŢIUNEA NAŢIONALĂ”.

Punctul 1 solicita independenţa naţională a naţiunii române şi egalitatea în drepturi cu celelalte naţiuni din Transilvania. Se cereau apoi desfiinţarea iobăgiei fără nicio despăgubire din partea ţăranilor, libertăţi economice şi politice, învăţământ în limba română, etc.

Punctul 16 preciza că… „până când naţiunea română nu va fi naţiune constituită şi organizată cu vot deliberativ şi decisiv, reprezentată în camera legislativă…”.

În acelaşi timp, în „PETIŢIUNEA NAŢIONALĂ” nu era acceptată nicio dezbatere şi încercare de unire a Transilvaniei cu Ungaria. În calitate de PREFECT GENERAL, adică de conducător militar al revoluţiei româneşti, a fost numit tânărul avocat AVRAM IANCU.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu