Careiul e stațiune turistică de interes local dar ștrandul termal nu se deschide în acest sezon

• publicat la: 3 iulie 2020
Careiul e stațiune turistică de interes local dar ștrandul termal nu se deschide  în acest sezon

Avem ștrand cu apă termală dar nu putem beneficia de pe urma lui în acest sezon. Zona Carei este una bogată în resurse de ape termale de peste 50 grade Celsius. Municipiul Carei a fost declarat stațiune turistică de interes local dar ștrandul termal este închis în acest sezon în condițiile în care în toată zona din jur sunt deschise publicului larg ștrandurile. Primăria Carei a concesionat ștrandul termal inițial pentru 300 de euro anual chirie iar acum pentru 1.000 euro chirie anuală. La Mihăieni, Tășnad sau Satu Mare ștrandurile termale sunt accesibile publicului larg.

Unul dintre cele mai importante puncte de relaxare și de ce nu și de sănătate din Carei este Ștrandul cu apă termală. Careienii fără posibilitatea de a se deplasa în alte locații cu bazine de apă termală bine întreținute dar nu numai au beneficiat de pe urma băilor cu apă termală de la ștrandul careian. Concesionat de către Primăria Carei pentru sume modice unui agent economic local, ștrandul  a exploatat resursa apă termală în mod gratuit.

Cineva a încasat multe milioane de pe urma exploatării acestei resurse naturale.

Primăria Carei a suportat toate costurile pentru intrarea în legalitate a exploatării apei termale dar și pentru declararea municipiului Carei ca  și stațiune turistică. Doar serviciile de consultață au fost în sumă de 77.350 lei.

Pentru a primi aprobarea de la Ministerul Turismului privind încadrarea Careiului ca si statiune de interes local  a fost nevoie de a pune în curat toate documentele care atestă că avem puţ de apă termală legal  si că acesta este funcţional.

Primăria Carei a concesionat strandul termal  luat de la Consumcoop către o firmă privată, la început pentru 300 de euro chirie pe an iar acum pentru suma de 1.000 euro pe an. Deci oraşul câştigă de pe urma ştrandului  său suma de …o mie de euro anual.

In toată această perioadă de exploatare comercială  a apei termale , resursa naturală naţională, nimeni nu a plătit un leu redevenţă si nu a avut autorizaţie de exploatare .

Actiunile de intrare în legalitate au început după  semnalările Buletin de Carei din septembrie 2014!

https://www.buletindecarei.ro/2014/12/apa-geotermala-exploatata-ilegal-in-carei-anrm-nu-isi-protejeaza-resursele.html

La ședința din 3 decembrie 2014 au fost alocați tot din banii careienilor 84.500 lei pentru aprobarea:,,PROGRAMULUI DE EXPLOATARE PERIMETRUL CAREI – F 4714 – jud. Satu Mare cu  documentatia privind perimetrul de exploatare Carei, în suprafata de 0,15 kmp, cu limita de adâncime de 1600 m, pentru a asigura apa geotermală pentru ştrandul termal din localitate. Costurile lucrării  au fost de  84.500 lei  din bugetul local  în conditiile în care firma care exploatează în scop comercial apa termală este una privată.

Milioane de euro au curs ani de zile în buzunarele  altcuiva decât ale municipiului Carei care trebuie să se îndatoreze la bănci pentru fiecare investitie dar  lasă să i se scurgă printre degete  bani frumoși. În folosul cui lucrează de fapt Primăria Carei și conducerea acesteia?

https://www.buletindecarei.ro/2016/10/statul-roman-pagubit-grosolan-la-carei-dupa-12-ani-se-incearca-intrarea-in-legalitate.html

https://www.buletindecarei.ro/2017/08/primaria-carei-joaca-alba-neagra-cu-consiliului-local-milioane-de-euro-din-afaceri-cu-apa-termala-pusa-in-curat-dupa-semnalarile-buletin-de-carei.html

 

Buletin de Carei

 

 

comentarii

de Farcau Mariana Doina la 3 iulie 2020 - 21:36

Mergem pentru relaxare dupa un an de munca in alta parte….

Lasati un comentariu